Lukrativt for akademias kjendiser
Skyhøye lønninger
2005 ble et godt økonomisk år for SiO-toppene. Samskipnadsdirektør Lisbeth Dyrberg ønsker ikke å kommentere sin egen lønn. Også akademias mer profilerte ansikter kommer godt ut i ligningsåret 2005.
Hovedstyreleder og studentrepresentant i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Silje Winther, innrømmer at lederlønningene i Samskipnaden er høyere enn det hun i utgangspunktet kunne tenke seg å dele ut.
– Men det er viktig å tenke over hva man får dersom man betaler lavere lønninger. Klart det er mye penger, men jeg tror studenter flest innser at alternativet er et dårligere velferdstilbud, sier hun.
Tall fra Skatteetaten viser at administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, sanker store penger med sin nettoinntekt på over én million kroner. SiO betaler Dyrberg fastlønn på kr. 775.000, i tillegg til at hun i 2005 mottok en resultatbonus på kr 90.000. På toppen av dette kommer bilgodtgjørelse og enkelte andre tilleggsgodtgjørelser, som sørger for en bruttoinntekt på over 912.000 kroner fra Studentsamskipnaden.
– Det er en trist utvikling. Det sender ut dårlige signaler med slik kakselønn, sier studiepolitisk talsperson for Venstrealliansen, Benjamin Jonsrud.
Han synes lønningene i SiO generelt virker høye, og mener at pengene alternativt kan brukes på helsetjenester, barnehager og billigere kantinemat.
– Ingen kommentar
Jonsrud påpeker likevel at dette er et større samfunnsproblem enn et SiO-problem.
– Men man må spørre seg om det er mulig med tilsvarende kvalitet dersom man senker lønningene. Jeg mener det er sannsynlig at vi kunne fått en like god leder med 200.000 mindre i årslønn, sier Jonsrud.
Silje Winther mener derimot at pengene er godt investert.
– Studentsamskipnaden i Trondheim har lagt seg på et vesentlig høyere lønnsnivå. Vår policy er å betale det vi må, men ikke en krone mer, sier hun.
Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, ønsker ikke å kommentere Universitas’ spørsmål verken når det gjelder egen lønn eller lederlønningene i SiO generelt.
– Når vi rekrutterer til lederstillinger, registrerer jeg at vi ligger i det lavere sjiktet i forhold til aktuelle kandidaters forventninger når det gjelder lønn, sier hun.
– Annet marked
Administrerende direktør ved Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTø), Ben Schei, har til sammenlikning med Dyrberg en bruttolønn på rundt 600.000 kroner i året fra SiTø.
– Vi er klar over at dette er studentenes penger, og har kanskje vært litt mer beskjedne når det gjelder lønnsnivå, sier Schei.
Dyrberg mener også det er umulig å sammenligne SiO med for eksempel Studentsamskipnaden i Tromsø, der lønningene er lavere enn i Oslo.
– Vi driver i et helt annet marked. Vi rekrutterer i Oslo, ikke i Tromsø, og må forholde oss til arbeidsmarkedet her, sier hun.
Både Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi, journalistikkprofessor Sigurd Allern og professor i rettsinformatikk, Jon Bing, hadde en nettoinntekt i området rundt én million kroner. Til sammenligning satt kunnskapsminister Øystein Djupedal igjen med rundt 570.000, omtrent det samme som rektor ved UiO, Geir Ellingsrud. Begge ble for øvrig ansatt i sine nåværende stillinger først høsten 2005. De har dermed et stykke igjen til nyansatt rektor ved BI, Tom Colbjørnsen, som hadde en nettoinntekt på godt over 2,5 million kroner i 2005 – det vil si før han ble ansatt som rektor.