Si det som det er, Støre!
Oppsann, det glemte han å presisere.
Trygve Slagsvold Vedum var storfornøyd med eget arbeid i Politisk kvarter på statsbudsjettmandagen. Der lovet han skattelette på 10 000 kroner for de som tjener under 200 000. Uken før finansministerens store dag lakk det fra statsbudsjettet som et gammelt rør i en billig studentbolig. Ferdigutdannede som flytter hjem til distriktet (eller er villige til å flytte til et nytt sted utenfor allfarvei) skulle få redusert studielån etter ett år i arbeid i sin lille kommune. Naturen skulle få 100 millioner til vern.
Da budsjettet ble lagt frem fikk pipa en annen lyd. Skattelettet Vedum gikk ut med på radioen, var visst beregnet over fire år. Oppsann, det glemte han å presisere. Realiteten er at du med en inntekt under 200 000 får 2200 kroner mer å rutte med i året. Det er ca. 1,5 øl i måneden med dagens gjennomsnittlige halvliterpris på 115 kr. For studenter som endelig hadde fått det siste dyttet de trengte for å vende nesa mot distriktet, er ikke gleden langvarig. I hvert fall ikke om regjeringen ikke blir gjenvalgt for neste stortingsperiode. Det er ikke satt av en eneste krone til de nye kuttene i studielån for neste år. Først i 2026 vil utkantskommunene få høste godene Senterpartiet er så stolte over. Forutsatt at Senterpartiet fremdeles sitter i regjering. Pengene til naturvern viste seg i realiteten å være et kutt.
Til Universitas denne uken sier Jonas Gahr Støre at de ønsker å bygge flere studentboliger, men pengene til samskipnadene uteblir. Manglende tilskudd til SiO betyr at studentene må ta en større del av regningen, noe SiO bekrefter til Universitas denne uken. Støtten til studentene har også økt, sier Støre, men unnlater å nevne at økningen er mindre enn prisveksten regjeringen selv legger til grunn. Gratisprinsippet utfordres på nye måter i år, da studentene kan måtte betale egenandel for å ta opp igjen beståtte eksamener. “Alle må bidra” sier Støre til Universitas, mens han selv bidrar mest med forvirring.
Studenter er ikke dumme. Vi skjønner at økningen i studiestøtte spises opp av prisvekst, vi ser at det ikke er så mye å hente for oss i årets budsjett.Studenter nedprioriteres til fordel for forsvar, sykepenger, gratis barnehage i distriktene og politiet. Studiestøtte er dyrt. Studenter er en ustabil velgermasse. Selvfølgelig skulle vi ønske regjeringen vekket heltidsstudenten opp fra de døde, men når dette forblir en spøkelseshistorie kunne de i det minste sagt det som det er.