

Verste angrep noensinne
Studentblokka på Bjerke er nå utsatt for det største skadedyrangrepet i SiOs historie. Kakerlakker og veggedyr jager studenter på dør, og nå skal studentblokka saneres.
– På Bjerke studenthus har vi oppdaget kakkerlakker og veggedyr flere steder i huset. Derfor velger vi å gå drastisk til verks, sier fungerende boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), Trond Bakke.
I forkant av selve skadedyrbekjempelsen blir det nå satt ut feller med åte i alle boenheter på Bjerke.
– Dette gjør vi for å bli helt sikre på omfanget av angrepet, sier Bakke.
Han mener det kan være snakk om det verste skadedyrangrepet SiO noen gang har hatt.
– Er det aktuelt å sanere hele blokka?
– Hvis det er nødvendig så gjør vi det, ja. Og vi har stor tro på at tiltakene vi iverksetter gjennom skadedyrfirmaet Anticimex vil løse problemet.
Studenter som får besøk av skadedyrbekjempere i sin hybel slipper å bekymre seg for den kjemiske krigføringen, men de må påregne en liten ryddeinnsats.
– Hvis det blir sanering vil de måtte rydde møbler vekk fra veggene, og så blir det sprøytet inn et insektsmiddel som er ufarlig for mennesker.
Måtte på legevakten
For førsteårsstudent på Juridisk Fakultet ved UiO, Christian Hallenberg, har det slett ikke vært så deilig å være dansk dreng i Norge. Etter kun fire netter i studenthybelen på Bjerke våknet han opp fredag 19. august full av insektbitt.
– Jeg trodde først jeg hadde fått en allergisk reaksjon av knott eller mygg, men på legevakten kunne de ikke identifisere bittene.
Bittene viste seg å stamme fra veggedyr i Hallenbergs hybel, og han tok da kontakt med SiO som ga beskjed om at vaktmesteren skulle komme opp og undersøke saken. Det gjorde han derimot ikke, og Hallenberg ble nødt til å bo hos fadderen sin den første helgen som UiO-student.
– Mandagen etter dro jeg til SiO-senteret og sa at jeg ikke kunne bo i hybelen min på grunn av veggedyrene, men de sa at jeg ikke kunne få noen ny bolig på grunn av det.
– Uprofesjonelt
Til slutt gikk SiO likevel med på å gi Hallenberg en ny bolig på Bjølsen Studentby.
«En bolig full av blodsugende dyr er ingen vanlig bolig.»
Christian Hallenberg, Dansk veggedyrføde og jusstudent
– Jeg viste til leiekontrakten med SiO som sier at det skal være en vanlig bolig. En bolig full av små blodsugende dyr er ingen vanlig bolig.
Hallenberg synes det er ille at man må ty til juridisk argumentasjon for å bli hørt, og sitter ikke igjen med et spesielt godt intrykk av SiO etter et par uker som student i Oslo.
– Hele systemet virker uprofesjonelt, og det er veldig vanskelig å nå frem til noen som kan hjelpe deg når man har et problem. Man blir henvist videre og videre og føler seg som en «lus mellom to negler», sier han.
Gir ikke rett på ny bolig
Trond Bakke bekrefter at to studenter har måttet bytte bolig, men sier at skadedyrangrep i seg selv ikke er grunn nok til å få tildelt et nytt sted å bo.
– En student ble nødt til å oppsøke legevakten som følge av veggedyrbitt på Bjerke. Men det er altså ikke nok til å få et annet sted å bo?
– Det er ikke sikkert at alle vil fortelle deg alt som skjer. Vi vet at dere som journalister ikke får hele historien. Men jeg har ingen grunn til å betvile at det er tilfelle med studenten du har vært i kontakt med, sier Bakke.
– Må man kunne jus for å bli tatt på alvor av SiO?
– Hvorfor man har valgt å gi tilbud om ny bolig i dette tilfellet kjenner jeg ikke til, men skadedyr gir i seg selv ingen rett på et nytt sted å bo.
– Denne studenten måtte ta kontakt med SiO to ganger før noe skjedde. Skal det være sånn?
– Innenfor 48 timer skal vi iverksette tiltak ved varsel om skadedyr, og hvis vedkommende har henvendt seg skal det ha skjedd. Men det kan være at ett eller annet ikke har fungert helt som det skal.
– Bør ikke studentene få informasjon fra dere når de melder ifra om skadedyr?
– Selvfølgelig skal de få beskjed om hva som skjer. Vi går gjennom hele vårt skadedyrregime nå, og er i dialog for å se på hele beredskapen.