MISFORNØYDE: Hanne Ødemark (t.v) og Siri Midthaug er misfornøyde med Studentboligenes behandlig av deres problem med melbiller på kjøkkenet

Invadert av melbiller

Studenter i Vestgrensa studentby fikk kjøkkenet angrepet av melbiller på grunn av dårlig flyttevask. Studentsamskipnaden i Oslo fraskriver seg ansvar.

Publisert Sist oppdatert
3 MÅNEDER: Melbiller kan leve i opp til 3 måneder uten mat
3 MÅNEDER: Melbiller kan leve i opp til 3 måneder uten mat
MISFORNØYDE: Hanne Ødemark (t.v) og Siri Midthaug er misfornøyde med Studentboligenes behandlig av deres problem med melbiller på kjøkkenet
MISFORNØYDE: Hanne Ødemark (t.v) og Siri Midthaug er misfornøyde med Studentboligenes behandlig av deres problem med melbiller på kjøkkenet
3 MÅNEDER: Melbiller kan leve i opp til 3 måneder uten mat

Melbiller

    #Kan opptre som skadedyr i lager, bakerier, butikker, fabrikker og bolighus på korn- og melvarer, kjeks, knekkebrød og dyrefôr.

  • Brunsvart melbiller angriper først og fremst melvarer som mel, gryn og kjeks og ødelegger maten de slår seg ned i
  • Billene er 4-6 mm lange og fargen er glinsende mørkebrun.
  • Billene kan overleve opp til to måneder uten mat
  • Melbiller i alle livsstadier dør etter et døgn ved minus 16°C eller kaldere og noen minutter ved pluss 80 grader eller varmere
  • Kilde: Det store Norske Leksikon og Matportalen

– Det krydde av biller i komfyren og på kjøkkenbenken, og tre av hyllene i kjøkkenskapet var overgrodde av melbiller, sier Siri Midthaug som bor i en dublett på Vestgrensa studentby.

Hun opplever billene som et resultat av at den forrige naboen hennes etterlot leiligheten i dårlig stand da han flyttet ut i sommer, men Studentboligene ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), foreslo at det kunne stamme fra varer hun hadde fått med seg hjem fra butikken.

Måtte betale selv

Midthaug var hjemme på ferie hele sommerferien, men var innom dubletten to ganger i løpet av denne perioden. Den første gangen hun var innom hadde den tidligere naboen hennes flyttet ut i mellomtiden, og hun forteller at fellesarealene var i dårlig stand.

– Det var kjempemøkkete på gulvet, og det var tydelig at han som flyttet ut ikke hadde vasket etter seg. Jeg kontaktet Studentboligene, og de sa at siden det var snakk om fellesarealer så måtte jeg betale halve regningen til en eventuell vaskehjelp.

Da hun var innom dubletten for andre gang i løpet av ferien, krydde det av melbiller i kjøkkenskapene hennes, og at det var mye mat som måtte kastes.

Fikk ikke kontrollere vasken

Hanne Ødemark flyttet inn i det ledige rommet i dubletten i august, og hun forteller at hun aldri signerte noe på at hybelen var i god stand, men at Studentboligene hadde sjekket at alt av møbler var der.

– Det er fint at de sjekker at alt er på plass, men de må jo ha lagt merke til at det var skittent i hybelen og ikke bare i fellesarealene, sier hun

Per Ivar Bekkelund driver Skadedyrkontrollen Øst og forteller at melbiller kan formere seg lettere på grunn av dårlig hygiene. Han forteller også at det er mulig at billene kan spre seg til andre leiligheter.

Det finnes ikke en ordning der den nye leietakeren godkjenner rommets tilstand, dette er det Studentboligene som gjør. Direktør ved studentboligene, Tom Olstad, forteller at hvis ny leietaker opplever at rommet er for dårlig vasket, anbefaler de at han/hun umiddelbart melder fra til Studentboligene.

– Vi vil da umiddelbart kontrollere rommet og eventuelt bestille renhold.

Melbillene kan spre seg

Skadedyrkontrollen var innom dubletten og la gift på benker og gulv, nå er det over en måned siden jentene så en melbille. Ødemark har fått et brev fra Studentboligene der det står at hun vil få 500 kroner trukket fra neste leie på grunn av dårlig renhold ved innflytting. Men jentene er langt fra fornøyde.

– Det er veldig rart at de ikke sjekker fellesarealene når en person flytter ut. Jeg kan ikke være ansvarlig for at han som flyttet ut ikke vasket ordentlig etter seg, i hvert fall ikke når jeg var bortreist, sier Midthaugen.

Olstad forteller at leietakere som deler kjøkken og bad i dubletter må i felleskap finne ut av hvordan de skal fordele vasking og orden på kjøkken og bad.

– Fordi studentene flytter ut og inn til ulike tidspunkt i boliger med felles kjøkken kan vi ikke forlange flyttevask hver gang noen flytter ut. Det er opp til studentene som deler dublett å bli enige om dette. Blir det problemer med å komme til enighet bør de ta kontakt med Studentboligene.

SiO kjenner ikke til andre tilfeller med melbiller på Vestgrensa.

Powered by Labrador CMS