MISFORNØYD: Styreleder i SiO Eilif Tanberg synes det er synd at regjeringen ikke øker tilskuddssatsen til studentboliger. Foto: Emilie Holtet.

Statsbudsjettet 2025: 

SiO er skuffet

I statsbudsjettet som ble lagt frem i dag, er det ikke foreslått økt tilskuddssats til studentboligbygging. Studentene ender opp med å ta regninga for oppgradering, sier SiO.

Publisert

– Dagens statlige tilskudd har ikke holdt tritt med prisutviklingen i samfunnet. Dette setter begrensninger på hvor mange nye studentboliger samskipnadene kan bygge, sier Rita Hirsum Lystad, styreleder i Samskipnadsrådet i en pressemelding i dag. 

Den kommer etter at regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Samskipnadsrådet skriver at de er skuffet over at det ikke foreslås endringer i tilskuddssatsen for studentboliger i forslaget. 

Ifølge dem betaler staten i dag 161.000 kroner mindre for hver hybelenhet sammelignet med 2019.

– Statsråden har pekt på at sektoren må tilbake til 2019-nivå, sier Lystad.

– Husleia ville blitt lavere

Styreleder i Studentskipnaden i Oslo (SiO) Eilif Tanberg er enig. 

 – SiO har en historisk satsning på studentboligbygging, og vi er skuffet over at tilskuddssatsen til studentboliger ikke blir økt nok til å møte utviklingen i kostnadene vi har med å bygge, skriver Tanberg i en sms til Universitas. 

Styrelederen påpeker at bolig er en av de største utgiftene i studenters budsjett. 

– Husleia til studentene ville blitt lavere om staten hadde økt tilskuddet til studentboligbygging, skriver han. 

Stort behov 

I tillegg er Tanberg skuffet over manglende tilskudd til oppgradering av studentboliger. 

– Det å oppgradere gamle bygg fremfor å rive og bygge nytt er bra for miljøet, og viktig for å kunne gi studentene et rimelig, godt og trygt botilbud. I dag er det studentene som må ta hele regninga for oppgradering, sier han. 

Tanberg forteller at SiO har over 1300 studentboliger under utvikling og at det er et stort behov for enda flere boliger.

– Vi kan bygge mer om staten øker tilskuddet til studentboligbygging, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS