Kunsthøgskolen er brannbombe

Brannsikkerheten til Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) får knusende kritikk i en ny brannrapport. Ansatte får mye av skylden.

Publisert

– Forholdene på KHiO kan få alvorlige konsekvenser for personsikkerheten i tilfelle brann, sier branninspektør Jo Tangedal i Oslo kommune.

Brannvernsetaten har vært på besøk hos Fakultet for design og Fakultet for visuell kunst i Ullevålsveien 5. Bygget inneholder en rekke verksteder for tre, metall, keramikk, litografi, samt ateliéer. Ifølge kommunen er fakultetene altfor dårlig brannsikret.

Mye av problemet er, ifølge rapporten, holdningene til de faglig ansatte. I rapporten står det blant annet at fagmiljøet har manglende respekt for brannvern og at brukerne ikke har en sunn holdning til brannsikkerhet.

– Man har også forpliktelser til studieplanen å ta hensyn til. Jeg syns det blir for drøyt å si at vi blåser i brannsikkerhet, sier høgskolelektor Karen Disen ved Fakultet for visuell kunst.

Mangler plass

Bygården som utgjør Ullevålsveien 5 er fra 1903, og har dermed gamle og dårlige løsninger for dører og brannskiller. Samtidig mangler bygget lagringsplass. Studenter og ansatte benytter derfor ganger og rømningsveier som lager.

– Vi tar av og til gangene i bruk, selv om vi selvfølgelig ikke er bekvemme med å sperre utgangene, sier Disen.

Tangedal mener høgskolens brannvernleder ikke får tilstrekkelig myndighet til å få utøvd oppgaven sin. Det gjør leder i studentstyret ved KHiO, Kristian Skylstad, oppgitt. Han mener dette er et godt eksempel på at studentene har for lite plass, og at ledelsen ikke tar hensyn til studentenes plassbehov.

– Fakultetene har nesten ingen lagringsplass, så det er ikke rart at studentene må sette ting i korridorene. Det hjelper ikke å forby studentene å sette ting i gangene, når det ikke finnes andre steder å sette dem, sier han.

– Blir verre

I 2008 flytter KHiO fra Ullevålsveien 5 til Seilduken på Grünerløkka, der størsteparten av Kunsthøgskolen i dag er lokalisert. Der kommer studentene til å få enda mindre lagringsplass enn i dag. Skylstad mener KHiO må tenke over hvor studentene skal ha tingene sine, og tror situasjonen kommer til å bli enda verre i Seilduksgata om ledelsen planlegger å ha samme studentantall.

– Problemet med brannsikkerheten er veldig beskrivende for plassmangelen. Det hjelper ikke å kjefte på studentene når fagretninger blir så nedprioritert, sier Skylstad.

Høgskoledirektør Erling Wist forteller at KHiO det siste året har oppgradert etter brannforskrifter for over 400.000 kroner.

– Disse midlene har blant annet gått til brannvernopplæring for studenter og ansatte. Det oppmuntres og motiveres kontinuerlig for at ansatte og studenter skal få en sunn holdning til brannvern, forsikrer Wist.

Powered by Labrador CMS