Glad: Slik så Lægreid ut da han fikk høre om valgresultatet ifjor. Foto: Øyvind Aukrust
Glad: Slik så Lægreid ut da han fikk høre om valgresultatet ifjor. Foto: Øyvind Aukrust

Tid for dom: Slik har Jens Lægreid gjort det som leder i Student­par­la­mentet

Tiden flyr når man har det gøy, og det er ikke til å tro at Jens Lægreid har sittet på tronstolen i Studentparlamentet et helt år allerede.

Da teologistudenten med det store smilet, de rosenrøde kinnene og grønne hjertet vant lederplassen til UiOs viktigste studentorgan i fjor, var ambisjonene mange: jobbe tett og godt med ledelsen, få mer studiestøtte og automatisk begrunnelse, samt tidenes beste satsing på utdanning.

Studentvalget 2018: De vil kaste ut akademika og ha bar på Frederikkeplassen

Det er ikke lett å skape blest om seg selv og sin politikk som SP-leder. Du skal være særs heldig om studenten i Blindernalleen kjenner navnet ditt. Lægreid har gjort en solid innsats – med noen brister.

SP-lederen har blant annet kjeftet på UiO for å «logre etter forlagsbransjen» (Universitas 12.01), i nikabdebatten har han debattert godt mot et forbud , siden, og PSI-striden i høst var han tydelig forsvarer for studentene som ville bli – han skrev leserbrev og var dyktig på Dagsnytt Atten. At han (med flere) også la ut dødsannonse for demokratiet ved UiO på SPs nettsider, bringer oss videre til noe annet positivt ved Lægreid:

Han er likandes! I leserinnlegg han han ofte en deilig selvironi – på seg selv og studentpolitikks vegne, og han unngår å være den typiske dresskledte studentpolitiker som speider etter neste trinn på stigen, han ønsker mangfold og «liv og røre» på universitetene. Resultater når det gjelder dette, er utydeligere. Om ikke annet kan vi skylde på Facebooks algoritmer, eller hva, Lægreid? (ref. Universitas, 09.02.18).

Universitas mener: UiO mangler felles møteplass. Ja til bar på Frederikke

Men akk, det finnes mang en ambisiøs politiker i verden. Det er nok lett å bli sliten – og døse litt når man ikke bør. Det vet Lægreid godt. For ble i det hele tatt akademisk boikott vedtatt på SPs møte i vinter? Lægreid var usikker, og akkurat her gjorde han en kjempebommert som leder. Det samme gjelder forøvrig at han ikke gikk i 8. mars tog – og det etter en dramatisk vinter, også for akademia. Studenter bryr seg, men mest om ting som betyr noe, og om ting de ser. Lægreid burde visst bedre enn å slumre når han hadde sjansen til å være synlig, til å skape engasjementet studentpolitikere ellers så sårt uler etter.

Mer fra studentvalget: Grønn Listes Christen stiller som leder

Everybody makes mistakes, og Lægreid bør tilgis for sine synder. For alt i alt har han vært en dyktig leder, og jeg tror virkelig stemmen hans runger godt over møtebordet til Svein Stølen. Tiden behøver ikke være over enda, Lægreid. Gjenvalg, sier jeg.

Karakter: B

Slik stemmer du ved valget: Sjekk guiden