Rektor: Svein Stølen feirer at han ble UiOs nye rektor. Nå er det på tide at han lar studentene feire, mener Universitas.
Rektor: Svein Stølen feirer at han ble UiOs nye rektor. Nå er det på tide at han lar studentene feire, mener Universitas.

Rekto­ra­tets begrun­nelse er syltynn. Studenter bør få fri 18. mai

Det sies at 17. mai er barnas dag. Den burde være alles dag – også studentenes, mener Universitas.

I forrige uke fikk studentene ved Universitetet i Bergen en stor gladnyhet: ledelsen har bestemt at de skal kunne feire nasjonaldagen uten å bekymre seg for eksamen dagen etter.

Studenter ved Universitetet i Oslo er ikke like heldige. Når de fleste koser seg utover kvelden med pølser, sjampanje og halvhjertet nasjonalfølelse, sitter 546 studenter ved universitetet og nileser for å gjøre unna siste innspurt på eksamenslesingen.

Bakgrunn: UiO setter en stopper for drømmen om 18. mai

Prorektor Gro Bjørnerud Mos begrunnelse for å i praksis utestenge studenter fra feiringen er syltynn. Hun forteller at UiO trenger alle de hverdagene de kan få for å avholde eksamen.

Dette holder ikke. UiOs eksamensperiode varer i 29 dager. En enkel og opplagt løsning er å øke den med én dag.

Rektoratets inngrodde holdning handler mer om frykten for å legge til rette for fest, enn om kapasitetsproblemer. Men selv om det er studenters eget ansvar om de fester dagen før eksamen eller ikke, er det ikke bare egen festing som kan gå utover søvnkvaliteten og konsentrasjonen på nasjonaldagen. For om ikke du fester natt til 18. mai, gjør antageligvis de i hybelen ved siden av deg det. I tillegg jobber russen overtid for å sette støyrekord utenfor vinduet ditt. Selv ikke de beste øreproppene kan stenge ute lyden av at hele Norge feirer, spesielt ikke på folksomme studenthjem.

«Syttende mai er vi så glad i,

moro vi har fra morgen til tidlig på ettermiddagen.»

Sånn synes kanskje Gro Bjørnerud Mo at sangen burde gå. Eller kanskje «moro de har i studenthybelen vegg i vegg fra morgen til halv fire morgenen etter.»

Det sies at 17. mai er barnas dag. Den burde være alles dag – også studentenes. Som alle andre fortjener de å få delta i en av de viktigste og fineste tradisjonene vi har. Wergeland vrir seg i grava.