Stopp NSO-gutten

Kjære Håkon Randgaard Mikalsen. Vil du vite hvordan du får kvinnene til å snakke mer på neste landsmøte? Du ber NSO-gutten holde kjeft.

Dere har alle hørt om HF-gutten, men hver vår trer også NSO-gutten frem fra skyggene. Det er han som satte inn semikolonet i resolusjonen din; og han er ikke redd for å fortelle deg det. NSO-gutten har vært på landsmøte før, og nå har han forbarmet seg over deg. Du hadde egentlig tenkt å driste deg opp på podiet, men NSO-gutten rakk å hviske deg i øret at han selv fremmet saken din i 2013. Du blir sittende. Og neimen har du ikke billetter på første klasse til å overvære diskusjoner om likestillingstiltak på en talerstol der fire av fem talere er menn.

Bakgrunn: Delegat slakter NSOs debattkultur

Avtroppende leder, Mats Johansen Beldo, oppmuntret i forkant av møtet alle om å gripe talerstolen, men nevnte ikke kjønn spesielt. Der påtroppende velferds- og likestillingsansvarlig, Fam Karine Heer Aas, nå lufter ideen om å avholde kvinneforum, ønsket ikke Beldo å splitte opp representantene i kjønn i forkant av landsmøtet. Hvilke planer påtroppende leder, Håkon Randgaard Mikalsen, har er foreløpig ukjent, men han har gått herlig hardt ut og lovet at dette er siste gang. Kun tiden vil vise om han er mann som holder ord, eller rett og slett en NSO-gutt.

NSOs landsmøte 2018: Bevilger millioner til historiebok om seg selv

«Kanskje er det for mange menn som tar ordet», spurte Ida Johnsen Ingebrigsten i et innlegg til Khrono 23. april. Spørsmålet synes like betimelig stilt i nesten alle profesjonelle settinger man befinner seg i. Personlig håper jeg «mansplaining» blir årets nyord fra 2018 og til barna mine er voksne. Heldigvis finnes det på landsmøtet en enkel måte å stoppe dem på. Har han allerede sagt det han skulle si i replikk? Hold kjeft. Kommer det krass kritikk forkledt som saksopplysning? Hold kjeft. Skal han bare si at han er enig med de to gutta som var før ham? Hold for guds skyld kjeft.

Mer fra landsmøtet: Dette er de viktigste sakene

Stoppes må de. Bak enhver snakkesalig NSO-gutt står det svært godt forberedte kvinner og menn som ikke slipper til. Nei, de er ikke redde for talerstolen. Det er ikke synd på dem. De vil bare ikke møte hånflir over kjedsommelige og irrelevante detaljer, når de tross alt kom for å diskutere politikk. Så kjære Mikalsen, gjør talerstolen mer fristende for delegatene som faktisk har noe på hjertet – så kan NSO-gutta lese korrektur i naborommet.