Forelesning: Universitas-journalist tok på seg nikab og gikk i forelesning.
Forelesning: Universitas-journalist tok på seg nikab og gikk i forelesning.

Univer­sitas mener: Nikab­for­budet er tom symbol­po­li­tikk

Studenter med nikab er et så lite problem at Universitas selv tok på seg nikab og gikk i forelesning. Selv da skadet det ingen.

Studentene stirret. Noen pekte og smilte til hverandre. Det er tidlig ettermiddag, og en helt vanlig forelesning er ferd med å starte. Den eneste forskjellen er at det sitter en kvinne med nikab på første rad.

Rett før påske la regjeringen frem et forslag til Stortinget der de tar til orde for et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i undervisningssituasjoner. Iselin Nybø, minister for forskning og høyere utdanning, argumenterer for at det er nødvendig å se ansiktene til hverandre. Om forslaget får flertall i Stortinget trer forbudet i kraft fra i høst.

Universitas har i flere år advart mot nikabforbudet. Vi har lenge ønsket å intervjue en student om hvordan det er å gå med nikab i forelesning. Men vi har mislykkes. Det har vært umulig å finne noen.

Derfor tok vi saken i egne hender. For å finne ut hvordan det oppleves å bære nikab tok en Universitas-journalist på seg plagget, og overvar en helt normal forelesning. Bortsett fra noen overraskede studenter fortonet forelesningen helt som normalt. Studentene noterte, foreleseren underviste, og det ble pause etter 45 minutter.

At noen velger å ta på seg plagget skader nemlig ingen. Argumentasjonen bak forbudet er preget mer av følelser, enn fornuft. På et universitet bør det få være opp til den enkelte å kle seg som man vil, tro på det man vil, og ytre det man vil.

Men at dette i det hele tatt er en debatt er det mest overraskende i seg selv. For de fleste som overvar forelesningen var en student med nikab noe helt nytt. Nikab-brukere finnes omtrent ikke i høyere utdanning. I 2014 anslo tenketanken Minotenk at det var mellom 50 og 100 kvinner i hele Norge som brukte heldekkende ansiktsplagg. Etter planen vil altså plagg som omtrent ikke brukes bli forbudt. Det er absurd.

Et forbud er ikke noe annet enn symbolpolitikk som vil ramme de ytterst få. I verste fall vil disse falle utenfor høyere utdanning, mens den store studentmassen vil ikke merke noen endring.

Hijab-forhandler om nikabforbud: –⁠ Det kommer til å skape avstand

Peter Singers dom: Dette mener han om nikabforbud