Arkivfoto: Marianne Demmo
Arkivfoto: Marianne Demmo

Profes­sorer, jurister og akade­mi­kere viser en skremmende student­forakt

UNIVERSITAS MENER: Dette handler ikke om netthets, men den eldre generasjons nedlatende oppgjør med studentene.

«Respekt! Og dere på jus har endog sterkt selekterte studenter i forhold til oss på HF, for eksempel,» skrev en professor på Det humanistiske fakultet.

«For en nydelig rant. Den har de eplekjekke studentene godt av. Veldig bra!» skrev en partner i advokatfirmaet Schjødt.

«Endelig en dåd! Forfriskende,» skrev en kjent akademisk bauta.

Det stormet i sosiale medier da jusprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg publiserte en gjengivelse av sin tre minutter lange utblåsning overfor sine egne studenter. Bakgrunnen for tiraden var noen uakseptable Jodel-meldinger på jussens egne kanal om en kvinnelig ansatt ved fakultetet.

Bakgrunn: Jusprofessor skjelte ut studentene sine i forelesning

Netthets er et stort samfunnsproblem, men er likevel ikke det denne saken handler om. For i oppgjøret med ukulturen på nett, felte Høgberg sin dom over en hel generasjon studenter. Store deler av jusprofessorens tale gikk med på å fable over hvor mye bedre verden var før.

Romantiseringen hennes av romerne, Platon, og Kristiania-bohemen er fullstendig absurd, men i kommentarfeltet satt professorene, toppjuristene, og akademikerbautaene som fjetret. Hyllestene lot ikke vente på seg.

Få med deg alt: Les hele Høgbergstale her

Diskusjonen i etterkant av Høgbers utblåsning har, med få unntak, markert en tydelig front. På den ene siden sitter studentene som føler seg urettferdig satt i bås som hetsere og uinteresserte puggehester. På den andre siden sitter ferdigutdannede voksne mennesker og godter seg over studentene som er satt på plass.

Forakten deres mot dagens studenter er ikke bare totalt urimelig, men også skremmende. Jusstudentene som Høgberg og andre raljerer over, kjemper mot et enormt karakterpress, og legger ned timesvis med jobbing og lesing hvert semester. At menneskene som skal undervise dem og gjøre dem til dyktige jurister har disse nedlatende holdningene ovenfor dem, gjør bare vondt verre.

Benedikte Høgberg: –⁠ Jeg er blitt blant de minst populære professorene på fakultetet

Å sable ned en hel studentgruppe er ikke veien å gå om ønsket er dialog og et bedre universitet. Gapet mellom professor og student er stort nok som det er. De siste dagers diskusjon viser at det ingen tegn på bedring.