I STORBRITANNIA: Universitas-Hannah studerer for tiden på de britiske øyer.
I STORBRITANNIA: Universitas-Hannah studerer for tiden på de britiske øyer.

Cry me a river, streike­bryter

Norske studenter som møter til undervisning mens streiken i Storbritannia pågår bør revurdere studievalget sitt.

Streik og protester er et like sikkert vårtegn i Storbritannia som hestehov i Norge. De fire neste ukene har et flertall professorer og lærere ved mange av de største utdanningsinstitusjonene i Storbritannia blitt tatt ut i streik. Kommer ikke University and College Union (UCU) og Universites UK (UUK) til enighet kan streiken vare frem til sommeren.

Det er kjipt å miste undervisning og eksamen, særlig når du som norsk student i Storbritannia betaler opp i mot 200 000 kroner året i skolepenger, men norske studenter er ikke centre of the universe(ity). Studenter som ikke er innforstått med risikoen det er ved å studere i utlandet bør holde seg i Norge.

For mens du sutrer over at utenlandsoppholdet ikke bare ble en dans på roser, så kuttes det i lønns- og pensjonsvilkår til 42 000 ansatte.

Siden 2009 har reallønnen til professorer og lærere ved britiske universiteter falt med 16 prosent. Nå ønsker arbeidsgiverorganisasjonen å kutte ansattes pensjon med 40 prosent eller nærmere 100 000 kroner i året. Er du student ved et av 61 universitetene som streiker så bør du holde deg hjemme under streiken. Eller enda bedre, ta til gatene og støtt UCU.

I løpet av de nesten 4 årene jeg har bodd og studert i England har jeg stilt opp på streiker, sendt brev til universitetsledelsen, støttet opp om okkupasjoner og vært med på noen av de største demonstrasjonene i England i moderne tid. Denne streiken kan fa store innvirkning på masteren min, men det er en pris verdt å betale. For denne kampen er større enn deg og meg.

Høyere utdanning i Storbritannia er i endring og utenlandsstudenter bør bidra til å legge press på universitetsledelsen og britiske politikere. Spesielt master- og doktorgradsstudenter kan ha stor innflytelse siden vi utgjør en betydelig andel av studentmassen.

Norske studenter er så heldige å få lån og stipend i nesten et tiår. De fleste av oss får jobb når vi er ferdig utdannet og det er fortsatt typisk norsk å være god. Vis at du er noe annet enn en navlebeskuende, bortskjemt sutrekopp. Støtt UCU og ta deg noen velfortjente dager fri fra universitet.

Har du fått med deg vår dekning av det russiske presidentvalget?

-Den liberale bevegelsen er som en person som ikke har hatt sex på lenge

Her står Vlad. Han er omringet av 22 politifolk

Isbader for å komme i kontakt med Gud