Arkivfoto: Birte Nystad Magnussen
Arkivfoto: Birte Nystad Magnussen

Venstres nikab­ven­ding

–⁠ Venstre har blitt så gode busser med Frp at de kaster de ytterst få kvinnene som bruker nikab under bussen.

–⁠ Jeg mener vi politikere ikke bør blande oss bort i hva folk skal ha på seg. Jeg ser at debatten som raser i Norge nå er preget av følelser og det ser ut som om vi går i retning av et populistisk forbud, sa Abid Q. Raja til VG i 2016.

Bakgrunn: Venstre forklarer hvordan nikabforbudet vil se ut

Det er kloke ord, men det virker som om Raja har glemt dem – under et og et halvt år senere. Nå har pipa fått en annen lyd. «En stemme til Venstre er ikke en stemme til Frp»-mantraet er for lengst glemt, og da regjeringsplattformen ble presentert sist søndag vekte ett punkt sjokk og vantro hos studentpolitikerne. Nikabforbud i høyere utdanning er nemlig ikke så ille lenger, synes Venstre. Raja har gjort en helomvending, og mener at det er av stor verdi å kunne se hverandres ansikt.

Ett forslag fra den nye regjering får studentpolikerne til å reagere: –Trist for Norge

–⁠ Man bør ikke kunne bruke nikab fordi det fremmer ikke likhetstanken i Norge, og det oppfattes av flere som ubehagelig, sier Raja i et intervju med Universitas.

Venstre har blitt så gode busser med Frp at de kaster de ytterst få kvinnene som bruker nikab under bussen. Et nikabforbud er så å si ubetydelig for de fleste av oss. Ikke bare er antallet kvinner som bruker nikab så få at sjansen for å dele forelesningssal med en av dem er marginal. I tillegg kan vi tross alt ta oss sammen og skjerpe oss, i stedet for å blande oss i hva andre har på seg. Eller som Raja sa til VG i 2016:

–⁠ Er det virkelig politikeres oppgave å regulere folks klesplagg?

Fersk undersøkelse: Fire av ti studenter vil forby nikab

For de kvinnene som bruker nikab, er virkeligheten en helt annen. Med en nikabforbud risikerer man å stenge dem ute fra høyere utdanning. Sånn kan vi ikke ha det.

Venstre og Raja bør lytte til seg selv. I 2016 spurte Raja Arbeiderpartiet om de ville «blåse denne minisaken, som gjelder noen ytterst få jenter, opp til store nasjonale dimensjoner?».

Vil du, Raja?