Univer­sitas mener: Hoder må rulle

Når deres leder ikke har tatt ansvar, er det på tide at han selv må gå. John Skogen, det er på tide å fratre din stilling.

Universitetet i Oslo har handlet i strid med diskrimineringsloven» slo Likestillings- og diskrimineringsombudet fast forrige fredag.

For oss som har fulgt saken kom ikke konklusjonen som noen overraskelse. I vår avslørte Universitas at flere ansatte i Eiendomsavdelingen har blitt utsatt for grov rasisme i over ti år. Det betyr likevel ikke at den er mindre rystende. Saken mangler nemlig totalt sidestykke: Norges eldste universitet, kunnskapens høyborg, institusjonen tuftet på opplysningstidens idealer, har latt trakassering og diskriminering herje fritt i en årrekke.

I denne ukas Universitas står Nyojah Rogers Ali Adam frem med sin historie. Det er opprørende, sjokkerende og direkte vondt å høre hva han har vært i gjennom. Han har blitt kalt «jævla apekatt», «driftsleder for negerarbeid», «svarting», «black stupid man» på arbeidsplassen.

Helt siden i vår har Adam vært sykemeldt, men i slutten av november skal han tilbake til Eiendomsavdelingen. Der venter de samme menneskene som har gjort de siste årene av Adams liv grusomt. Det er ikke rart han gruer seg.

Universitetet i Oslo har sviktet i alle ledd. Ledelsen i Eiendomsavdelingen har stått og sett på at trakassering har pågått i mange år. Ansatte som burde blitt advart, irettesatt, eller oppsagt, har sluppet unna uten videre konsekvenser.

Det er derfor ingen grunn til at rektor Svein Stølen skal ha tillit til Eiendomsavdelingens ledere. Dette kommer til å bli stående som en skamplett i universitetets stolte historie. Det er eiendomsdirektøren John Skogens ansvar, et ansvar han har forsømt.

Likevel presterer Stølen å presisere at han har tillit til Skogen. En mann som har hatt ansvaret for en avdeling der rasisme har vært de selv omtaler som «fleipete sjargong», uten at noen har mistet jobben. Det er vanskelig å forstå at det er mulig å utsette andre mennesker for så krenkende oppførsel. Enda vanskeligere er det å forstå at de har beholdt jobben.

Når deres leder ikke har tatt ansvar, er det på tide at han selv må gå. John Skogen, det er på tide å fratre din stilling.