Arkivfoto: Adrian Nielsen
Arkivfoto: Adrian Nielsen

Univer­sitas mener: Studentene tar feil i canna­bis­de­batten

Den som trodde at Norges rigide og feilslåtte narkotikapolitikk skulle endres av visjonære og opplyste studenter, må tro om igjen.

En ny undersøkelse viser at 53 prosent av norske studenter ikke vil legalisere cannabis i Norge. Kun 27 prosent vil gjøre det lovlig.

Dette er saken: Studenter sier nei til cannabis-legalisering

I starten av november kunne Aftenposten melde at norske forskere har kommet frem til at cannabis-misbruk mer enn tredobler risikoen for psykose. Det er ingen tvil om at bruk av cannabis medfører en helserisiko. Imidlertid er det, selv uten det oppbrukte argumentet «cannabis er mindre farlig enn alkohol», gode grunner for å legalisere stoffet.

Cannabis omsettes for enorme summer over hele landet. Men gevinsten havner i stor grad i lommene til kriminelle nettverk, ikke til fellesskapet. Den amerikanske staten Colorado, med like mange innbyggere som Norge, legaliserte cannabis i 2014. I september alene dro de inn over 100 millioner kroner. Det kunne blitt mange studentboliger.

Politiet bruker i dag store midler på å jakte borgere som liker å ta seg et blås i ny og ne. Samtidig fyller bakmenn opp norske fengsler. Det er personlige tragedier og koster samfunnet vårt en formue.

Med dagens lovgivning har vi ingen kontroll på hvem som får tak i cannabis. Hvem som helst, uansett alder, kan få tak i det om de bare vil. Hvilken kvalitet, og hvor sterkt stoffet er, er vanskelig for den gjengse bruker å oppfatte. En 14-åring kan vandre ned til Akerselva og skaffe seg stoff, uten å ane styrken eller kvaliteten. Vi mangler kontroll.

Ved å innføre et statlig monopol på cannabis, lignende Vinmonopolet, har den norske staten muligheten til tjene penger på avgifter, unngå unødvendige utgifter og sikre kontroll over konsumet. Men studenter vil det annerledes.

En skulle tro at studenter, som bruker store deler av hverdagen sin på å fordype seg i forskning, hadde tatt et standpunkt i cannabis-debatten som baserte seg på logikk, ikke følelser. Dessverre klarer ikke dagens studenter å tenke selv. Vi lar oss heller påvirke av skremselsbilder og fordommer. Vi er en gjeng dumme studenter.