Stemmene som ikke teller
Studenter er eksperter på å prate om politikk, men dårligst til å stemme ved valget.
Studenter har mye lavere valgdeltakelse ved lokalvalget enn resten av befolkningen, og det er få studenter i lokalpolitikken. Bare 44 prosent av velgerne mellom 18 og 30 stemte, i motsetning til 77 prosent av 70-åringene Det er altså nesten dobbelt så mange eldre velgere som det er yngre.
Det er mange grunner til den lave valgdeltakelsen. Studenter har ofte tilhørighet et annet sted enn der de studerer. Altså har de lite innflytelse over stedet de bor og beslutninger som angår deres hverdag. Den manglende interessen for lokalpolitikk fører til at studenter heller ikke blir en viktig målgruppe for politikerne når de prioriterer saker. Det er paralleller til hyttekommuner på Sørlandet, hvor store deler av de som bor der om sommeren ikke har stemmerett. Forskjellen er imidlertid at hyttebeboerne utgjør store interessegrupper som får gjennomslag for sine ønsker om veier og vannscootere, mens studenter i Oslo må gi fra seg fotballbaner hvis de skal få studentboliger. Universitas har tatt opp dette de to siste ukene.
Det hjelper ikke med lange samtaler på campus om høye boligpriser og mangel på studentboliger hvis du ikke gidder å stemme ved valget
Byrådet i Oslo har mange ansvarsoppgaver som påvirker bymiljøet hvor studenter bor. Dette gjelder for eksempel for kollektivtransport, sykkelmuligheter, kulturliv og luftkvalitet. Derfor er det ikke bare i Stortingsvalget studentenes hverdag kan påvirkes – den blir i stor grad styrt av folkevalgte der studentene har sine læresteder.
Studenter er ikke alene om å være dårlig representert. Både kvinner, nordmenn med innvandrerbakgrunn og ungdom glimrer med sitt fravær. Det er en klar sammenheng mellom hvem som stemmer og hvem som velges Hvilke saker som tas opp og prioriteres blir påvirket av representantene. Neglisjeringen av Tøyen over flere år er et konkret eksempel på at politikere fra vestkanten overser utfordringer på østkanten. Norsk lokalpolitikk domineres av hvite, middelaldrende menn fra middelklassen, som er mest opptatt av eiendomsskatt, samferdsel og deres fremtidige alderdom. Dermed blir likestillingsspørsmål, fritidstilbud for barn og unge, samt studentvelferd bortprioritert.
Politikken domineres av grupper som fra før av har mye innflytelse, og lokaldemokratiet i Oslo er ikke noe unntak. Selv om mangfoldet i bystyret og bydelsutvalgene er større enn i andre deler av landet, er det fortsatt mangel på kvinner, minoriteter og studenter. Det hadde vært et større press for å bygge studentboliger, senke leieprisene og legge mer til rette for kollektivtrafikk i Oslo hvis studentene hadde brukt stemmeretten sin og deltatt mer i lokalpolitikken.
Vil få studenter til å le hele veien til valgurnen: 10. september er det valglatter på Chateau Neuf
Hva kan du som student gjøre? Det er for sent å påvirke valgkomiteene, men du kan gi personstemmer til studenter og stemme på partiene med den beste studentpolitikken. Studentene utgjør en tiendedel av de stemmeberettigede og har makt til å sette studentvelferd på dagsorden hvis de ønsker det. Når disse stemmene er fraværende, påvirkes valgresultatet og hvilke saker som prioriteres de neste fire årene. Det hjelper ikke med lange samtaler på campus om høye boligpriser og mangel på studentboliger hvis du ikke gidder å stemme ved valget.