Skole­ek­samen bør fjernes

4 prosent av norske studenter forteller at de har jukset på eksamen. Det viser ferske tall som vi omtaler i ukas avis. I saken har vi snakket med en notorisk jukser, som har fusket på flere eksamener enn dem han har tatt uten ulovlige hjelpemidler.

At fusk i det hele tatt kan være en effektiv strategi understreker et langt mer alvorlig problem»

Ut fra studentens erfaringer, er det lite som tyder på at sjansen for å bli tatt skal være spesielt høy. Det er trolig umulig å sikre seg mot den type juks studenten beskriver. Studenter må få lov til å gå på do, og det får være grenser for hvor nærgående vi kan tillate eksamensvaktene å være når studenter skal gjøre sitt fornødne.

At det fortsatt jukses mye, bør ikke overraske mange. Men at fusk i det hele tatt kan være en effektiv strategi understreker et langt mer alvorlig problem. For eksamensformene der juks faktisk har en hensikt er både totalt utdaterte og fullstendig virkelighetsfjerne. Utrustet med penn og papir som skriveverktøy skal du hoste opp det du husker uten digitale hjelpemidler. Det er en situasjon som er helt unik for skriftlig skoleeksamen. En situasjon du aldri vil møte på igjen, verken i arbeidslivet eller på fritiden.

De fleste eksamener burde være utformet på en slik måte at kandidatene kan vise forståelse for faget. Det er ikke noe man kan google seg frem til, eller få tilsendt på en sms. Som en liten bonus ville det også gjort det vanskeligere å jukse.

God sommerferie!

Dette er semesterets siste utgave av Universitas. Vi ønsker våre lesere en god sommerferie. Neste utgave kommer i stativene 12. august.