Et skudd for baugen

Tilhengerne av søndagsåpne butikker har skjøvet studentene foran seg i debatten. Derfor er spørreundersøkelsen som viser at studenter ikke vil ha søndagsåpne butikker et nytt skudd for baugen for regjeringen, i en svært omstridt politisk sak.

Det er fortsatt uvisst om vi skal få søndagsåpne butikker i Norge. En samlet opposisjon er mot forslaget, i tillegg til regjeringens støtteparti KrF. Motstanderne har også et klart flertall i befolkningen med seg på laget. En måling utført for TV 2 tidligere i april, viser at 67 prosent av det norske folk ikke ønsker søndagsåpne butikker. Så stor er motstanden, at Høyre skal ha vært villige til å legge bort forslaget, skrev Klassekampen på mandag. Ifølge avisen var det FrP som satte foten ned for den foreslåtte retretten.

Det at ordningen skulle være fordelaktig for akkurat studenter har blitt trukket frem av både Høyre og Frp. Argumentet har vært at søndagsåpne butikker vil gjøre det mulig for studenter, som er opptatt i ukedagene, å jobbe når de vil. Vi hører sjelden fra studenter som sliter med å få nok arbeid. Derimot hører vi ofte om studenter som må jobbe så mye at de gir opp verdifull studietid for å få endene til å møtes.

Regjeringspartiene har ikke spurt studentene selv om de ønsker ordningen. Det har Universitas gjort. I ukas avis presenterer vi en fersk undersøkelse foretatt av Sentio, som viser at flertallet av norske studenter er mot søndagsåpne butikker. Det bør være ganske pinlig for alle politikerne som har brukt studentene som argument for å innføre ordningen. Slik for eksempel Høyre fortsatt gjør på sin egen hjemmeside.

Stortingsrepresentant for Høyre, Henrik Asheim, har rett når han fremholder at dette aldri har vært selve hovedargumentet for å innføre ordningen. Men det endrer ikke det faktum at tilhengerne av søndagsåpne butikker har skjøvet studentene foran seg i debatten. Derfor er spørreundersøkelsen et nytt skudd for baugen for regjeringen, i en svært omstridt politisk sak.