Hovmod står for fall

Å levere eksamen på penn og papir i 2015 er en totalt unødvendig og arkaisk øvelse.

Ved Universitetet i Oslo er håndskrift fortsatt regelen snarere enn unntaket når skoleeksamen skal gjennomføres. Studentparlamentet har lenge jobbet for å flere digitale eksamener. «Det er en total mangel på videre tiltak for digital eksamen», sa daværende fungerende studentparlamentsleder Solveig Figenschou Thoresen i 2013. Da hun etterlyste en større satsing fra Universitetet, ble studentlederen ettertrykkelig satt på plass av rektor Ole Petter Ottersen.

Les også: Bommet totalt på digitalt mål

En eplekjekk rektor beskyldte i Universitas Thoresen for ikke å ha fulgt med i timen. UiO hadde nemlig som mål å sørge for at tre av fire eksamener skulle gjennomføres digitalt innen utgangen av 2014. Det målet har ikke universitetet vært i nærheten av å oppnå. Fortsatt må studentene ved seks av åtte fakulteter levere eksamen på penn og papir. Hvis UiO skulle fått en karakter for sin innsats med å digitalisere eksamen, ville det blitt en soleklar F. Saken blir ikke bedre av at Ottersen, av en eller annen grunn, ikke har funnet tid til å kommentere saken i ukas Universitas. I spørsmålet om digital eksamen har han endret tone fra patroniserende til stum.

Å levere eksamen på penn og papir i 2015 er en totalt unødvendig og arkaisk øvelse. Det finnes knapt en eneste annen arena der evnen til å skrive lange tekster på «gamlemåten» har noen som helst verdi. Svært mange studenter er ukomfortable med denne middelalderske eksamensformen. Og det er ingen tvil om at mange ikke klarer å få vist sensor hva de faktisk kan under slike forutsetninger.

Digital eksamen er ikke lenger science fiction, skriver Runar Bjørkvik Mæland i Studentparlamentet på debattplass i denne ukas Universitas. Det må kunne sies å være en solid underdrivelse. At det motsatte er mer vanlig ved landets største universitetet er faktisk direkte komisk.