Kortsiktig justis­po­li­tikk

Behovet for en ny Politihøgskole har vært presserende i flere år. I 2011 sa tidligere justisminister og Venstre-nestor Odd Einar Dørum til Universitas at det haster å få på plass et nytt bygg for Oslo-studentene. Over tre år er gått siden den gang, og fortsatt står saken på stedet hvil. Politistudentene forholder seg til en utdatert bygningsmasse på Majorstuen som ikke er dimensjonert for nye, og vesentlig større studentkull. Så dårlig er plassen, at deler av undervisningen er flyttet til Marienlyst barneskole.

Les også: Nytt politihøgskole-bygg fortsatt på vent: Vil heller fengsle flere

I tillegg til å være unødvendig dårlig, er dagens ordning dyr. Politihøgskolen må ut med 100 millioner kroner til neste år for leie av diverse bygg, ifølge fagbladet Politiforum. I kampen om budsjettkronene taper Politihøgskolen gang etter gang, så også i år.

–⁠ Jeg tror at mange nordmenn tenker det er verre at fanger som skal sone slipper ut, enn at politistudenter har det trangt på Politihøgskolen, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Ulf Leirstein til Universitas i ukens utgave.

Det kan sikkert stemme, men politikerne bør være i stand til å tenke lengre enn hva den jevne nordmann til enhver tid tenker.

De fleste justispolitikere er enig i at det er nødvendig med et nytt bygg. Likevel fortsetter regjering etter regjering med å skyve problemet lengre frem i tid. Det er en ufattelig kortsiktig tankegang, som kan svekke kompetansen til våre fremtidige politifolk.