Betenkte: Profesjonsstudentene Cathrine Hallan (t.v.) og Rachel Lørum mener undervisning relatert til sexologi er mangelfull ved Psykologisk institutt.

Sexologi-undervisning kuttes

Klinisk sexolog Elsa Almås kritiserer Psykologisk institutt for å kutte undervisning som forebygger overgrep og depresjon.

Publisert Sist oppdatert

Av økonomiske hensyn har Psykologisk institutt kuttet flere eksterne kurs, deriblant et kurs i sexologi som vanligvis inngår i vårsemesterets valgfrie undervisningstilbud på profesjonsstudiet. Elsa Almås mener faget burde være på pensum og at instituttet ikke er sitt ansvar bevisst når det ikke engang tilbyr valgfrie sexologikurs for studentene.

– Å kunne håndtere problemer relatert til seksualitet på en profesjonell måte bør være en del av psykologutdannelsen, sier Elsa Almås.

Hun mener faget er viktig for forebygging og behandling av så vel overgrep som skilsmisser, angst og depresjoner.

– En klient merker fort om psykologen ikke er kompetent på området, og velger heller å tie om problemene sine. Sex er dessverre fortsatt tabu, sier Almås.

Hun tror Universitetet føler ubehag med å ta til seg sexologi-faget på grunn av medias vulgarisering av emnet.

Bestyrer ved Psykologisk institutt Fanny Duckert sier at den dårlige økonomien skyldes at Undervisningsdepartementet ikke har kompensert for lønnsoppgjøret i sine bevilgninger.

– I den situasjonen vi er i nå må vi prioritere basale fag som er på pensum. Det er mange områder vi gjerne skulle hatt dekket bedre, men i vår har vi ikke råd, sier Duckert.

Instituttet må betale for eksterne kurs, og har ikke lærere til å holde sexologi-kurset internt.

Overtegnede kurs

Normalt har instituttet leid inn klinisk sexolog Thore Langfeldt som opprettet Institutt for klinisk sexologi i 1989 og er landets fremst innen fagfeltet. Han mener instituttets kutt er ille.

– Jeg er skuffet over at Universitetet ikke følger opp et så viktig fag som klinisk sexologi, når det er så mange klienter med seksuelt relaterte problemer. Kurset er overtegnet hver gang, og tilbakemeldingen fra studentene er positiv, sier Langfeldt.

Bekymrede profesjonsstudenter

I Bergen har studentene selv tatt initiativet til å arrangere kurs i sexologi fordi instituttet ikke gjør det, og til tross for trang økonomi har Universitetet i Gøteborg valgt at det ikke skal spares i forskningen på sexologi. I Oslo er studentene Rachel Lørum og Cathrine Hallan snart ferdige på profesjonsstudiet, og har aldri fått undervisning i faget.

– På grunn av instituttets kutt har flere kurs har falt bort, men kurset i sexologi dekker et fagområde vi ikke kjenner godt nok. Vi har ikke lært vokabularet man benytter til å snakke profesjonelt med klienter med seksuelt relaterte problemer, og det er vanskelig å vite når vi må henvise til kvalifiserte sexologer, sier Cathrine Hallan.

Powered by Labrador CMS