SNUR NESA NORDOVER: Angus McHængsle, Hector Borge, Per Chr. Frosth og Anders Nicholaus Tjore utgjør The Turns: Deliriske optimister i en trekkfull garasje i dag; helter nord for Dovre i morgen.

Sanger fra andre garasje

The Turns er på vei. Fra diakonissenes drømmegarasje til Bylarm og berømmelse.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har de beste låtene i landet her, sier vokalist og låtskriver Anders Nicholaus Tjore; et skjevt smil demper inntrykket av stormannsgal mann.

I en vaskeekte garasje på Lovisenberg, mellom et sykehus, en kirke og et oblatbakeri, ligger frost- og sigarettrøyken tjukt. Om få dager skal The Turns spille to konserter under Bylarm-festivalen i Trondheim, en enestående mulighet til å bli sett og hørt av alt og alle som betyr noe i musikkbransjen. Dette er siste øving.

Venneløse

Med ep-en Turn og nytt låtmateriale i lomma er stemningen i garasjen like god som selvtilliten. I motsetning til mange andre band er ikke The Turns forventninger først og fremst knyttet til om de får tilbud om platekontrakt i Trondheim.

– Viktigst er å få spilt live, få vist oss frem for konsertarrangører og presse, sier trommis Per Chr. Frosth.

The Turns har røtter i Tønsberg, men et forsøk på å knytte dem til andre Tønsberg-relaterte fenomener som Jaga Jazzist, Briskeby eller Ravi faller rett i garasjegulvet.

– Vi tilhører ingen scene. Vi har ingen venner.

Det flires i krokene.

– Ikke knytt oss til Tønsberg. Jeg føler ikke at vi skylder den byen noe som helst, sier Tjore.

Lei av grining

Bandet har hatt den nåværende besetningen siden i sommer, men med ulike konstellasjoner har The Turns en mystisk fortid som inkluderer triumfer i ungdommens kulturmønstring så vel som påståtte stiftelsesmøter i Nürnberg.

– Men det er i garasjen du får sannheten, påstår Frosth.

Og garasjen er lånt av venner, fullt utstyrt med backline, juletre i plast og gråtende sigøynergutter på veggen. Men The Turns-gutter gråter ikke, og det typiske studentbandet med låter i moll om uforløst seksualitet og håpløs kjærlighet er et stykke unna. Tjore er raskt ute med å distansere seg og bandet fra artister som St. Thomas, Thomas Dybdahl og andre frustrerte menn.

– Er folk hypp på å grine på konsert fordi en eller annen singer-songwriter har hatt det kjipt, eller vil folk ha en opptur? Vi gir oppturer, sier Tjore.

Universitas følger The Turns tur til Bylarm. Bli med på tur neste uke.

Dette er Bylarm

Bylarm er en årlig konferanse/festival som ambulerer mellom norske byer. Rundt 1000 artister og nøkkelpersoner fra plateselskaper, management, bokingbyråer, konsertarrangører, organisasjoner og utøvere samles for plukke opp ny kunnskap, pleie kontakter og sjekke ut nye talenter. Årets Bylarm arrangeres i Trondheim fra 13.-16. februar.

Powered by Labrador CMS