Grønt lys for fusjon
Velferdstinget gikk mandag inn for en sammenslåing mellom SiO og OAS.
– Jeg er overbevist om at dette er til det beste for Oslo-studentene, sier leder for Velferdstinget (VT), Stine Winger Minde.
På Velferdstingsmøtet mandag 12. november ga VT, med overlegent flertall, klarsignal for fusjon mellom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo- og Akershushøgskolens Studentsamskipnad (OAS). OAS vil derimot ikke komme med noen avklaring før på nyåret.
– Men jeg er overbevist om at dette er det beste for alle parter. Det vil være mye mer gunstig for samskipnadene å jobbe mot et felles mål, istedenfor å konkurrere om de samme tildelingsmidlene slik som vi gjør nå, sier Minde.
Enkelte er imidlertid mer skeptiske til vedtaket. Blant dem som stiller seg kritisk er Venstrealliansens (VA) Sveinung Holien. Han understreker at han uttaler seg som privatperson og ikke på VAs sine vegne når han sier han synes det er en komplisert sak som burde vært bedre utredet.
– Det er slettes ikke sikkert at vi får bedre studentvelferd av å slå sammen SiO og OAS. Jeg frykter særlig dårligere kår for studentmediene, og at studentstyringen av samskipnadene blir dårligere, sier han.
Holien begrunner dette med at OAS og de 15 høgskolene som ligger under samskipnaden i dag, ikke bruker penger på studentmedier, mens VT og SiO bruker tre millioner kroner årlig. Minde er ikke av samme oppfatning.
– En sammenslåing vil føre til flere semesteravgifter, noe som gir oss et godt grunnlag til å fortsatt satse sterkt på studentmediene, sier hun.
Minde innser at en fusjon vil kreve mer av administrasjonen, men at dette absolutt er håndterbart.
– Da Handelshøgskolen BI i Oslo og Kunsthøgskolen i Oslo ble en del av SiO gikk overgangen relativt uproblematisk for seg. Så lenge man gjør prosessen skrittvis er det ingen grunn til å frykte noe annet i dette tilfellet, sier hun.
Hovedstyreleder i SiO, Silje Winther, er enig.
– Vi er opptatt av å gjennomføre denne prosessen på en ryddig måte. Vi kommer til å gå flere runder med denne saken før vi eventuelt slår oss til ro med et forhandlingsresultat som vil komme begge parter til gode, sier hun.