Forelska i lærerʼn

Dagsrevyens Gro Holm (42) studerte ved Universitetet i tolv år, men klarte aldri å fullføre hovedfag. Tilbake satt hun med et stort studielån og læreren på kroken.

–⁠ Ja, hvordan møtte du egentlig din nåværende ektemann, professor Trond Nordby?

–⁠ Jeg fulgte et mellomfagsseminar i historie våren 1983, men gikk glipp av den første forelesningen. Da jeg kom til den andre forelesningen var Trond allerede i gang med oppsummeringen fra forrige gang. Det viste seg at han snakket om den russiske økonomen Tsjajanov som jeg kjente godt. Jeg briefet med kunnskapen min og han ble nok litt fascinert. Du kan si vi møttes over en russisk agrarteoretiker, sier en lattermild Holm.

Da hadde Holm allerede studert i seks år, med et mellomfag i sosiologi og grunnfag i historie som resultat.

–⁠ En litt dårlig studieprogresjon?

–⁠ Ja, men jeg hadde så mye annet å drive med. Dessuten hadde jeg begynt å jobbe i NRK i '81. Men jeg var en flittig student på de fagene jeg tok, forsvarer NRK-kjendisen seg.

Hun fortsatte med sosialøkonomi grunnfag og statsvitenskap, der hun begynte å skrive på en hovedfagsoppgave om den latente og ulovlige nasjonalismen i Baltikum.

–⁠ Jeg var på feltstudie i de baltiske statene i '87. KGB avlyttet, truet og fulgte etter meg under hele oppholdet. Da jeg reiste tilbake, ble toget holdt igjen i over en time for å ransake bagasjen min, forteller den tidligere Russland-korrespondenten.

–⁠ Men det var ikke KGB som stoppet hovedoppgaven din?

–⁠ Nei, men noen måneder etter at jeg kom hjem ble den første baltiske folkefronten etablert. Det jeg hadde gravet frem som underliggende strømninger var plutselig blitt helt offentlig. Det tok nok litt motet fra meg, avslutter Gro Holm.