Strammer inn: Regjeringen innførte mandag kveld nye tiltak.

Nye tiltak:

Krever at det tilrette­legges for digital eksamen og under­vis­ning

Regjeringen stiller krav til universiteter og høyskoler om hjemmeeksamen og om å tilrettelegge for digital undervisning, så langt det er mulig. UiO vil gjennomføre planlagte skoleeksamener.

Saken oppdateres.

–⁠ Nå er det alvor, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen mandag kveld.

Regjeringen innfører nye tiltak bare seks dager etter tiltakene forrige uke. Det skyldes økning i antall innlagte og usikkerhet rundt omikron-varianten av koronaviruset.

Campus blir ikke stengt

Det stilles krav til universiteter, høyskoler og fagskoler om å tilrettelegge for digital undervisning, ferdighetstrening og eksamen så langt det er mulig.

–⁠ Eksamen skal gjennomføres, og campus blir ikke stengt. Studenter som er avhengige av å gjennomføre forsøk i laboratorier eller ferdighetstrening, bør prioriteres for fysisk undervisning, sa kunnskapsminister Tonje Brenna under pressekonferansen.

Legger ikke om til hjemmeeksamen

–⁠ Jeg er glad for at universitetet ikke stenges ned, det er viktig for studentene som så langt det er mulig må beskyttes fra å sitte isolert på trange hybler.

Det skriver rektor ved UiO Svein Stølen i en e-post til Universitas.

Likevel vil ikke de planlagte skoleeksamnene omgjøres til digitale hjemmeeksamener.

–⁠ Nesten alle eksamener er digitale. Noen svært få er fysiske og de avholdes fysisk i tråd med smittevernregler og dagens tiltak og anbefalinger – og med 2 meters avstand, skriver Stølen.

Glad for å holde åpent: Rektor ved UiO Svein Stølen er glad for campus ikke stenges ned. Selv om flesteparten av eksamene blir digitale, gjennomføres de resterende skoleeksamene som planlagt.Arkivfoto: Frida Roland

–⁠ De nye tiltakene og anbefalingene får lite følger for UiO. Vi følger dette allerede i stor grad, avslutter han.

Tiltakene om mindre sosial kontakt gjelder fremdeles. Regjeringen fraråder å ha flere enn ti personer hjemme utover egen husstand og oppfordrer til å møtes utendørs.

Det innføres også skjenkestopp.

Tiltakene vil vare i fire uker fra og med torsdag.