Dypt fokusert: Eksamensperioden er i gang, og det er på tide å flykte fra distraksjoner og lytte kollektiv.
Dypt fokusert: Eksamensperioden er i gang, og det er på tide å flykte fra distraksjoner og lytte kollektiv.

Din guide til lesesalen

Eksamenstiden er her! Universitas har besøkt fire populære lesesaler i Oslo, og gir deg en stemningsrapport, slik at du velger det stedet din hjerne kan jobbe best.

Deichman Bjørvika

 • Sted: Bjørvika
 • Åpningstider: 8-22 (10-18)
 • Oslos nye storstue, plassert midt i Bjørvika, har hatt rekordmange besøkende siden biblioteket åpnet i fjor. Inntrykket som møter oss i inngangspartiet bekrefter byggets popularitet. Her er det både høyt trykk og høyt volum. Ikke særlig studievennlig, tenker du kanskje. Tenk om igjen! Bygget er nemlig stort og luftig, særlig når du kommer opp i høyden. Snakking på leseplassene er sosialt ok, og med kunstinstallasjoner som «Brainstorm», er dette absolutt stedet hvor du kan kjenne kreativiteten strømme på. «Seks etasjer, et hav av muligheter», skriver biblioteket selv på sine nettsider. Dette er stedet hvor du kan teste ut syferdighetene dine eller utforske gamle kart over byen, samtidig som du har panoramautsikt til Oslofjorden. Men det er også stedet du kanskje bør ta med ørepropper til, og hvor du kan slite med å finne plass.

  Les også: Slik gjør du det beste skippertaket

  Humsam-biblioteket, Georg Sverdrups hus, UiO

 • Sted: UiO Blindern
 • Åpningstider: 8-22 (10-18)
 • Blindernstudentenes fineste lesesal finner du uten tvil på Humsam-biblioteket i Georg Sverdrups hus. Her kan du føle du sitter i vitenskapens sentrum og virkelig sette konsentrasjonen til. Det er stort sett enkelt å finne ledige plasser, selv om det er noe mer hektisk i eksamenstiden. Biblioteket er utformet likt over dets tre etasjer, så det er lett å finne frem. Det er stort sett stille her, selv om det er et par kollokvieplasser hvor snakking er tillatt i første etasje. De beste leseplassene finner du uten tvil i byggets tredje etasje. Her er det høyt under taket, og om du er heldig kan du få plass i noen av etasjens trappetårn, som du kan spionere på andre studenter fra.

  Biblioteket, Handelshøyskolen BI

 • Sted: BI Nydalen
 • Åpningstider: 8-21 (8:30-21)
 • Handelshøyskolen BI har blitt omtalt som et sted som gir ut flyplass-, kjøpesenter- eller sykehus-vibes. For dem som ikke har vært der før, kan dette inntrykket bekreftes! Her er det luftige områder, glassheiser og kunst på veggene. Selv om det kan virke råflott og moderne, er det fortsatt en varm og god atmosfære. Det er tydelig at BI-studentene trives på bygget, det er nemlig rimelig fullt, selv om det er noen områder med ledige plasser. Bibliotekets leseplasser er todelt, med en stillesone til høyre, og en mer kreativ sone til venstre. I det store komplekset på campus Nydalen har skolen samlet alt. Likevel er det lett å finne veien til biblioteket og leseplassene – du bare tar rulletrappen.

  Nasjonalbiblioteket

 • Sted: Solli Plass
 • Åpningstider: 9-21 (10-18)
 • En av Oslos litt eldre storstuer er Nasjonalbiblioteket på Solli Plass. Dette er et gammelt og ærverdig bygg som huser noen av landets kjæreste litterære skatter. Om du lar deg inspirere eller fokusere av mørke trepanel, byster eller steingulv er dette stedet for deg. Biblioteket har en stor og romslig lesesalseksjon hvor det er langt fra bare studenter som leser. Biblioteket er uten tvil det stedet med flest pensjonister vi har besøkt. Ved Nasjonalbiblioteket finner du også et av de bedre spisestedene du kan besøke i lesepausene, nemlig Kafé Å. Biblioteket kan føles litt mørkt og kaldt, spesielt på denne tiden av året, men så tror vi også at Nasjonalbiblioteket er det stedet du best passer inn med en second-hand strikkegenser!