Samlet troppene: Henrik Vincent Fiske Vassal leder studentpuben med flest frivillige i hovedstaden.
Samlet troppene: Henrik Vincent Fiske Vassal leder studentpuben med flest frivillige i hovedstaden.

Kjel­ler­puben har over 300 frivillige – Forkla­ringen er enkel, ifølge dem

–⁠ U1 er det kuleste stedet på Blindern, sier foreningslederen.

Universitas har tidligere omtalt den manglende studentfrivilligheten i kjølvannet av pandemien. Kjellerpuben ved Humanistisk fakultet (HF) på UiO, Uglebo, hadde kun 15 frivillige for to uker siden. Men et steinkast unna, på Samfunnsvitenskapelig fakultetet (SV) ved Universitetet i Oslo, er historien en helt annen.

Leder av Samfunnsvitenskapelig fakultetsforening (SVFF) Henrik Vincent Fiske Vassal opplyser at på kjellerpuben U1 er det over 300 frivillige dette semesteret. Hans forklaring er enkel:

–⁠ U1 er det kuleste stedet på Blindern. Vi er den kuleste kjellerpuben, stadfester han.

Les også: Nå lover regje­ringen billigere tannlege – men bare for halvparten

Har jobbet hardt

Universitas har kontaktet alle studentkjellerne i Oslo og spurt hvor mange frivillige de har i dag. Egenrapporteringen fra kjellerne som har besvart Universitas' henvendelse viser at U1 er den mest populære blant frivillige, med omtrent 300 frivillige dette semesteret. Neste på lista er Realistforeningen med omlag 150 frivillige dette semesteret. Uglebo havner nederst på lista.

På spørsmål om hvordan det har seg at forskjellen er så stor mellom U1 og Blindern-naboen Uglebo mener SVFF-leder Vassal at det er et sammensatt bilde.

–⁠ Vi har alltid hatt flere frivillige enn Uglebo. Vi har opparbeidet oss gode rutiner før korona, og når korona kom så hadde vi en digital tilstedeværelse i tillegg til at vi jobbet hardt sammen med fadderordningen slik at vi fikk inn nok frivillige, sier han.

Vassal mener også at lokasjon og størrelse kan ha betydning for frivilligheten, særlig med hensyn til naboen på Blindern.

–⁠ Uglebo er jo mye mindre, både fysisk og med antall frivillige, sier han og legger til:

–⁠ Studentene på humanistisk fakultet er jo også mer spredt rundt på campus enn studentene på SV.

Les også: Halvparten av Blinderns spisesteder er fortsatt stengt

–⁠ Veldig subjektivt

Styreleder på Uglebo Asa-Jane Stuart-Campbell tror Vassal har et poeng med hensyn til at studentene som sokner til kjellerpuben hennes er mer spredt rundt på universitetet. Det tror også hun kan ha påvirket frivilligheten.

–⁠ Det er ikke nødvendigvis slik at en fra Uglebo, eller for eksempel Escape, ville trivdes like godt på U1 som på sin egen kjeller

Asa-Jane Stuart-Campbell, styreleder på Uglebo

«SV har en tendens til å ha mye større grupper. HF-studenter er mer strødd rundt Blindern», skriver hun til Universitas.

At U1 er det kuleste stedet på Blindern stiller hun derimot spørsmål ved.

«Dette er veldig subjektivt – hver kjellerpub har eget miljø og kultur, og det er ikke nødvendigvis slik at en fra Uglebo, eller for eksempel Escape, ville trivdes like godt på U1 som på sin egen kjeller», skriver hun.

Hun vil likevel berømme U1 for innsatsen deres, og at de fortjente å bli kåret til årets forening av SiO i for studieåret 2020/2021.