Mystisk: Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg mener studiestøtten er en viktig forutsetning for lik rett til utdanning. Han lover ambisjoner for utdanningssektoren, men røper ikke hva.
Mystisk: Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg mener studiestøtten er en viktig forutsetning for lik rett til utdanning. Han lover ambisjoner for utdanningssektoren, men røper ikke hva.

Arbeiderpartipolitiker om statsbudsjettet:

–⁠ En veldig dårlig avskjeds­gave fra Høyre til studentene

Regjeringen foreslår mer til studentboliger og studentvelferd, men skuffer på studiestøtten. Aps Torstein Tvedt Solberg «lover andre og større ambisjoner», men sier ikke hva det innebærer.

Mer penger foreslås til studentboliger og studentvelferd, men hva gjelder studiestøtten står regjeringen på stedet hvil. Det ble kjent i formiddag da den sittende regjeringens budsjettforslag ble lagt frem for Stortinget. Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) Tuva Todnem Lund mener studentene er glemt i årets budsjett.

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg er heller ikke imponert over regjeringens budsjettforslag.

–⁠ Etter alle lovnadene som har vært i valgkampen så forstår jeg at veldig mange i hele sektoren er skuffa over det siste budsjettet som Høyre gir fra seg, sier han til Universitas.

Men å øke studiestøtten til 1,5 G, som NSO krever, vil han ikke.

Les også: Statsbudsjettet for 2022: Krever at Jonas rydder opp

Vil gjøre «ting» med studiestøtten

NSO krever at studiestøtten skal festes til 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G), som følger lønnsveksten i Norge. I 2021 ligger grunnbeløpet på litt over 106 000 kroner, som vil tilsvare en studiestøtte rett under 160 000 kroner, dersom NSO hadde fått det som de vil. Regjeringen foreslår derimot å videreføre en prisjustering av studiestøtten. I 2020 ble støtten prisjustert med 2,3 prosent til 126 357 kroner.

Det kravet har Tvedt Solberg tidligere uttalt til Universitas at er «urealistisk».

–⁠ Men er det ikke Arbeiderpartiet som er urealistiske når dere sier at målet er at det skal være mulig å være heltidsstudent i Norge?

–⁠ Hehe, nei det vil jeg ikke mene. Vi er veldig opptatt av lik rett til utdanning, og da må det gjøres ting med studiestøtten for å sikre det. Men som jeg og sa sist skal man ikke underslå at det ikke er en enkel sak å fikse. Det vil jo være en av jobbene den nye regjeringen vil hive seg over.

Selv om stortingsvalget for en måned siden avgjorde at Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister, er det fortsatt den sittende regjeringen til Erna Solberg som foreslår budsjett for det kommende året. Sammen med Trygve Slagsvold Vedum vil Støre derfor komme med en tilleggsproposisjon hvor den påtroppende regjeringen vil fremme sine egne forslag. Det gjør debatten ekstra het i år, med flere endringer i sikte.

–⁠ Hvordan kommer deres regjering til å bedre studentenes kår?

–⁠ Det vil tiden vise. Nå må ting skje i riktig rekkefølge. I morgen presenterer vi den politiske plattformen, så skal det utnevnes en ny regjering og den nye regjeringen skal lage en tilleggsproposisjon og gjøre våre justeringer i budsjettet.

Tvedt Solberg viser til at presentasjon av regjeringens politiske plattform og utnevnelse av ny regjering, kommer før de får landet en tilleggsproposisjon: deres nye budsjettforslag.

–⁠ Men fra valgkampen er det helt tydelig at vi har andre og større ambisjoner enn sittende regjering på hva vi vil gjøre for hele utdanningssektoren, stadfester han.

Vil bygge dobbelt så mange studentboliger

Tvedt Solberg mener den sittende regjeringen leverer dårlig for studentene i statsbudsjettet, men vil ikke si noe konkret for hva hans parti vil gjøre med dette.

–⁠ Høyre-regjeringen, i sin avskjed til studentene, gjør ikke noe av det de har lovet og leverer på en måte et minimum, sier han.

–⁠ Det gjør jobben til en ny regjering enda vanskeligere, men som sagt er dette en av de tingene som er veldig viktig for Arbeiderpartiet å jobbe med. Så må vi komme tilbake til hvordan vi gjør det.

–⁠ Regjeringen foreslår å bygge 1650 nye studentboliger. Arbeiderpartiet har tidligere lovet å bygge 3000 nye studentboliger. Hvordan skal dere klare å bygge dobbelt så mange studentboliger?

–⁠ Dette er en veldig dårlig avskjedsgave fra Høyre til studentene. Med et veldig lite ambisiøst opplegg for å bygge nye studentboliger. Jeg leser et budsjett der de bare unnskylder seg, og egentlig ikke klarer å rydde opp i det som har vært utfordringene. Det er det vi nå må sette i gang med, og egentlig gjøre de grepene som trengs.

–⁠ Hvordan skal dere finne pengene til å bygge dobbelt så mange studentboliger?

–⁠ Det blir den spennende jobben nå de neste dagene og ukene. Vi skal inn i detaljene i budsjettet, men her er det jo tusenvis av milliarder som brukes, og å finne penger til viktige formål, dét er mulig.

–⁠ Jeg leser et budsjett der de bare unnskylder seg, og egentlig ikke klarer å rydde opp i det som har vært utfordringene.

Utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg

Statsråden avviser kritikken

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim mener på sin side at statsbudsjettet er studentvennlig. Han reagerer på at Tvedt Solberg mener regjeringen ikke har holdt sine løfter.

–⁠ Hvis minimum er å levere dobbelt så mye som de rødgrønne gjorde i sin tid, så er jo det litt underlig, sier han.

Han viser til at regjeringen har bygget 20 000 studentboliger, som Asheim opplyser er dobbelt så mange som den forrige rødgrønne regjeringer klarte å levere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helt _fair_: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim mener studentkravet om 1,5 G er _fair_. Han har likevel ikke innfridd studentpolitikerne og NSOs ønsker, men viser til økt kjøpekraft for studentene de siste årene.
Helt fair: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim mener studentkravet om 1,5 G er fair. Han har likevel ikke innfridd studentpolitikerne og NSOs ønsker, men viser til økt kjøpekraft for studentene de siste årene.

–⁠ Også studiestøtten sto stille i åtte år med rødgrønn regjering. Vi har vært langt bedre enn hans egen regjering, sier han og fortsetter:

–⁠ Vi har siden 2013 økt kjøpekraften til studenter med 15 200 kroner. Vi har innført den ellevte måneden og vi fortsetter å følge opp studiestøtten slik at studenter fortsetter å få økt kjøpekraft, sier han.

Sammenligner studenter og pensjonister

På spørsmål om hvorfor statsråden ikke vil feste studiestøtten til grunnbeløpet, slik NSO krever, svarer han følgende:

–⁠ Det har vi aldri lovet at vi skal gjøre heller. Vi har hatt en filosofi siden 2013 om at det er viktig for oss å øke studiestøtten jevnt og trutt. Det har vi gjort, i tillegg til å innføre den ellevte studiemåneden.

Han viser til at kravet fra studentene i 2013 var å innføre en ekstra måned, som den sittende regjeringen har innfridd.

–⁠ Nå er studentkravet 1,5 G, og det er helt fair. Det blir spennende å se både hva vi gjør i Stortinget og hva den nye regjeringen velger å gjøre, sier Asheim.

–⁠ Er det forsvarlig at norske studenter lever under fattigdomsgrensa?

–⁠ Hvis man skal knytte til studiestøtten til grunnbeløpet så vil det også gjelde en del minstepensjonister som lever under fattigdomsgrensen, i dag. Man må se helheten i det. Studenter får billigere boliger og rabatter på en hel del ting, sier han.

Lover null snubletråder

Regjeringen foreslår å bygge 1650 nye studentboliger og vil bevilge 155,7 millioner mer til studentboliger sammenlignet med fjoråret. Disse tallene skulle Asheim ønske var høyere.

–⁠ Problemet er at vi i mange år på rad ikke har fått nok prosjekter inn. Hvis vi hadde fått flere prosjekter hadde vi også bevilget mer penger, sier han.

–⁠ Hvordan tror du den nye regjeringa vil omprioritere? Er det lagt inn noen snubletråder fra dere?

–⁠ He-he, det kan jeg love at ikke det er! humrer han, og legger raskt til:

–⁠ Men jeg er spent på det. Noe av det jeg er litt bekymret for er at utdanningssektoren generelt vil bli litt nedprioritert, og at det ikke blir den viktigste saken for dem.