Pandemisk lærdom: Liberal listes toppkandidater mener det er løsninger å ta med seg fra året med pandemihåndtering.
Pandemisk lærdom: Liberal listes toppkandidater mener det er løsninger å ta med seg fra året med pandemihåndtering.foto: privat

Det kommer en dag – etter korona

«Vi må ta med oss det vi har lært av et år med pandemi», skriver Adrian Tsui Gao og Emma Hylland Mediås fra Liberal liste i dette innlegget.

Etter over ett år med pandemi er vi alle fryktelig lei. Stengte lesesaler, sosial nedstengning og nettundervisning er ting vi har blitt litt for godt kjent med. Mange av oss har opplevd permitteringer, ensomhet eller konsentrasjonsvansker. Frustrasjon er det vi alle har til felles.

Men etter hvert som været blir varmere og vaksinene rulles ut, føler vi at vi nærmest kan se slutten på pandemien i horisonten. Vi lengter mer enn noen gang etter en normal hverdag. Og hvordan blir denne nye-gamle hverdagen?

Vi må ta med oss det vi har lært av et år med pandemi. Til tross for at det kan være vanskelig å holde fokus med kun nettundervisning, har det også gitt oss mer fleksibilitet. Det er digg å kunne se vanskelige forelesninger på nytt, se dem igjen som repetisjon før eksamen eller ha mulighet til å se dem direkte selv om man er på besøk hos foreldre. Noen av oss har også travle liv med jobb, barn eller verv og synes derfor det er fint å kunne tilpasse studiehverdagen slik det passer oss.

For det sier seg selv at én undervisningsform ikke passer oss alle. Derfor vil Liberal liste legge til rette slik at vi alle har muligheten til å delta på nettundervisning, fysisk forelesning og se på forelesningsopptak når det passer oss – også etter pandemien.

Det sier seg selv at én undervisningsform ikke passer oss alle

Gard Løken Frøvoll mener studenter bør gå inn for mer lån: «Ja til valgmuligheter i studiestøtten»

I tillegg sliter mange av oss psykisk, er ensomme eller synes det er vanskelig å bli kjent med andre. Vi har sett at mange studieforeninger og SiO har forsøkt – og til dels klart – å skape gode digitale arenaer og imøtekomme noe av det sosiale behovet til innestengte studenter. Samtidig er det studenter som ikke har blitt fanget opp.

Liberal liste tar psykisk helse på alvor. Ingen studenter skal måtte føle på ensomhet. Det må etableres flere digitale og fysiske møteplasser, uavhengig av et varierende tilbud fra studieforeningene. Dermed blir det lettere å møte nye mennesker, delta på lavterskels stressmestringskurs, slenge seg på en turgruppe eller finne noen å spille «Among Us» med.

Samtidig vil frihet og klima fortsatt være viktige saker for Liberal liste etter korona. Lesesalene og treningssentrene bør bli døgnåpne, skjenketidene bør utvides, og vegetaralternativer skal alltid være tilgjengelige på spisestedene. Studiestøtten bør økes, samarbeidet med næringslivet må bli tettere, og flere fag må bli mer praksisrettede.

Reduser husleia svarer Gard Løken Frøvoll: «Lån eller ingenting?»

Det kommer en dag etter korona. Da skal vi huske hva vi lærte på veien, og ta opp igjen de problemene vi hadde fra start. Sammen kan vi skape en bedre studiehverdag enn noen gang – men da må du huske å stemme på Liberal liste i studentparlamentsvalget!