Foto: Emmeline Pischedda

Rasisme er uaksep­ta­belt

Rasisme og annen diskriminering skal ikke forekomme ved Universitetet i Oslo. Det er African Student Association (ASA) og jeg helt enige om. Jeg setter stor pris på deres engasjement for et enda bedre UiO, skriver Rektor ved UiO Svein Stølen i dette tilsvaret til ASA.

Les innlegget til African Student Association her: «Når vil Adam endelig få sin rett­fer­dighet, Svein Stølen?»

Rasisme og annen diskriminering skal ikke forekomme ved Universitetet i Oslo. Det er African Student Association og jeg helt enige om. Jeg setter stor pris på deres engasjement for et enda bedre UiO!

Forhold til enkeltmennesker kan vi ikke kommentere på, men jeg kan love ASA at kampen mot diskriminering skal og må skje hver eneste dag. Derfor har vi revidert de etiske retningslinjene våre og jobber målrettet med å gjøre dem kjent – blant annet med lederopplæring. I retningslinjene står det spesifisert at diskriminering på bakgrunn av blant annet etnisitet ikke skal forekomme.

ASA etterlyser at rasisme skal trekkes frem spesielt også i vårt Si fra-system. I varslingssystemet for ansatte ved UiO er diskriminering et eget valg, som selvsagt også inkluderer rasisme. I Si fra-systemet for studenter ber vi dem si fra om uakseptabel adferd. Jeg og andre ledere ved UiO er svært opptatt av at alle som opplever noen form for diskriminering skal si fra, slik at vi får tatt tak i det.

Vi skal kommende uke presentere etiske retningslinjer for forholdet mellom veiledere og studenter. Her vil rasisme bli trukket spesielt frem. Vi vil også vurdere om det behov for å spesifisere våre øvrige etiske retningslinjer på samme måte.

Rasisme er uakseptabelt ved UiO og ellers i samfunnet. Det skal det ikke være noen tvil om.