Master­syken

«Mastersykens tomrom er en sjelens sykdom», skriver Dag August Schmedling Dramer i dette leserbrevet.

«Skal du skrive en doktorgradsavhandling?» er et vanlig spørsmål du kan komme til å stille deg selv ved fullbyrdelsen av det som etter hvert blir godkjent som en glimrende mastergrad. Fruktene av dine arbeider er høstet gjennom gode tilbakemeldinger og en glimrende karakter, og du vurderer nå å så fruktfrøene videre i næringsrik jord ved et eller annet passende universitet.

«Problemet» er bare at det ikke kun er deg som fikk en god karakter på graden, men mange (de fleste!) av dine venner, som nå også tenker akkurat som deg. Skal du nå konkurrere, ikke bare med dem, men med hundrevis av andre presterister på et internasjonalt toppnivå?

Les også: «Gi oss veggismat på Blindern!»

Hvis din intellektuelle lidenskap brenner i brystet, så er svaret åpenbart et livsbejaende, rungende «ja!», men så kommer tankene. Hva bringer livet etter innleveringen av din neste, store (doktorgrads-)oppgave? Hvor skal du da jobbe? Garantert ikke i hjemlandet! Tiden etter innleveringen av doktorgradsavhandlingen er faktisk så vanskelig at den gir deg navnet «post-doc».

Det er her altså snakk om en beskrivelse som indirekte betegner den uhyrlige limbotilstanden der din væren, din essens, kun defineres gjennom det at du befinner deg etter noe substansielt du nettopp har produsert. Men ingen har sagt at det mest verdifulle i livet er det som er lett å gjøre.

Et forsøk på å besvare hva det er som driver det merkelig umiddelbare ønsket om å gå videre med en doktorgrad etter ferdigstillelsen av mastergraden, er kjent av mange som mastersyken. Det er nettopp den merkelige følelsen av tomhet som kjennetegner denne sykdommen, en slags utilpasshet i en tilværelse som nå ikke lenger karakteriseres av det intense akademiske arbeidet som kjennetegner masterinnspurten.

Frykt ei! Følelsen går til slutt over, men burde den det? I et forsøk på å fylle tomrommene i våre liv gjør vi mennesker mye rart, som å skrive i aviser, brygge øl, begynne med birøkting eller dra på klatretur til Timbuktu. Mastersykens tomrom er en sjelens sykdom, men som med de fleste tomrom kan fruktbare ting plantes der, som nettopp en doktorgradsavhandling?

Les også: «Varsling i SiO»