MANDAGSPILS: Det gjenstår å se på fredag ettermiddag, men studentene Universitas snakket med, mener det nye Union virker lovende.
MANDAGSPILS: Det gjenstår å se på fredag ettermiddag, men studentene Universitas snakket med, mener det nye Union virker lovende.

Pizza, biljard og shuffleboard:

–⁠ Blinderns nye stolthet

Røykerom er blitt til spillbar – SiO og UiO håper å ivareta sosialt behov med ny satsning.

Skummel smitte til tross, Studentsamskipnaden SiO og Universitetet i Oslo (UiO) har lagt store kort i et nytt sosialt samlingspunkt: I andre etasje i Frederikke er lokalene til Tacoteket og den gamle «Røykern» blitt erstattet med den flunkende nye storstuen Union Blindern. Universitas' utsendte blir fristet til å kaste seg over bordene med sjakk, bordtennis og biljard, og pizzamenyen ved baren vekker appetitten.

–⁠ Dette er Blinderns nye stolthet! Nå har vi laget det vi håper blir det nye samlingsstedet både for studenter og ansatte i skjønn harmoni, med en god matservering og spill og aktiviteter.

Direktør i SiO Mat og drikke Steffen Greff skuer stolt utover rommet. Konseptet er hentet fra Kringsjå studentbys Union 864, innredet med en blanding av nye og gamle møbler. Greff forteller ivrig at mange av lampene stammer fra det opprinnelige mathuset på universitetet fra 1961.

Høyskolen Kristiania deler ut munnbind til alle studenter: –⁠ Vår del av samfunnsansvaret

Initiativet er et spleiselag mellom SiO og UiO og et resultat av at både studenter og universitetsledelsen lenge har ønsket seg et sosialt sted uavhengig av studiums- eller foreningstilhørighet, forteller prorektor ved UiO Gro Bjørnerud Mo.

–⁠ To sjeler i én tanke! utbryter hun.

Det er lettere å spandere en pils på foreleseren her enn på en kjellerpub

Steffen Greff, Direktør i SiO Mat og drikke

Dart og mat

Planene om Union ble lagt våren 2019. Da alle organisatoriske spilleregler ble snudd opp ned av koronapandemien, ble de usikre på om tiden var inne likevel. Men både Greff og Mo er tydelige på at det nettopp er nå vi trenger gode og trygge knutepunkter.

–⁠ Når så mye av undervisningen er blitt digital, blir det sosiale enda viktigere. Det at man kan komme hit hvor smittevern blir så godt ivaretatt, vil skape en trygg ramme rundt det sosiale livet, sier Mo.

Kommunikasjonsdirektør i SiO Nina Langeland skyter inn fra siden:

–⁠ Alle tidsepoker trenger dart og mat.

Les mer: Velkommen til UiO

For SiO tviler ikke på at de har så god kontroll på smittevern som man kan ha. Både mat og drikke bestilles fra bordene gjennom Mitt SiO-appen, og med den får man også tilgang til spillfasilitetene, for å sikre at effektiv smittesporing blir mulig. Ansatte teller hele tiden hvor mange som oppholder seg i lokalet.

–⁠ Vi trenger noen steder hvor man ikke må booke seg inn, og hvor alt ikke skal være sterilt og trist. Vi har lov til å ha det litt hyggelig, lov til å smile! sier Greff.

Mo er også tydelig på at det ikke er ildvannet bak disken som er i fokus:

–⁠ Som i alle våre satsninger ønsker vi at Union skal være et sted du kan være uten å drikke alkohol. Jeg vil si at dette har mye større fokus på spill, vakkert interiør og fellesskap enn det har på alkohol.

BALLER OG MORO: Shuffleboard-møblene er heldigvis lengre enn én meter.
BALLER OG MORO: Shuffleboard-møblene er heldigvis lengre enn én meter.

–⁠ Innbydende

Greff gleder seg over at så mange har tatt turen allerede på første åpningsdag, og han presiserer at de ikke har som intensjon å konkurrere med studentpubene. Kom hit noen ganger i uken, og dra på kjellerpub andre dager, oppfordrer han. Mo understreker at Union blir et sted for både studenter og ansatte.

–⁠ Det er lettere å spandere en pils på foreleseren her enn på en kjellerpub, sier Greff og ler.

På bordet nærmest oss sitter en gjeng pedagogikkstudenter, riktignok uten foreleseren. Deres førsteinntrykk av stedet er et godt et.

–⁠ Først ble jeg litt bekymret for hvor Tacoteket ble av, men jeg hørte at det er i underetasjen. Jeg synes det er blitt veldig kult! sier Henrik Svendsen (23).

Han legger til at det gjenstår å se på en fredag ettermiddag hvor fett det blir, men han mener det ser lovende ut.

–⁠ Dette virker veldig innbydende. Det kan bli et bra knutepunkt mellom de forskjellige studiearealene.

Når så mye av undervisningen er blitt digital, blir det sosiale enda viktigere

Gro Bjørnerud Mo, prorektor ved UiO

–⁠ En historisk dag

På Studentparlamentet har Gjestelista lenge etterlyst mer liv på campus, blant annet ved å ta til orde for en skybar på Lucy Smiths hus. Listeleder Aksel S. Noonan er tydelig tilfreds med SiO og UiOs siste trekk.

–⁠ Dette er en historisk dag! Det er et viktig steg i retning av et mer levende, sosialt og inkluderende campus – og vi tar full ære for dette og alle senere gjennombrudd for studenters trivsel og velvære.

Han har imidlertid et ønske:

–⁠ Vi oppfordrer SiO til å rive et hull i taket, siden Union da teknisk sett vil kvalifisere som skybar.

Union Blindern har en offisiell åpningsmarkering 10. september.

Les mer: –⁠ Man mister lysten til å fortsette på UiO