Foto: Alf Simensen

«Lykke til med studie­start!»

«Vi håpet at høsten kunne blir litt mer som vanlig, men vi må fortsette å leve med smitteverntiltak og en annen organisering av studiehverdagen en god stund til», skriver Curt Rice, rektor ved OsloMet - storbyuniversitetet i dette leserbrevet.

Kjære studenter!

Et av høydepunktene hvert akademiske år er dagen vi tar imot nye studenter. I år er flere enn 8.000 nye studenter tildelt studieplass ved OsloMet – storbyuniversitetet, et rekordhøyt tall for oss. Engasjementet de nye studentene viser, er alltid inspirerende.

I år blir studiestarten annerledes – både hvordan vi ønsker studentene velkommen, og ved at semesteret starter med en del digital undervisning fremdeles. Vårsemesteret krevde mye av oss alle da vi måtte omstille oss raskt, ikke minst dere studenter. Vi håpet at høsten kunne bli litt mer som vanlig, men vi må fortsette å leve med smitteverntiltak og en annen organisering av studiehverdagen en god stund til. Endringer i smittesituasjonen skjer stadig, og vi må raskt justere oss etter myndighetenes retningslinjer.

Les også: «Identitetspolitisk skinndebatt»

Fadderuka er derfor krevende å gjennomføre i år. OsloMet og fadderstyrene har likevel jobbet hardt for å kunne lage en hyggelig og sosial velkomst i tråd med smittevernreglene. Velkomstseremonien blir digital, og de fleste aktivitetene vil skje i grupper på max 20 personer. Den siste tidens utvikling har vist at det er vanskelig å opprettholde én meter avstand når det drikkes alkohol. Derfor følger OsloMet oppfordringen fra myndighetene om å unngå arrangementer med alkoholservering under fadderuka.

Jeg har to sterke ønsker for dere som starter studiene deres nå. For det første håper jeg inderlig at ingen av dere blir syke. Både fordi vi ser at sykdommen kan være meget farlig, og fordi at man, selv med milde symptomer, kan smitte noen i en risikogruppe som kan få det mye verre.

Mitt andre sterke ønske er at så mange som mulig av dere skal kunne være på campus i høst, samtidig som vi overholder smittevernet. Ved OsloMet prioriterer vi fysisk undervisning for dere som starter deres første år. Det gjør vi fordi det å kunne treffe medstudenter og lærere fysisk er viktig for å etablere gode nettverk for både arbeid med studiene og den sosiale hverdagen.

Disse nettverkene er verdt å satse på for mestring og motivasjon til å komme godt gjennom studieprogrammet. Selv om tidene er annerledes nå med mindre fysisk samvær, oppfordrer jeg dere til å ta kontakt med faddergruppene deres og de ulike studentforeningene.

Og mest av alt oppfordrer jeg dere til å ta vare på hverandre, til å være nysgjerrige og kritiske, og til å stille masse krevende spørsmål til lærere, medstudenter, og til dere selv.

Lykke til med studiestart!

Les også: ««Gjer det beste ut av studietida - engasjer deg!»