SKUFFET: Adeleine Bjelland (25) har levert masteroppgaven i statsvitenskap, men er dypt skuffet over sin siste tid ved Universitet i Oslo.
SKUFFET: Adeleine Bjelland (25) har levert masteroppgaven i statsvitenskap, men er dypt skuffet over sin siste tid ved Universitet i Oslo.

Masterstudenter med hard kritikk mot SV-fakultetet:

–⁠ Man får inntrykk av at univer­si­tetet ikke bryr seg om studentene

Stengte masterlesesaler, begrensede åpningstider og dårlig informasjon skaper frustrasjon blant masterstudenter ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitet i Oslo.

–⁠ Det føles ikke som at universitetet er til for studentene, sier masterstudent i statsvitenskap Kaia Andrea Sølverød (26).

Hun er blant masterstudentene som kritiserer Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) ved Universitetet i Oslo (UiO) for dårlig kommunikasjon og lite tilgjengelige lesesaler.

–⁠ Da universitetet åpnet igjen den 18. mai, var det kun åpent fra ni til fire på hverdager ved SV-fakultetet. For meg og andre som skriver master, var det uholdbart, sier Sølverød.

Sølverød forteller at det etter diskusjon med fakultetet ble besluttet å holde lesesalen på Eilert Sundts hus åpen frem til klokken ti på kvelden, i en begrenset periode.

Kunsten å klage

Hvordan har du opplevd kommunikasjonen med universitetet?

–⁠ Jeg og noen andre lagde da en Facebook-gruppe for litt forskjellige institutter innad på SV-fakultetet. Flere hadde da gitt utrykk for at de hadde sendt e-post, men ofte fått svar om at instituttet ikke kunne gjøre noe fordi fakultetet bestemmer, forteller Sølverød.

–⁠ Da vi så klagde til fakultetet, fikk vi utvidede åpningstider. Man får inntrykk av at man må klage for å få gjennomslag, noe som mange ikke har kapasitet til når man skriver master, og med tanke på omstendighetene, understreker hun.

Sølverød leverte masteroppgaven sin 29. juni, mens lesesalen ved SV-fakultetet stengte 26. juni og vil være stengt frem til 3. august. Humsam-biblioteket i Georg Sverdrups hus vil være åpent fra 29. juni, hvor det vil være mulig å reservere leseplass.

Sølverød understreker at hun selv har vært heldig ettersom hun har kunnet reise bort for å skrive. Men hun frykter for de som ikke har samme mulighet.

–⁠ Jeg synes det er trist for de som skal fullføre i høst, eller de som kommer inn som nye til høsten og ikke får et ordentlig tilbud fra UiO, sier hun.

Sølverød tror informasjonsmangel og stengte lesesaler vil føre til at mange ber om utsettelser, og at flere nye studenter faller av studiet.

FØLER SEG NEDPRIORITERT: Masterstudent Kaia Andrea Sølverød forteller at hun som student ikke har følt seg prioritert på SV-fakultetet den siste tiden.
FØLER SEG NEDPRIORITERT: Masterstudent Kaia Andrea Sølverød forteller at hun som student ikke har følt seg prioritert på SV-fakultetet den siste tiden.FOTO: Privat

–⁠ Omfattende arbeid

Studiedirektør Hanna Ekeli svarer i en e-post til Universitas at det er forståelig at studentene opplever det som frustrerende at masterlesesalene er stengt, og viser til Si-fra-systemet ved UiO som skal sikre at universitetet får informasjon om forhold som studentene ikke er fornøyde med.

–⁠ Dette semesteret har ikke vært optimalt, vi har alle måttet gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon, skriver Ekeli.

Hun understreker at selv om Kunnskapsdepartementet varslet at universiteter og høyskoler kunne åpne igjen, var det med utgangspunkt i at smittevernreglene overholdes.

–⁠ Vi har jobbet intenst for å få på plass gode ordninger for både undervisning og lesesaler, men det er et omfattende arbeid som tar tid.

Ekeli avslutter med å meddele at til høsten vil lesesalene være merket og reglementert i henhold til smittevernreglene, og at i sommer vil lesesalene på Georg Sverdrups hus være åpne og plassene der kan bestilles.

Man får inntrykk av at man må klage for å få gjennomslag

Kaia Andrea Sølverød (26), masterstudent i statsvitenskap

–⁠ Ansvarsfraskrivelse

Adeleine Bjelland (25) er også masterstudent i statsvitenskap og har nylig levert sin oppgave. Hun er frustrert over både manglende kommunikasjon og oppfølging fra universitetet.

–⁠ Jeg satt på Eilert Sundts opp mot slutten av innleveringsfristen. Vi prøvde lenge å få dem til å åpne opp masterlesesalene og tenkte at det ville være vel så trygt å sitte på våre faste plasser, forteller Bjelland.

–⁠ Det virket som at mye var ute av instituttets kontroll, men det er instituttet som har kontakt med oss studenter. Så det virket litt tiltaksløst at instituttet ikke prøvde å ta det videre på vegne av oss.

Hun forteller at det den siste uken før innlevering også var nærmere tretti grader ute, og at det i lesesalen på Eilert Sundts hus ikke er mulig å åpne noen vinduer. I tillegg har bygget et behov for å pusses opp, dermed var det både dårlig luft og høy temperatur på lesesalen.

–⁠ Samtlige fikk hodepine etter en times tid, forteller Bjelland.

Bjelland sendte en e-post om dette til fakultetet og fikk beskjed om å kontakte eiendomsavdelingen. Hun mener dette er en form for ansvarsfraskrivelse.

Dette semesteret har ikke vært optimalt, vi har alle måttet gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon

Hanna Ekeli, studiedirektør

Mener studentene har fått nok informasjon

–⁠ De virker ikke interessert i å ta våre klager videre. Inntrykket det gir, er at universitetet egentlig ikke bryr seg så veldig mye om studentene sine når alt kommer til alt.

Bjelland påpeker også at det har vært mangel på informasjon fra universitetet.

–⁠ Mye av det formelle ved å levere en master har jeg blitt fortalt av medelever, vi hørte aldri noe om det fra instituttet, sier hun og legger til:

–⁠ Når man ikke kan kommunisere med medstudentene slik man vanligvis gjør, og i tillegg får inntrykk av at man ikke betyr noe for universitetet, hva er det vi egentlig driver med da? spør Bjelland.

Undervisningsleder ved Institutt for statsvitenskap Bjørn Høyland mener at det er vanskelig å forholde seg til påstandene om at det har vært manglende informasjon fra instituttet.

–⁠ Vi hadde et informasjonsmøte i begynnelsen av semesteret om alt som hadde med innlevering av masteroppgave å gjøre. Denne informasjonen er også tilgjengelig på nett, skriver han.

Høyland påpeker også at masterstudentene har fått beskjed om utsettelse og har hatt mulighet til å ta kontakt om det skulle være noe.

–⁠ Hvis studentene ikke kommer på informasjonsmøter, ikke besøker våre nettsider og heller ikke tar kontakt hvis det er noe som er uklart, så er det vanskelig for oss å gjøre noe.

BEKLAGER: Gudleik Grimstad, fakultetsdirektør ved SV-fakultetet, synes det er synd at studentene ved fakultetet ikke har følt seg ivaretatt den siste tiden.
BEKLAGER: Gudleik Grimstad, fakultetsdirektør ved SV-fakultetet, synes det er synd at studentene ved fakultetet ikke har følt seg ivaretatt den siste tiden.Foto: UiO

–⁠ Gjort vårt ytterste i en utfordrende tid

Høyland mener det er beklagelig hvis studentene føler seg dårlig ivaretatt i denne perioden, men sier at det er vanskelig for instituttet å se hva mer de kunne ha gjort. Undervisningslederen peker blant annet på studentenes mulighet til digital en-til-en-kontakt med veiledere i perioden universitetet har vært stengt.

–⁠ Vi har ikke fått informasjon som tilsier at veilederne ikke har vært tilgjengelige på e-post eller gjennom andre digitale media i denne perioden, snarere tvert imot, sier Høyland.

Høyland påpeker at instituttet gjerne skulle ha åpnet lesesalene for masterstudentene, og sier seg enig i at lesesalstilbudet er alt annet enn optimalt.

–⁠ Men vi må forholde oss til retningslinjer fra fakultetet og universitetet.

Gudleik Grimstad, fakultetsdirektør ved SV-fakultetet, sier til Universitas at fakultetet synes det er synd at noen studenter har følt seg dårlig ivaretatt i en tid preget av koronapandemien.

–⁠ Vi har på alle nivåer gjort vårt ytterste for å imøtekomme studentenes behov i en utfordrende tid for oss alle. Vi må bare beklage at alt ikke har vært optimalt, særlig ikke for de studentene som har vært i innspurten, sier Grimstad.

Han understreker at lesesalens åpningstid ble utvidet fra klokken ni til fire til også å gjelde kveldstid den siste tiden før sommerstengning, nettopp som svar på studentenes etterspørsel.

–⁠ Ventilasjon og temperaturregulering har ellers lenge vært en utfordring i lokalene, og varmeperioden gjorde ikke dette bedre. I høst setter vi i gang en totalrenovering av hele bygget, og for fremtiden vil hele Eilert Sundt hus og lesesalene få en oppgradering, som også innebærer at ventilasjonen vil fungere på en helt annen måte enn i dag, sier Grimstad.

Er det noen som har hørt om en master som ble skrevet fra ni til fire på en hverdag?

Kaia Andrea Sølverød, masterstudent

Ikke en ni-til-fire-jobb

– Å være student er en livsstil, ikke en ni-til-fire-jobb. Åpningstidene på lesesalene har jo vanligvis vært fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, slik at man har muligheten til å tilpasse hverdagen sin etter når man er produktiv, sier Kaia Andrea Sølverød.

–⁠ Når fakultetet i tillegg stenger helt for sommeren uten at man vet om noe annet sted å sitte i sommer, føler man seg veldig nedprioritert, sier Sølverød.

I slutten av juni ble det annonsert at man kan sitte på Humsam-biblioteket i sommer. Sølverød mener denne informasjonen kom altfor sent.

–⁠ Da føler man seg ikke spesielt velkommen og heller ikke prioritert, sier Sølverød.

–⁠ Slik det er nå, fungerer det nok for bachelorstudentene, men for masterstudenter kan man vel si det slik: Er det noen som har hørt om en master som ble skrevet fra ni til fire på en hverdag?