DIGITAL DITCHING: Vår journalist erfarer at ydmykelsen av at daten din ikke dukker opp på Facetime er lik følelsen av å sitte ventende på en bar.
DIGITAL DITCHING: Vår journalist erfarer at ydmykelsen av at daten din ikke dukker opp på Facetime er lik følelsen av å sitte ventende på en bar.Foto: Skjermdump

Kjærlighet ved første klikk

Fysisk kontakt bøtelegges og byen er stengt. Digital dating er det vi sitter igjen med. Men kan man finne en wifey over wifi?

I over to uker har jeg testet dating slik koronakrisen tillater det, med hakkete videosamtaler og pinlige stillheter. De første dagene på Tinder var preget av den velkjente «netflix&chill?» –meldingens nye smakfulle versjon «karantene&chill?». Troen på å knytte romantiske bånd var derfor liten. Likevel, sulten på å motbevise mine egne fordommer fortsatte jeg inn i en pinlig, litt trist, men også spennende reise.

Studenter inviterer publikum hjem til egne stuer: Å gå mot streamen

Første date er alltid kleint

«Der er du, ja, hei, hei», sier jeg med butikkjobb-stemmen min, akkompagnert med et usikkert vink. Det første hei’et viser seg å bli akkurat like kleint som første klem på starten av første fysiske date. Med flere første møter på video bak meg har jeg funnet ut at en klein start ikke nødvendigvis betyr starten på en dårlig date. Min beste date var med en jeg kun hadde utvekslet ti meldinger med totalt før vi så hverandre på video. Det kan altså lønne seg å ta en sjanse og hoppe i det med en gang. Når du bruker mesteparten av tiden i den trygge komfortsonen din på rommet ditt, hvorfor ikke hoppe ut av den i en time eller to?

DigitalDatingGif

Spill spillet

Jeg lærer fort at jeg er nødt til å spille spillet. Innen dette tidspunktet har jeg rundet Netflix, og sett bort ifra prokrastinering og endeløs scrolling på Instagram er timeplanen min ganske tom. Likevel ser det ut som at det fortsatt lønner seg å bruke hakket for lang tid på å svare i starten. I ett tilfelle brukte en gutt av interesse en halv dag på å svare, motangrepet mitt var da å bruke en hel dag på å svare tilbake. Dette herlig barnslige spillet viser seg å fungere. Etter nesten to uker med sakte progresjon ba han meg på date. Treat them mean and keep them keen, som man sier.

Lite visste jeg at det skulle ta åtte timer før jeg fikk svar på «Er du klar for daten?»

«Hører du meg?»

Det som derimot er uunngåelig, er at teknologien svikter. I løpet av en date forsvant lyden innen de første fem minuttene. Etter flere «hører du meg?» og eksponering av begges middels gode tekniske ferdigheter måtte vi bare ringes opp igjen. Enda bedre var det da bildet hans frøys litt senere med et passende uflatterende ansiktsuttrykk. Nett vil bli dårlig, lyden vil være forsinket, og bildet vil fryse. Jeg finner heldigvis fort ut at små tekniske feil ofte ender opp med å bli en fantastisk ice-breaker.

Man kan bli digitalt dichet …

Fem minutter over seks på søndag kveld satt jeg på rommet mitt og ventet på svar på en Tinder-melding. Lite visste jeg at det skulle ta åtte timer før jeg fikk svar på «Er du klar for daten?». Det føltes rimelig pinlig da jeg fortsatt satt i den samme stolen tretti minutter senere. Fortsatt ikledd min favoritt-topp. Fortsatt med nyvasket hår. Fortsatt ved vinduet med det mest flatterende lyset. Forskjellen var det nylige ferdigdrukkede glasset med vin i vinduskarmen og den uggene anelsen om at han ikke kom til å ringe meg den kvelden. Med andre ord, selvtilliten kan jekkes ned et par hakk av å bli ditchet digitalt. Du blir ikke like ydmyket som når du forgjeves venter spent på en offentlig bar med et overpriset glass vin du til slutt drikker opp alene, men det er overraskende nært.

Disse tre kunststudentene oppnådde bok-suksess: Mobilnotater på utstilling

Fordelene er mange

Jeg erfarer også at fordelene er mange ved å flørte i koronaens tid. Pinlig stillhet oppleves kanskje enda verre i møte med tekniske feil, men ikledd min mest komfortable og slitte yogabukse føles alt litt bedre. Og om kjemien ikke er der, kan man faktisk bare legge på. Ettersom du kan forsvinne ut av samtalen like kjapt som du kom inn i den, og man ikke trenger å vente på samme buss, er det enda enklere å unnslippe en dårlig date enn i virkeligheten. Digital dating viser seg dessuten å være det beste man kan gjøre for en tynn studentlommebok eid av en som er litt for glad i dyre drinker.