Økonomiske konsekvenser: Morten Næssvik er redd for å henge etter med sentrale utgifter dersom han står uten inntekt i sommer.
Økonomiske konsekvenser: Morten Næssvik er redd for å henge etter med sentrale utgifter dersom han står uten inntekt i sommer.

Morten (28) frykter å gå 9000 kroner i minus uten sommerjobb

Mange studenter lener seg på inntekten de får fra sommerjobben, men nå går flere en økonomisk usikker sommer i møte.

–⁠ Akkurat nå står jeg litt på bar bakke og vet ikke når ting kan begynne som normalt igjen.

Morten Næssvik (28) studerer HR og organisasjonspsykologi ved Høyskolen Kristiania (HK). Han ble nylig permittert fra deltidsjobben på et utested i Oslo sentrum. Like etterpå ble han tilbudt en ny jobb ved avdelingen for studentoppfølging på HK, men ansettelsesprosessen er satt på vent inntil studiestedene åpner igjen. På tross av den nye jobben på HK skulle Næssvik gjerne fortsatt i jobben i utelivsbransjen fram mot sommeren.

Nesten syv av ti studenter sier de ikke kan studere uten å ha en jobb ved siden av, ifølge Den europeiske studentundersøkelsen fra 2018. Med 9000 kroner i faste månedlige utgifter og 8250 kroner i utbetaling fra Lånekassen har Næssvik havnet i en kinkig situasjon.

–⁠ I sommer kan det bli spesielt vanskelig. I juli har vi jo ikke stipend, og da går jeg 9000 i minus. Nå må jeg bare krysse fingrene og satse på at ting ordner seg, sier han.

Dersom han står uten inntekt i sommer, vil konsekvensene være at han risikerer å henge etter med sentrale utgifter.

–⁠ Det oppleves veldig frustrerende å ikke vite om jeg vil ha råd til å betale husleie i juli.

Positiv til krisepakken: Morten Næssvik er glad for at studentene får ekstra lån, i disse vanskelige økonomiske tidene.
Positiv til krisepakken: Morten Næssvik er glad for at studentene får ekstra lån, i disse vanskelige økonomiske tidene.

Næssvik mener dette kan ha stor påvirkning på en persons psykiske helse, og at det å være i en usikker økonomisk situasjon er krevende uansett om man er student eller ikke.

Han stiller seg positiv til regjeringens mye omtalte krisepakke for studenter.

–⁠ Heldigvis har Lånekassen nå tatt hånd om det problemet, med et tilbud om et ekstra lån på 26.000 kroner. Etter min mening er det en svært gunstig kortsiktig løsning. Det er et tiltak som vil gagne studenter, selv om man ikke får jobb over sommeren.

Han uttrykker forståelse for at det har skapt frustrasjon, men mener ingenting er skrevet i stein.

–⁠ Inntil videre må vi bare ta til takke med det vi får.

Les mer om saken: Studen­tenes krisepakke blir delt stipend

Les mer om saken: Studenter med barn sliter: –⁠ Det har gått to uker uten inntekt. Jeg er fortvilet nå

Sommerjobben er ikke trygg

Munir Jaber, studentrådgiver i LO (Landsorganisasjonen i Norge), forteller til Universitas at en muntlig avtale er like gyldig som en skriftlig avtale, men at man kan bli permittert fra en sommerjobb.

–⁠ Utfordringen oppstår om det blir uenighet om man muntlig har en avtale eller ikke, fordi det er vanskelig å bevise, sier Jaber.

Han utdyper at uavhengig av om du har en muntlig eller en skriftlig arbeidsavtale, er det 14 dagers oppsigelsesfrist på kortere arbeidsforhold.

–⁠ Det kan være at arbeidsgiveren bruker den muligheten om arbeidsplassen står i en krevende situasjon, eller at man blir permittert i likhet med veldig mange andre den siste tiden, sier han.

Det er altså ingenting som tyder på at du har noen ekstraordinær trygghet i sommerjobbsituasjonen.

–⁠ På samme måte som at mange studenter er permittert i dag, vil mange sommerjobber opphøre enten fordi arbeidsgiveren sier opp arbeidsavtalen, eller fordi man blir permittert, sier Jaber og legger til:

–⁠ Men vi håper så inderlig at situasjonen er annerledes når tiden for sommerjobber kommer. Hvis ikke blir det en vanskelig situasjon for titusenvis av studenter som har det økonomisk krevende fra før.

Les også: Internasjonale studenter dekkes ikke av krisepakken: –⁠ Mange har ikke råd til husleie og mat

Mistet sommerinntekten

Nora Selnæs (21) studerer utviklingsstudier ved Universitet i Oslo (UiO). Som følge av koronasituasjonen mistet hun to planlagte jobber. Tirsdag ble det bekreftet at privatisteksamener i Oslo i april avlyses. Dermed mister Selnæs jobben som eksamensvakt. Den andre jobben er som instruktør ved en turistattraksjon i Oslo, der alle ansatte har blitt permittert.

Selnæs står nå uten mulighet til å tjene og spare opp penger i sommer.

–⁠ Det tærer på psyken, sier hun.

Selnæs har brukt mye tid på politikk det siste året, som har vært mulig fordi hun sparte penger i fjor sommer.

Bekymret: Nora Selnæs er aktiv ungdomspolitiker og frykter at hun ikke kan ta seg råd til å engasjere seg hvis sommerinntekten ryker.
Bekymret: Nora Selnæs er aktiv ungdomspolitiker og frykter at hun ikke kan ta seg råd til å engasjere seg hvis sommerinntekten ryker.Arkivfoto: Emeline Pischedda

–⁠ Dersom jeg ikke får jobb i sommer, kan jeg nok ikke bruke like mye tid på det neste år. Det er synd om frivilligheten og politikken skal miste studentene fordi de ikke kan ta seg råd til å engasjere seg. Da frykter jeg at interessene til oss unge vil bli ytterligere nedprioritert, sier hun.

Selnæs synes det er merkelig at studenter ikke får bedre økonomisk støtte i disse tider.

–⁠ Det at studenter, som basert på norske forhold faller innenfor fattigdomsgrensen, skal bli straffet for å jobbe ved siden av studiene, blir rart.

Avhengig av sommerjobben

Peder Hognestad (22) studerer statsvitenskap ved UiO og har vært tilknyttet den samme restauranten i hjembyen Stavanger siden han var 18 år gammel. Som student har han hatt en stående avtale med restauranten, som innebærer at han kan jobbe for dem når han er hjemme i feriene. Nå har derimot restauranten vært nødt til å midlertidig stenge ned virksomheten sin og permittere alle ansatte.

–⁠ Hvis de åpner og må prioritere faste ansatte som velger å ikke ta ut ferie, har jeg full forståelse for det. Likevel er jeg avhengig av en sommerjobb for å kunne finansiere studielivet i Oslo, sier han.

Hognestad skal etter planen på utveksling det kommende høstsemesteret og er nødt til å tjene inn litt ekstra i sommermånedene for å ha råd til dette.

Dersom han står uten sommerjobb, skal han se etter mulighetene for en deltidsjobb ved siden av studiene.

–⁠ Men det er noe jeg prøver å unngå, for jeg ønsker ikke at jobb skal gå utover studiene.

Mister viktig inntekt: Peder Hognestad er avhengig av sin vante sommerjobb for å kunne finansiere studiene.
Mister viktig inntekt: Peder Hognestad er avhengig av sin vante sommerjobb for å kunne finansiere studiene.

Vanskelig å forutse tiden fremover

Svein Fossum, kommunikasjonsdirektør i bemanningsselskapet Manpower Group, forstår at mange studenter er bekymret for å miste sommerjobben. Han mener det ikke er lett å forutse hvordan arbeidsmarkedet vil se ut i juni og juli.

–⁠ Vår opplevelse av situasjonen er at våre kunder ennå ikke har avbrutt sommeroppdrag, som tyder på at de planlegger som før inntil videre. Men om det blir like mange sommerjobber som tidligere, er det vanskelig å si noe om nå, sier han.

–⁠ Hvilke muligheter finnes der ute?

–⁠ Jeg tror det finnes muligheter. Akkurat nå er det et stort behov for arbeidskraft i forsyningskjedene, og butikkene trenger fortsatt folk til å levere produktene sine. I tillegg trengs det folk som kan jobbe på selve lageret. Dette gjelder også om sommeren. Det vil nok også være etterspørsel etter folk som kan jobbe innenfor kundeservice, særlig innen bank og finans.

Fossum tror at situasjonen fremover avhenger av hvor lenge tiltakene står.

–⁠ Man ønsker å forhindre en stor mengde med konkurser og økt arbeidsledighet og vil derfor forsøke å ri av stormen så fort som mulig. Særlig de mindre butikkene har lite å gjøre om dagen. Dette setter dem ikke bare i en usikker posisjon, men bidrar selvsagt også til å minske behovet for arbeidskraft.

Les også: Frykter urettferdig opptak til høyere utdanning