Glad: Hanna Flood, president i Ansa, har jobbet i flere år for å få på plass denne tjenesten for norske studenter i utlandet.ARKIVFOTO: Rodrigo Freitas

Nå får norske studenter i utlandet gratis online psyko­log­timer

Mange norske studenter sitter i koronakarantene rundt om i verden. Flere av dem vil trolig ha ekstra nytte av et online psykologtilbud nå, tror president i Ansa, Hanna Flood.

Torsdag startet Association of Norwegian Students Abroad (Ansa) opp et digitalt psykologtilbud i samarbeid med Coperiosenteret i Trondheim.

Ansa jubler etter å ha fått sikret sitt arbeid med psykisk helse for norske studenter i utlandet de neste tre årene. Tjenesten er gratis for alle medlemmer av Ansa, uansett hvor du studerer i verden.

–⁠ Vi er en samskipnad, og i det ligger et viktig oppdrag om å ta vare på studentene våre. Studenter står i en særskilt sårbar situasjon økonomisk, og vi synes derfor ikke at det skal være egenandel på et slikt tilbud, sier president i Ansa, Hanna Flood, og legger til at de er stolte av denne satsningen.

Har du fått med deg studentenes krisepakke?: Åpner opp for mer lån: –⁠ Hårreisende

Startet etter Shot

Hun forteller til Universitas at arbeidet begynte da de fikk de siste tallene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot-undersøkelsen) i 2018.

–⁠ Så det har vært langsiktig arbeid fra vår side, med flere opp- og nedturer, men som nå endelig er lansert med tre års finansiering, sier Flood.

Tall fra Shot-undersøkelsen viste blant annet at 10 prosent av norske studenter i utlandet, har dårlig eller svært dårlig livskvalitet, og 27 prosent har alvorlige, eller alvorlige og mange psykiske problemer. Hadde de studert i Norge, ville de fått psykologhjelp. Derfor er det viktig for Ansa å kunne drifte et online psykologtilbud for norske studenter i utlandet.

Flood informerer om at 71 prosent av norske utenlandsstudenter med alvorlige og mange plager, ikke hadde søkt om hjelp.

–⁠ Det er med andre ord et behov. Tilbudet om en norsktalende psykolog gjennom Ansa samskipnaden for utenlandsstudenter kan bidra til å senke terskelen for å søke hjelp.

Har holdt flere kurs

Med midlertidig finansiering, har Ansa kjørt et forprosjekt på online psykologtilbud. Erfaringene fra det viste at behovet var større enn de hadde trodd.

–⁠ Det så vi allerede før koronaviruset var et tema, sier Flood.

Etter koronaviruset kom har Ansa fått mange henvendelser. Flood forteller at de de siste ukene har de satt opp flere webinarer med psykolog Tore Styles, som alle har vært helt fullbooket.

–⁠ Vi satte til og med opp et webinar for bekymrede foreldre til utenlandsstudenter som kanskje sitter fast i utlandet.

Videre lesning: Charlotte har mistet smaks- og luktesansen: lever som om hun er koronasmittet