KRISEPAKKE: Torsdag klokken ti ble den andre økonomiske krisepakken presentert i Stortinget. Illustrasjonsfoto.
KRISEPAKKE: Torsdag klokken ti ble den andre økonomiske krisepakken presentert i Stortinget. Illustrasjonsfoto.Arkivfoto: Helle Gannestad

Enighet om den andre krise­pakken: Lover å hjelpe studentene

Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som mister inntekt som følge av korona-pandemien.

For ordens skyld: I en tidligere versjon av denne saken sto det at bakgrunnen for at studenter ikke har rett på dagpenger, er fordi de får støtte fra Lånekassen. Dette har nå blitt rettet med korrekte opplysninger fra Nav.

Litt over klokken ti torsdag ble den andre økonomiske krisepakken presentert i Stortinget. Et av punktene i krisepakken er at studentene skal sikres en inntekt å leve av.

Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.

–⁠ Vi har fått mange henvendelser fra fortvilte studenter som har vært bekymret for egen økonomi. Vi har lyttet. Derfor vil vi få på plass en løsning som sikrer studenter økonomisk trygghet, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Svein Harberg, som har forhandlet krisepakken for Høyre, i en pressemelding.

Jobber på spreng

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier til Universitas at de jobber på spreng sammen med Lånekassen nå for å finne gode løsninger for studentene.

–⁠ Det er mange studenter som er avhengige av deltidsjobben sin og som har havnet i en økonomisk vanskelig situasjon fordi de har blitt permitterte. Jeg er glad for at Stortinget i dag landet på at disse studenter må sluses gjennom dørene hos Lånekassen og ikke NAV, sier han.

–⁠ Stortinget har bedt oss komme tilbake til detaljene, og det vil jeg gjøre så fort vi har landet på en løsning som både er god og som er praktisk mulig å gjennomføre.

SAMARBEIDER MED LÅNEKASSEN: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
SAMARBEIDER MED LÅNEKASSEN: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).Arkivfoto: Henrik Follesø Egeland

Marte Øien, leder i Norsk Studentorganisasjon, sier til Universitas at hun er glad for at det nå ser ut som det blir en løsning for studentene fra Stortinget.

–⁠ Vi har forventinger om å bli inkludert i den videre utarbeidelsen, sier hun.

Det er derimot forvirring rundt hva denne ordningen gjennom Lånekassen innebærer i praksis.

Ap: –⁠ Tenkt som stipend

Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson (Ap), forteller til Universitas at han ikke har så mange detaljer for hva ordningen innebærer for studenter.

–⁠ Dette er en tydelig marsjordre fra Stortinget til regjeringen om å ta grep over situasjonen. Vi peker på Lånekassen som et treffsikkert instrument. Det er et kontinuerlig arbeid som pågår, og dette er et første skritt til å løse problemstillingen, sier han.

Han vektlegger:

–⁠ Det viktigste å si er at vi nå har lagt frem et forslag for å prøve å ganske raskt kompensere for de studentene som taper stort økonomisk, så de klarer seg gjennom tiden framover. Men regjeringen vil komme tilbake senere og bestemme endelig. Situasjonen for studenter er ikke holdbar og det måtte vi på Stortinget få formidlet til regjeringen.

–⁠ Dreier denne ordningen seg om lån eller stipend?

–⁠ Det er fra vår side ikke tenkt som lån, men som stipend - men ballen ligger som sagt nå hos regjeringen på å utforme detaljene i ordningen, sier Solberg.

HÅPER PÅ LÅN: Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg.
HÅPER PÅ LÅN: Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg.Arkivfoto: Gina Clausen Karlengen

SV er skuffet

Mona Fagerås, utdanningspolitisk talsperson i SV, er skuffet på studentenes vegne.

–⁠ SV har kjempet på plass en ordning som raskt vil kompensere for de studentene som taper stort økonomisk, så de klarer seg gjennom tiden framover. Løsningen som SV har kjempet frem sørger for at studentene som har mistet jobben ikke står på bar bakke. Dette er en voldsom skremmende og usikker situasjon for mange studenter. De settes under et enormt press som vi politikere må ta på aller største alvor.

Hun forteller at de ønsket å gå lenger enn de andre partiene, som vil at støtteordningen skal omgjøres til lån, ifølge henne.

–⁠ Det holder ikke, og vi vil jobbe videre med å få de andre partiene til å bli med på bedre løsninger. Mer lån er ei tung bør å legge på unge menneskers skuldre. Løsningen er stipend, ikke lån.

Krf: –⁠ Mer informasjon kommer

Tore Storehaug, stortingsrepresentant for KrF, forklarer hvorfor det har vært viktig å få på plass denne ordningen:

–⁠ Mange studenter sitter nå i kollektiv og på hybler uten den inntekten de trenger til livsopphold på grunn av pandemien. Det kan bety særlig mye for studentene her i Oslo, hvor høye leiepriser på bolig kan gjøre studentenes økonomi ekstra trang.

–⁠ For å begrense smitten er det viktig at vi også begrenser reising i landet, og vi håper disse pengene kan gi et insentiv for å bli værende i byen man studerer i.

–⁠ Er disse pengene lån eller stipend?

–⁠ Utbetalingene skal sørge for at studenter som er rammet av krisen har til livsopphold den kommende tiden. Ordningen skal legges til Lånekassen, men på hvilken måte skal vi komme tilbake til. Fordi mange studenter har lite buffer og flere har vært bekymret for inntekt de neste ukene var det viktig å varsle tidlig at det vil komme en ordning på plass. Mer informasjon om dette kommer så snart det er avklart.

Rødt fremmet forslag

Rødt varslet i forkant at de skal fremme forslag om at permitterte studenter skal ha umiddelbart krav på dagpenger, fikk Universitas bekreftet tirsdag ettermiddag.

I forhandlingene til den første krisepakken deltok alle partiene på Stortinget, men Miljøpartiet de grønne og Rødt mener at de ble holdt utenfor i runde to.

–⁠ Det er udemokratisk, det er uklokt og det er uheldig for dem som rammes av krisen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Universitas.

–⁠ Vi har vært opptatt av å få til en løsning for de studentene som blir stående på bar bakke om de blir permittert, og skulle gjerne sittet rundt bordet og kjempet for deres sak.

Les også: Rødt krever at studenter får rett til dagpenger umiddelbart

Ønsket å fjerne krav

Une Bastholm, nasjonal talsperson for Mdg, forteller til Universitas at de ikke ble invitert på de reelle forhandlingene av den andre krisepakken.

–⁠ Partiene er opptatt av forskjellige ting. Vi som er mindre partier vi trykker ikke til på alle fronter. Vi er opptatt av kultur og studenter, og synes begge falt litt igjennom ved forrige krisepakke, sier hun og utdyper:

–⁠ Jeg har fått lov til å fremme forslag, men jeg har ikke fått anledning til å sette meg ned og forhandle og argumentere. Det holder ikke å bare si at man skal ta vare på studentene, man må også si noe om nivået på kompensasjonen de skal få.

–⁠ Hva slags tiltak ønsket dere for studentene?

–⁠ Jeg ønsket å fjerne kravet om at man ikke kan få dagpenger hvis man måtte ha finansiering av Lånekassen. Hadde jeg kunne vært med å diskutere, kunne vi kommet til enighet som kunne gitt en høyere støtte til permiterte studenter.

–⁠ Er dere fornøyd med tiltaket for studenter som ble lagt fram?

–⁠ Jeg er glad for at det kom noe, men jeg synes ikke det var tydelig nok på nivå og støtte. Det er pinlig at det ikke kom før.

Hun tror med dagens situasjon, at det er naturlig å tolke at støtteordningen blir til stipend.

– Å si at det bare er et lån er jo å straffe studentene for å studere. Tross alt, en student i norsk arbeidsliv skal være på linje med andre arbeidstakere. Det er jo mange studenter som har barn og må nedbetale lån. Det handler om et felles samfunnsoppdrag.

Vanlig studiestøtte ikke nok

Etter dagens regelverk har ikke studenter rett på dagpenger, fordi de ikke vurderes som reelle arbeidssøkere siden de har studier som hovedaktivitet, opplyser Marianne Pedersen, seniorrådgiver i Nav, til Universitas.

Flere har tatt til tale for at støtten fra Lånekassen ikke er nok: NSO-leder Øien uttalte følgende til Universitas tidligere denne uken:

–⁠ Uten sideinntekt, eller støtte hjemmefra, greier ikke studenter seg. Å ta opp forbrukslån, eller kredittkort for å klare seg er ingen akseptabel løsning.

Les også: Studenter er bekymret for egen økonomi: –⁠ Mange sliter nok nå