Barn av klimaskam: Universitas’ journalist erfarer at å leve miljøvennlig i en hel dag, er en prøvelse, spesielt når man er glad i kaffe og tropisk juice.
Barn av klimaskam: Universitas’ journalist erfarer at å leve miljøvennlig i en hel dag, er en prøvelse, spesielt når man er glad i kaffe og tropisk juice.

En mil i mine små klimasko

Flyskam, matskam, forbruksskam – hvordan kan den skamfulle studenten leve så miljøvennlig som mulig? Universitas' journalist prøver å være Oslos mest miljøvennlige student i én dag.

Ifølge FN slipper en gjennomsnittlig nordmann ut 9,3 tonn CO2 hvert år. Dersom alle mennesker på jorden skulle bruke like mye ressurser som vi i Norge gjør, ville vi trengt 3,4 jordkloder. Så hva kan en stakkars student med dårlig råd, hektisk hverdag og intens klimaangst gjøre? Len deg tilbake og la Universitas vise deg hvordan du kan være så snill mot kloden som mulig.

Kaffe + student = usant

Til å hjelpe oss på veien mot tidenes mest miljøvennlige dag har vi fått hjelp av Stine Ripegutu. Hun studerer samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og er medlem i Framtiden i våre hender sitt studentlag. Ripegutu ankommer leiligheten min en fredags morgen for å hjelpe meg med å komme i gang.

Jeg serverer henne det flytende studentdopet, kaffe, men til min store skuffelse forteller Ripegutu at kaffe faktisk er ganske lite bærekraftig, fordi den transporteres over lange strekninger og ofte lages under dårlige arbeidsforhold.

–⁠ Kaffe er også vanndrivende og kan gjøre at du tisser oftere. Jo mer du tisser, jo mer vann bruker du, legger Ripegutu til.

Ripegutu og jeg blir enige om at det blir feil å få klimaskam av å tisse litt oftere enn andre. Jeg og den lille blæra mi puster lettet ut.

Dagen min starter vanligvis på badet, og Ripegutu forteller at det er mye man kan gjøre i dette rommet for å redusere eget klimaavtrykk.

–⁠ Her er det viktigste å dusje litt kortere og kanskje ikke vaske håret hver dag. Det mest miljøvennlige man kan bruke i dusjen, er «nakensåpe». Det er sjampo og håndsåpe uten emballasje.

Ripegutu forteller at nakensåpe i tillegg er bedre å transportere, siden det ikke inneholder vann og man slik unngår å bruke energi på å frakte vannet også. I tillegg varer sjampoen vanligvis i mange måneder og er derfor bra for den tynne studentlommeboken.

Neste steg på badet er, for mange, sminke.

–⁠ Sminke er skadelig for miljøet blant annet fordi det inneholder mye kjemikalier som går rett i naturen når man vasker ansiktet. Noen produkter inneholder også mikroplast. Se etter sminken som inneholder naturlige ingredienser. Prøv å ikke alltid bruke så mye dersom du er komfortabel med det, og spar sminken til spesielle anledninger.

Ballroom var tidligere et undergrunnsmiljø for LHBT-miljøet i New York. Nå er miljøet i ferd med å boble til Oslos overflate: Welcome to ballroom, baby

Grønn mentalitet: Stine Ripegutu er student i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og er medlem av Framtiden i våre hender sitt studentlag. Hun setter et grønt eksempel for Universitas’ journalist.
Grønn mentalitet: Stine Ripegutu er student i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og er medlem av Framtiden i våre hender sitt studentlag. Hun setter et grønt eksempel for Universitas’ journalist.

Sesong- og lokalvarer er gull

Til frokost spiser jeg aller helst eggerøre med brød og drikker et glass juice med tropisk frukt som definitivt ikke er kortreist. I dag må tropisk juice og egg vike for havregrøt.

–⁠ Havregryn er både klimavennlig og studentvennlig siden det er billig, sier Ripegutu.

Hun forteller at de fleste typene havregryn blir produsert i Norge. Når man produserer havre, blir det dessuten mye biprodukt i form av skall som blir brent i en stor biokjele, og energien fra dette går tilbake til produksjonen.

–⁠ Lager du havregrøt, kan du enten lage den på vann eller på havre- eller soyamelk, dersom du vil ha mere fylde.

–⁠ Hvorfor ikke kumelk?

–⁠ Kjøtt- og meieriprodukter bidrar til store utslipp fordi det bruker flere ressurser, derfor bør du helst erstatte vanlig kumelk.

Ripegutu mener man alltid burde prøve å velge frukt og grønt som er i sesong, også til havregrøten.

–⁠ Nå er det ikke så mye bær som er i sesong, men epler er lagringsvare, og du kan finne norske epler som er lagret fra i høst.

Gulrot og agurk er derimot i sesong nå, og er en fin ting å spise som mellommåltid.

Selv lever jeg med en minimalistisk garderobe som består av 16 plagg totalt

Stine Ripegutu, samfunnsgeografistudent og medlem av Framtiden i våre hender

Bli ny med shoppestopp

Etter en kjapp tur rundt i leiligheten anbefaler Ripegutu meg å ha shoppestopp en periode. Med førti mummikopper, store mengder bøker i bokhyllen og et klesskap som er så fullt at det raser ut klær når jeg åpner det, er det ikke en særlig urimelig oppfordring.

–⁠ Selv lever jeg med en minimalistisk garderobe som består av 16 plagg totalt.

Ripegutu forteller at du under et shoppestopp får analysert deg selv. Ved å ha shoppestopp ser du kanskje i klesskapet etter ting du ikke har brukt på en stund og bruker klesplaggene på en ny måte.

–⁠ Eventuelt går det an å ha en såkalt kapselgarderobe, der du velger et antall plagg som du har i skapet i tre måneder eller for en sesong. Resten av plaggene pakker du vekk og legger i boden. Etter tre måneder kan du bytte ut noen av klærne.

Ripegutu tipser meg om at dersom jeg skal ut i kveld og har lyst på noe nytt å ha på meg, så kan jeg heller låne klær av en venn. Hun understreker at det å gå igjennom hva jeg har, ikke bare gjelder for klær, men for alle tingene jeg eier.

–⁠ På biblioteket på Tøyen kan du leie utstyr som du mangler, for eksempel en drill. Det er gratis, så det er også ideelt for studenter.

–⁠ Men hva med planter? De er jo grønne, og alt som er grønt er vel klimavennlig?

–⁠ Det er veldig bra for innemiljøet å ha planter. Jeg tror man kan bli roligere av det, og at mye av vårt store forbruk skyldes hvor stresset vi er. At vi kanskje går på shopping fordi vi trenger et avbrekk.

Tidligere masterstudent i sosialantropologi ble inspirert av medstudenters historier om sex med forskningsobjekter: Forsker i felt – skurk eller helt?

Klimasmart lunsj

Før jeg får kommet meg på Blindern, er jeg allerede blitt sulten på lunsj. Ripegutu forteller at det beste er å spise plantebasert. Ved å dyrke korn og grønnsaker i stedet for å holde dyr kan man redusere landbruksarealet med så mye som 75 prosent, og CO2-utslippene med 50 prosent.

–⁠ Brødskive med hummus og tomat på er en god, billig og klimasmart lunsj, sier Ripegutu.

Jeg har ikke hummus og heller ikke tid til å lage det. I stedet sjekker jeg kjøleskapet mitt for å se om jeg har noe annet pålegg uten kjøtt, melk eller egg.

Et helt vegansk kjøleskap har jeg dog ikke, så det ble brødskiver med blåbærsyltetøy.

Før Ripegutu går, spør jeg henne om hun kan gi et terningkast til kjøleskapet mitt. Jeg glemmer selvfølgelig den slitne kioskburgeren jeg spanderte på meg selv i går kveld.

–⁠ Det er bra at du har mye vegetar i kjøleskapet, og det ser heller ikke ut som at du har mat som har gått ut på dato. Men burgeren trekker litt ned.

Likevel forlater jeg stolt leiligheten med en solid firer.

ILLUSTRASJON: Odin Drønen

Hvem er det som går og går ...

Jeg reiser alltid kollektivt og tenker at det gjør meg veldig miljøvennlig. Ripegutu forteller at sykkel er det beste fremkomstmiddelet. Dessverre tør ikke denne nevrotiske småbyjenta å sykle i Oslo.

–⁠ Det aller beste er jo å gå. Men trikk og buss er også bra nok.

Som den miljøbevisste studenten jeg er (i dag), ville jeg egentlig gå til fots til Blindern. Men klokken tikker, og jeg har ikke tid til å bruke førti minutter på reisevei. Jeg møter meg selv på halvveien og går til Bislett og tar trikken resten av veien.

Ripegutu forteller videre at å bruke mobilen mye er lite miljøvennlig. Derfor skal jeg til min store fortvilelse komme meg til Blindern uten å høre på verken musikk, podkast eller lydbok. Om mobilbruk forteller Ripegutu:

–⁠ Alt du sender og deler, blir lagret på store servere som krever masse energi. Et tips er å ta en opprydning i mobilen og slette unødvendige ting som tar mye plass. Du hadde ikke orket å ha alle bildene som du har lagret på mobilen hjemme i stua.

På min egen mobil har jeg 10.174 bilder. Et standard fotoalbum har plass til 200 bilder. Det vil si at jeg måtte hatt 50 album for å få plass til alle bildene mine.

Jeg hadde en idé om at det å gå i stillhet ville gi meg en indre ro, at jeg ville se verden på en ny måte. Det skjedde ikke. De tjue minuttene jeg brukte på å gå til Bislett, var slitsomme. Sekken var tung, det var kaldt, og jeg savnet musikken på øra.

Sekken var tung, det var kaldt, og jeg savnet musikken på øra

Maria Jostad, journalist i Universitas

Vel ankommet Blindern setter jeg meg på lesesalen for å lese pensum.

–⁠ Hva er den mest miljøvennlig måten å konsumere pensum på?

–⁠ Dersom du printer ut pensum, blir det dobbelt så miljøskadelig ved at du først lagrer det på en server og så skriver det ut på ark. Da kan du like så godt lese det digitalt. Å kjøpe brukte bøker eller låne er også veldig bra.

Om du som meg er god på å «glemme» matpakken og stadig tyr til kantina, har Ripegutu noen tips til miljøvennlig mat på Blindern.

–⁠ SV-kantina har en bra salatbar der du kan få veldig mye god vegetarmat. Når det er løsvekt, kan du selv velge hvor mye mat du trenger. Bruk porselenstallerken, ikke engangsservise.

Ripegutu roser også SiOs initiativ for å redusere matsvinn, gjennom Kutt gourmet. Der blir overskuddsvarer brukt til å lage nye matretter til studenter.

«Love Island»-vinner, Johannes Klemp, vil bli Norges fremste advokat: All is fair in love and law

Grønt lys for fredagspils

Det er endelig fredag kveld og helg. Ripegutu mener at middag er det letteste måltidet å gjøre mer bærekraftig.

–⁠ På en fredag kan du for eksempel lage vegetartaco med enten kidneybønner, linser eller sopp. Ønsker du vegansk, kan du enten droppe rømmen og osten eller kjøpe veganske versjoner av dette.

–⁠ Slike produkter er jo ofte laget av soya. Hvor miljøvennlig er egentlig det?

–⁠ Det er viktig å se hvor soyaen er fra. Hvis det kommer fra Brasil, kan det bidra til avskoging av Amazonas. Men det er mange produkter som har soya fra Europa.

Fredag kveld betyr for mange studenter fyll og fest. Rødvinsglad som jeg er, var det trist å få vite at vin er den minst miljøvennlige alkoholen. Ripegutu forteller at dette handler om at vin ofte transporteres fra land langt borte.

–⁠ Når det gjelder alkohol, kan du enten regne ut klimaavtrykket basert på vekt, altså hvor mye emballasjen veier, og dermed hvor mye energi det krever når alkoholen blir transportert, eller så du kan regne ut hvor langt den må fraktes fra, sier Ripegutu.

Jeg popper en kald Ringnes og kjenner smaken av helg fylle ganen

Maria Jostad, journalist i Universitas

Vin kommer dermed ofte dårlig ut fordi den i tillegg til å fraktes langt blir fraktet i tunge glassflasker. Sprit kommer best ut med tanke på alkoholinnhold; dersom du vil bli full, trenger du mye mindre enn dersom du drikker vin. Det er også mulig å få tak i sprit som er produsert i Norge eller Sverige.

Alle pilselskere kan puste lettet ut. Øl på boks kommer nemlig godt ut både med tanke på vekt, fordi den oftes fraktes i lett aluminiumsemballasje (som kan pantes!), og fordi du kan få tak i lokalprodusert øl.

Jeg popper en kald Ringnes og kjenner smaken av helg fylle ganen. Det er digg med pils også, så jeg lider ingen nød. Neste gang jeg tar en pils for mye på fest, trenger jeg i det minste ikke å skamme meg over global oppvarming.

–⁠ Dersom du vil ha en annen miljøvennlig og alkoholfri drikk, så er for eksempel eplejuice laget av norske epler bra. Haken med det er at sånn juice ofte er dyrere og dermed ikke særlig studentvennlig.

En miljøvennlig, lokalprodusert øl, blir ofte til to. Hvordan skal man da mette fyllemagen som skriker etter burger?

–⁠ Falafelrull er veldig digg. De fleste kebabsjapper selger falafel, så det er lett å få tak i. Max prøver å være klimanøytrale og har flere veggisprodukter. På nettsidene til Max kan du se hvor mye CO2 de ulike burgerne slipper ut. De har allerede laget burgere som skal slippe ut like lite CO2 som det skal være på fremtidens klimabudsjett.

Jeg reddet ikke verden på min miljøvennlige dag. Jeg klarte heller ikke å følge rådene til Ripegutu hundre prosent, men håpet lever fortsatt videre. Havregrøt for havregrøt kan vi alle redde verden litt.