FORNØYD: Gard Strand viser fram sin eksamensoppgave i spesialeffekter, som skal fremstille en blanding av snegle, larve, sjøhest og blekksprut.

OGSÅ FRONT - TITTEL: Store forskjeller i tidsbruk på studier
FORNØYD: Gard Strand viser fram sin eksamensoppgave i spesialeffekter, som skal fremstille en blanding av snegle, larve, sjøhest og blekksprut.
OGSÅ FRONT - TITTEL: Store forskjeller i tidsbruk på studier

Store forskjeller i tidsbruk på studier

Bachelorstudentene i Maske- og hårdesign ved Høyskolen Kristiania topper tidsbruken – med 58,8 studietimer i uken.

–⁠ Noen uker bruker jeg over 80 timer på skolen, det er veldig normalt. Mange av oss bor nærmest på skolen.

Det sier Gard Strand, bachelorstudent på Maske- og hårdesign ved Høyskolen Kristiania (HK). Studiet dreier seg om å skape karakterer fra bunnen av, ved bruk av blant annet parykker og spesialeffekter, til teater, film og TV.

Studentene ved dette studiet oppgir at de i snitt bruker 58,5 timer i uka på studiene, ifølge Studiebarometeret 2019. Det er langt over gjennomsnittet på 34,2 timer i uken.

–⁠ Det er jo en bransje hvor vi må regne med å jobbe nesten døgnet rundt i perioder for å bli ferdig. Vi får frie tøyler på studiet, men det er nok mange av oss som legger veldig mye arbeid i det, forteller Strand.

Bortsett fra stil- og kunsthistorie, samt teorikunnskap knyttet til materialer, er studiet i all hovedsak praktisk, og lar kreativiteten slippe til.

–⁠ Vi er veldig fornøyde. Vi har fått kjempeflinke lærere som jobber i bransjen og vet hva som kreves, så vi får veldig god veiledning.

Strand kan derimot være blant de siste som får ta nettopp dette studiet han er så fornøyd med. Bachelorprogrammet skal legges ned og erstattes med et årsstudium.

–⁠ Jeg har hørt at vi er litt for dyre i drift. Jeg tror det har noe med at vi er få elever på stor plass, så de ser ikke det økonomiske i det. Det er veldig trist at det bare er tall de skal se på, og ikke den fine utdannelsen vi får. Vi har et veldig godt opplegg her, og jeg håper at skolen tar det tilbake igjen.

Ikke gå glipp av denne: Dette er de dyreste studiene i Oslo

Undervisningsmengden blir høy

–⁠ Studiet inneholder mye ferdighetstrening. For å komme opp på et høyt internasjonalt nivå i fagområdet, kreves mye veiledning og studentaktiv undervisning, sier Sander Sværi, prorektor ved HK.

Han forklarer at de har en stor portofølje, og at de rutinemessig går igjennom alle studieprogram årlig.

–⁠ I den sammenheng besluttet styret i høyskolen å ikke ta opp studenter på bachelorstudiet i maske- og hårdesign i 2019.

Ifølge Sværi var en del av beslutningen også det at HK samtidig opprettet en årsenhet i makeup, maske og hår.

Vi får frie tøyler på studiet, men det er nok mange av oss som legger veldig mye arbeid i det

Gard Strand, bachelorstudent i Maske- og hårdesign

–⁠ Bekymringsverdig

Nok en gang ligger masterstudenter i arkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i toppsjiktet. De oppgir at de bruker 49,8 timer i uken, og her er andelen tid som brukes på egenstudier så høy som 33,5 timer i uken.

Profesjonsstudenter på rettsvitenskap, medisin og odontologi ligger fortsatt på toppen ved Universitetet i Oslo (UiO), mens fotojournalistikk troner på tidsbruken ved Oslomet.

Nokut, som gjennomfører undersøkelsen, skriver i rapporten at profesjonsutdanningene har mest organiserte læringsaktiviteter og mindre egenstudier. For disiplinfagene, altså studier som ikke er utviklet for et bestemt yrke, er det omvendt.

BALANSERT: Sosiologistudent Alexander Shaposhnikov leser opptil 5 timer om dagen.
BALANSERT: Sosiologistudent Alexander Shaposhnikov leser opptil 5 timer om dagen.

Rapporten hevder også at høy studieinnsats er en forutsetning for et godt læringsutbytte, og at dette er årsaken til at de kartlegger tidsbruken.

Marte Øien, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) ser på forskjellene i oppgitt tidsbruk som bekymringsverdig, og mener det kan skyldes økonomiske forhold.

–⁠ At skillet er så stort er uheldig. Samtidig vet vi at det stilles ulike forventninger til eget arbeid, antall undervisningstimer og obligatorisk oppmøte på ulike studieprogrammer, så noe ulikheter må vi forvente at forekommer, sier Øien og legger til:

–⁠ Det viktigste for oss er at alle studenter opplever en utdanning av høy kvalitet og at de kan bruke den tiden de har behov for til å lykkes med studiene. Vi vet at mange studenter må jobbe en god del ved siden av studiene, og at det dessverre ikke er alle studenter som kjenner at de kan bruke den tiden de ønsker på studiene, uavhengig av hvilket studiet de går.

Jeg prøver å være litt balansert, men rett før eksamen er det bare lesing. Da blir det skippertak. Før siste eksamen leste jeg kanskje 10 timer om dagen

Alexander Shaposhnikov, sosiologistudent ved UiO

–⁠ For lite oppfølging

På UiO bruker bachelorstudentene i sosiologi minst tid på studiet: 19,5 timer i uken. Sosiologistudent Alexander Shaposhnikov (23) kjenner seg ikke helt igjen i dette, og mener selv at han bruker mer tid enn det undersøkelsen viser.

–⁠ Jeg vet ikke akkurat hvor mye jeg leser, men jeg prøver å lese i hvert fall 5 til 6 timer om dagen. Ofte er det veldig individuelt. Mange prioriterer studiene over alt annet, mens mange gjør ting på siden også, sier Shaposhnikov og legger til:

–⁠ Jeg prøver å være litt balansert, men rett før eksamen er det bare lesing. Da blir det skippertak. Før siste eksamen leste jeg kanskje 10 timer om dagen.

Sosiologistudentene oppgir at de bruker i snitt 11,5 timer på egenstudier, og 7,9 timer på organisert læringsaktivitet. Alexander sier at han kunne tenkt seg mer av sistnevnte.

–⁠ Jeg hørte at det har blitt kuttet litt ned på seminarer på SV-fakultetet. Det er et fag jeg tar nå som vi ikke har seminarer i, noe jeg skulle ønske vi hadde. Det er litt kjipt å ikke ha noe fast opplegg i tillegg til forelesning.

–⁠ Så du kunne tenke deg mer oppfølging?

–⁠ Ja, rett og slett.

–⁠ Kan bli bedre

Torbjørn Skardhamar, professor og studieleder ved sosiologi, mener at resultatet for sosiologistudentene kan ha forskjellige årsaker, men at det likevel er oppsiktsvekkende.

–⁠ Vi må likevel ta til oss at våre bachelorstudenter ikke har ligget i øvre sjikt i tidligere undersøkelser heller. Vår erfaring fra de studentene som faktisk er til stede er jo at de er aktive og arbeidsomme. Men det kan likevel bli bedre, sier han.

I likhet med Shaposhnikov mener Skardhamar at selve studieprogrammet må forbedres.

–⁠ Vi arbeider for tiden med en større revidering av bachelorprogrammet i sosiologi som vi selvsagt ønsker skal ha en positiv effekt for studentene på flere måter, og håper det også etter hvert slår ut på de ulike indeksene på Studiebarometeret.

Fikk du med deg vår anmelderredaktørs spådom om nye kulturminister Abid Raja?: Bad boy bad boy, what you gonna do?