STOR DAG: Statsminister Erna Solberg introduserer sine nye statsråder på Slottsplassen etter FRPs exit.ARKIVFOTO: HENRIK FOLLESØ EGELAND

Bad boy, bad boy, what you gonna do?

Vi har fått ny kulturminister. Torsdag forrige uke fikk Abid Raja for første gang prøvesitte kontorstolen i sitt nye departement. Det har vært gledestårer, rørende anekdoter om uforventet suksess og prat i div. medier om stort, smått (og litt om kultur). Med Rajas egne ord skal han nå hoppe etter «kjempe-Wirkola» Trine. Jeg er fryktelig spent på å se Raja i svevet.

For disse to avissidene spiller Rajas ministerpost en viktig rolle. Hvilke anmeldelser du vil lese fremover, påvirkes av hvilke valg han tar. Har Abid en plan? De siste dagers medieopptredener gir oss noen hint.

Les Universitas' anmeldelse av «Ragnarok»: Tor med hammeren slår ikke an

Twitter, søndag: «På vei til nitimen NRK. Blir vel prat om kultur og livet fra 09.30.» Raja virker ikke å ha noen intensjoner om å definere størrelsen «kultur». Samma kan det være!

Raja er nemlig langt fra noen enigma. De siste dagene har en energisk statsråd uttalt seg på åpent og uironisk vis, og skryter ikke på seg særlig lang fartstid som kulturtråler.

I Kulturnytt 28. januar: «Min kulturopplevelse fra barndommen er Fleksnes! Fleksnes husker jeg!» Fra samme program:

Abid Raja: — Filharmonikon (sic!) var jo hundre år-

Ugo Fermariello: — Oslo-Filharmonien, ja?

Men alt og alle skal med. Hans siste kulturopplevelse var en kinotur med kidsa. Når Ugo spør om idrett og pengespill, bryter statsråd Raja ut: «Bad boys, bad boys, what you gonna do?», og plutselig er det filmen Bad Boys som er mest presserende.

Fra spøk til alvor: Videre fikk vi høre at statsråden vår har «noen tanker i hodet om å få til noen prosjekter.» Og etter å ha sett Raja hylle kulturpotet Halvdan Sivertsen i Spektrum, kan vel ingen betvile hans kjærlighet til kunsten: Via tårevåt resitering av «Sommerfugl i vinterland» viser han at han først og fremst er kulturmann, dernest en fyr av folket, dernest en suksesshistorie, dernest politiker. Snufs.

Universitas' anmelder er klar i sin sak: Ibsen — best som ballett

Er Raja, med sin slantne kulturerfaring, regjeringens bad boy? Tja. Han er vel heller regjeringens rørte, veldig takknemlige godgutt og «gråtepadde» med «sterke følelser for dette prosjektet».

Akkurat hvilke saker vår lille-Wirkola vil gjennomføre det kommende året, er usikkert, men jeg tar lett på uvissheten. Raja virker å ha visjonene og energien. Jeg heier på Abid, vår nye kulturminister – eller var det kulturpersonlighet?

Terningkast kommer om et år.