OVER DAMMEN: Selv har hun tilbragt flere studieår i utlandet. Nå gir Lena Dammen råd til dagens studenter som tenker, eller skal, på utveksling.
OVER DAMMEN: Selv har hun tilbragt flere studieår i utlandet. Nå gir Lena Dammen råd til dagens studenter som tenker, eller skal, på utveksling.

Dette må du vite før du drar på utveksling

Vil du oppleve verden, lære nye språk, eller studere ved verdens beste universiteter? I februar er fristen for å søke utveksling hos mange av Oslo-skolene. Her er noen gode tips å ha med seg på veien.

Søknadsfristen for høst 2020 var 1. februar for Oslomet, er den 15. februar hos Universitetet i Oslo og 1. mars hos Høyskolen Kristiania. De fleste høyskolene i Oslo har et utvekslingstilbud, og informasjon om søknadsfrist er som oftest et google-søk eller en e-post unna.

Lena Dammen, fagsjef i ANSA, eller «Assosiacion of Norwegian Students Abroad», forteller at det viktigste er å starte med forberedelsene tidlig. Tenk over hvor man vil dra, sjekk med universitetet man skal til, og les erfaringsrapporter fra folk som tidligere har vært der.

–⁠ Det viktigste studentene bør gjøre før de drar er å avklare alt med studiestedet og sjekke opptakskravene. Noen ganger må man ta en engelskest, og det er bedre å være ute i god tid.

ANSA er organisasjonen for norske utenlandsstudenter og har lokallag i 27 ulike land rundt omkring i verden. Lokallagene arrangerer sosiale sammenkomster, samtidig som de kan hjelpe nye studenter med praktiske ting angående studiestedet.

Trenger du flere tips?: Her får du vite hva du bør gjøre om du vil finne deg en studentforening

Lokalt støtteapparat

Videre legger hun til at som medlem i ANSA kan man kjøpe forsikring som dekker det du trenger som utenlandsstudent. I tillegg kan man, hvis man drar til et såkalt «ANSA-land», få muligheten til å være med på ulike arrangementer som lokallaget arrangerer. Dette kan fungere som et støtteapparat, og et nettverk når man er på utveksling i et fremmed land.

–⁠ Det er også muligheter for å spørre lokallaget om erfaringer fra studiestedet, hjelp med boligproblematikk, og liknende.

Hun mener noe av det viktigste å tenke på når man skal velge land er alt fra hvor langt du vil reise, til hva slags språk du snakker og hva du har lyst til å lære deg. Og Dammen presiserer at man kan søke om støtte til språkkurs.

–⁠ Man har veldig mange muligheter. Universitetene har veldig mange avtaler og du får muligheten til å gå på de beste universitetene i verden. Noe som ellers kan være en dyr affære.

Du får muligheten til å gå på de beste universitetene i verden. Noe som ellers kan være en dyr affære

Lena Dammen, fagsjef i ANSA

Ikke alltid en dans på roser

Dammen råder studenter til å være innstilt på at ting ikke nødvendigvis er som i Norge.

–⁠ Noen ganger må man ordne opp i ting på egenhånd som man ikke har vært vant til å ordne selv. Det krever litt, men det er til gjengjeld det du lærer så mye av.

Hun råder studenter til å bare hive seg ut i det. Gjennom utveksling får man en unik mulighet til å få se sitt eget fag i et nytt perspektiv, få en opplevelse, få nye venner over hele verden og muligheten til å vokse som person.

–⁠ Det er klart det kan føles skummelt og sånn, men det er virkelig en kjempemulighet som man ikke bør la gå fra seg.

Ifølge Studiebarometeret (2017) er de fleste fornøyde med utbyttet etter utveksling, også utover det faglige. I tillegg viser undersøkelsen at utenlandsoppholdet har gjort dem mer motivert for videre studier.

Videre viser Erasmus Impact Study at utveksling har en positiv effekt på fremtidige jobbmuligheter. Den samme undersøkelsen viser at studenter med internasjonal erfaring får mer ansvar av arbeidsgiver.

Tenkte på det lenge

Javeria Akram (21), studerer siste året på en bachelor i Kriminologi ved Universitetet i Oslo. Hun dro på utveksling til Portsmouth i Storbritannia.

– Å dra på utveksling var noe jeg hadde tenkt på siden videregående, og på universitetet oppfordret de veldig til dette på vår studie. Derfor tok jeg sjansen.

Hun legger videre til at noe av det som fristet mest var å reise til et nytt sted og møte nye mennesker, og muligheten til å få være mer selvstendig og å utfordre seg selv

–⁠ Det jeg skulle ønske jeg hadde visst var kanskje at vi ikke ville få karakterer. Da hadde jeg tatt det litt roligere med det faglige, og heller fokusert mer på å nyte tiden.

Vær litt obs på at det kan variere om karakterene blir merket som godkjent/ikke godkjent eller om de kommer til å vises på vitnemålet.

–⁠ For mange kan det være skummelt å skulle studere en plass hvor man ikke kjenner noen, men man blir fort kjent med andre studenter, og ikke minst andre internasjonale studenter i samme situasjon, sier Akram

–⁠ Et tips jeg har til de som skal reise på utveksling er å snakke med studenter som har vært på samme verts universitet som tidligere. Og still mange spørsmål!

Start tidlig

Videre legger hun til at det er viktig å starte planleggingen tidlig og at det er smart å skaffe seg en oversikt over alt av papirarbeid og signaturer som må skaffes. Slik at man slipper å tenke på dette under oppholdet.

–⁠ Det kan også være lurt å reise ned litt tidligere en semesterstart, slik at du får tid til å orientere deg og gjøre deg kjent med stedet.

I henhold til det faglige synes hun overgangen gikk greit, men hvis man ikke er vant til å ha undervisning på engelsk kan det ta litt tid å bli vant til.

–⁠ Jeg fikk god veiledning fra studiekonsulent, og i tillegg fikk jeg økonomisk støtte i form av et stipend gjennom Erasmus programmet, i tillegg til den ordinære støtten fra lånekassen.

Jeg tror generelt at man bare skal tørre å gjøre det, så løser alt seg etter hvert

Ellinor Moe, tidligere master- og utvekslingsstudent

«Løsriv deg fra det trygge»

Ellinor Moe (26) er ferdig med en Master i psykologi, og dro på utveksling til Glasgow i 2015.

–⁠ Hva skulle du ønske du hadde visst før du dro?

–⁠ Sikkert mange ting jeg lurte på og stresset med før jeg dro. Men jeg synes både at jeg fikk god hjelp fra universitetet i Norge og spesielt fra universitetet i Glasgow. Både professorer og utvekslingavdelingen kunne svare på alt.

Videre forteller hun at en av fordelene med å dra alene til et helt nytt sted er at du lærer mye av selve den problemløsningsbiten. At man må finne ut av litt ting på egenhånd og løsrive seg litt fra alt det trygge.

–⁠ Jeg tror generelt at man bare skal tørre å gjøre det, så løser alt seg etter hvert.

Moe forteller at hun hadde veldig gode erfaringer med å dra til et litt mindre sted.

–⁠ Glasgow er en mye mindre by enn for eksempel London. Så det var et skikkelig hyggelig studentmiljø med masse bra arrangementer og aktiviteter.

–⁠ Hvis du skulle gitt et tips til studenter som vurderer utveksling, hva ville du sagt?

–⁠ GJØR DET! Du kommer ikke til å angre!

–⁠ Men hvis jeg skulle gjort det igjen ville jeg tatt enda mer nytte av foreleserne for å lære noen ekstra tips og triks før bacheloroppgaven, påpeker Moe.

Hun forteller at den viktigste lærdommen i løpet av oppholdet var å bli mer selvstendig. Moe anbefaler også studenter til å bare si ja til å delta på masse rare ting, som utfordrer komfortsonen.

–⁠ Når man reiser helt alene har du ikke noen andre å støtte deg på. For meg ble det en enorm frihetsfølelse, økt selvtillit og masse gode venner jeg ikke hadde møtt hjemme.

Hun mener man ikke må være redd for å kontakte andre rundt seg på studiestedet. Fordi de lurer ofte på det samme som du gjør, eller kan hjelpe deg med det du lurer på.

–⁠ Det beste tipset er å bli med i en studentforening eller lag. Jeg fikk mange gode venner på basketlaget der, og flere har jeg fortsatt kontakt med, sier Moe.

De fleste studiesteder har nettsider med oversikt over foreninger ved studiestedet. I tillegg arrangerer de foreningsdag hvor man kan sjekke ut de ulike foreningene i starten av semesteret.

De fleste har gitt opp nyttårsforsettet, men det er ikke forsent: Les ekspertenes tips på hvordan man unngår å gi opp