FOTO: ANGELICA HOVLAND/NRK

Mindre Line, mer fakta

I siste tilskudd til «Line fikser»-føljetongen har NRK tonet ned narsissismen til fordel for folkeopplysning. Det er lettere å svelge.

NRK, folkeopplyseren ... For de av oss som har levd i begge årtusener, er det ikke ekstremt opplysende å bli gjort woke om problematikken med verken norsk matproduksjon eller import, men det er nå en gang det Line undersøker. Dersom man legger generasjonsforakten til sides, er det kanskje ikke så dumt at vår fremste nyhetsformidler påpeker et par mangler i vår egen, politikernes og til og med matindustriens forhold til miljø, etikk og alt det andre Greta Thunberg snakker om i Davos.

Universitas' anmelder er imponert over Sløtface sitt nye album: En slut for Sløtface

Line Elvsåshagen er kjent fra TV-føljetongen «Line fikser», en serie som til tider kan føles som en studie i P3s stjerneutvikling, men som kan hende er uspiselig for andre som ikke er så interessert i hvordan Line skal redde saker gjennom seg selv.

Heldigvis er Line god i «Line fikser maten». Ja, dette er en wake up call for vegetarianere som tror at det å spise avokado gjør en til et bedre menneske. Samtidig er det faktisk ganske god familieopplysning. Gjennom fem episoder går Line gjennom noen av de mest sentrale næringene og problemene i norsk matproduksjon, tidvis tonelagt av både Aurora, Billy Eilish og et par andre artister det lukter klimabrøl av. Corny? Ja, det kan tenkes, men denne anmelderen husker godt Pelle Parafins Bøljeband, så noe knirkefaktor må man la statskanalen ha.

Fikk du med deg Universitas' anmeldelse av JUNOs debutplate? Poptimistisk jazzing

Er det bra? Det er i alle fall ikke et nytt narsissist-prosjekt fra P3-gjengen. «Line fikser maten» er god og respektfull folkeopplysning. Dersom man har fulgt med i ordskiftet de siste ti årene, er det kanskje ikke så banebrytende? På den annen side er det lett å mistenke at denne serien er laget for de som nettopp ikke har fulgt med i ordskiftet, eller eventuelt ikke var gamle nok til å gjøre det da læreren vår viste Al Gore på kasse-TV. I alle tilfeller er det en urimelig mye mer empatisk og sunn idé å sette på «Line fikser maten» enn «Cowspiracy» for sine barn.

Les Universitas' anmeldelse av Astrups Fearnleys «Alpha Crucis»: Et blikk fra sør