VISSTE DU?: Det ble diagnostisert 26.570 tilfeller av klamydia i Norge i 2018, 66 prosent av alle registrerte tilfeller var fra folk i aldersgruppen 20-24. 
Kilde: Folkehelseinsittuttet
VISSTE DU?: Det ble diagnostisert 26.570 tilfeller av klamydia i Norge i 2018, 66 prosent av alle registrerte tilfeller var fra folk i aldersgruppen 20-24. Kilde: FolkehelseinsittuttetARKIVFOTO: Odin Drønen

1 av 2 mannlige studenter dropper å sjekke seg for kjønns­syk­dommer ved part­ner­bytte

–⁠ Mange tenker ikke at seksuelt overførbare infeksjoner er så vanlig som det faktisk er, sier Stine Solli ved Sex og samfunn. 36 prosent av studenter tester seg ikke for kjønnssykdommer ved bytte av seksualpartner.

Skabbutbrudd tar for tiden landet med storm, slik herpes gjør en fuktig maikveld på Tryvann. «Klamma» fester seg flere steder enn veggene på Horgans og Qadis, men likevel velger Norges smarteste å tusle rolig forbi Sex og samfunn mandag morgen.

36 prosent av studenter sjekker seg nemlig ikke for kjønnssykdommer hver gang de bytter seksualpartner, ifølge en fersk undersøkelse utført av Sentio på vegne av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Universitas.

–⁠ Lite overraskende

Stine Solli, sykepleier og leder for seksualitetsundervisningen ved Sex og samfunn, er ikke overrasket over tallene undersøkelsen viser.

–⁠ Resultatene fra undersøkelsen er ganske likt vårt inntrykk av norsk ungdom, forteller Solli. Hun påpeker samtidig at mange er flinke til å teste seg. Det viser tall fra klinikken til Sex og samfunn også, i underkant av 14.000 personer var innom for å ta en selvtest i 2019.

SJEKK DEG: Stine Solli, sykepleier ved Sex og Samfunn, sier at det alltid er en risiko for at man har blitt smittet hvis man har hatt ubeskyttet sex.
SJEKK DEG: Stine Solli, sykepleier ved Sex og Samfunn, sier at det alltid er en risiko for at man har blitt smittet hvis man har hatt ubeskyttet sex.

Hun tror at mangel på informasjon om seksuelt overførbare infeksjoner er en stor grunn til at mange studenter ikke tester seg etter hver gang de har sex med en ny partner.

–⁠ Mange tenker ikke at seksuelt overførbare infeksjoner er så vanlig som det faktisk er. Klamydia er en av de vanligste kjønnssykdommene i Norge, men man får ofte ikke noen symptomer av det og dermed oppsøker ikke folk helsevesenet.

Solli tror også at mange kan være litt godtroende overfor seksualpartnerne sine.

–⁠ Det er mange som har klamydia, men mange blir overrasket når de får det, fordi de tenker at det er usannsynlig at den de ligger med har det, sier hun.

–⁠ Flere synes også at det er skummelt å snakke med helsepersonell om sin egen seksuelle helse og mange velger nok heller å utsette testen, fordi man kan være bekymret for resultatet.

Solli forklarer at tilbudet for testing av kjønnssykdommer allerede er ganske bra, men at for noen kan terskelen fremdeles være høy.

–⁠ Det man ser funker for at flere unge skal sjekke seg er å gjøre testingen lettere og mer tilgjengelig. For mange oppleves det som et tiltak å måtte snakke med noen som kanskje stiller private spørsmål man opplever som ubehagelige. Derfor funker selvtest veldig bra, forteller hun.

–⁠ Også kan man alltids gå til fastlegen, der er det gratis å teste seg for allmennfarlige smittsomme sykdommer, som for eksempel klamydia.

Nedprioritert

Preben Andersen (22) er blant dem som ikke alltid sjekker seg for kjønnssykdommer. Han forteller at han prøver å bruke beskyttelse hver gang han har sex.

–⁠ Men slip ups skjer jo. Og da prøver jeg å sjekke meg så fort som mulig, sier Preben.

Han prøver å sjekke seg hver gang han har ubeskyttet sex, men innrømmer at med studier på BI, jobb og verv i studentforening strekker ikke tiden alltid til.

–⁠ Jeg har en veldig travel hverdag, å skulle dra ned til Sex og samfunn klokken tre på en onsdag blir ofte nedprioritert, sier Preben og legger til at som homofil mann vil han gjerne teste seg for HIV når han først skal sjekke seg for kjønnssykdommer.

Å skulle dra ned til Sex og samfunn klokken tre på en onsdag blir ofte nedprioritert

Preben Andersen, student

–⁠ Det er jo ikke like lett som en selvtest for klamydia og gonoré. For å sjekke seg for HIV må man ha time hos en lege, og å avtale time hos fastlegen tar ofte litt tid.

Preben forteller at han ofte bekymrer seg for resultatet etter at han sjekker seg.

–⁠ Man krisemaksimerer jo ganske mye når det kommer til kjønnssykdommer. Kanskje spesielt homofile, med tanke på HIV.

–⁠ Det er kanskje litt teit å si, men det som nesten er verst ved å teste positivt for en mindre alvorlig kjønnssykdom, er jo at man må si fra til alle de siste man har ligget med. Det er ganske skamfullt.

ÅPENBARING: Preben Andersen, student ved BI, skal ta seg en tur innom Sex og samfunn etter intervjuet med Universitas.
ÅPENBARING: Preben Andersen, student ved BI, skal ta seg en tur innom Sex og samfunn etter intervjuet med Universitas.

God kontroll

Preben forteller at han føler han har god kontroll på om de han har sex med har en kjønnssykdom.

–⁠ Det er kanskje hovmod fra min side, men jeg tenker litt at det ikke kommer til å skje med meg, fordi jeg har såpass kontroll på hvem jeg ligger med og hvem de ligger med, sier han og legger til:

–⁠ Men samtidig, folk lyver jo om alt mulig hele tiden.

Preben har gjerne en samtale med seksualpartnere om eventuelle kjønnssykdommer.

–⁠ Men den samtalen kommer ofte etter at man har hatt sex, i stedet for før, innrømmer han.

Han forteller at han stoler mye på de han har sex med:

–⁠ Kanskje mer enn jeg burde. I etterkant skjønner jeg at det ikke er særlig smart.

–⁠ Når var sist du sjekket deg?

Preben unnskylder seg med at han har hatt mye å gjøre i det siste og tenker seg godt om.

–⁠ Herregud, det her er flaut, men det må nok ha vært i oktober, sier han.

–⁠ Jeg drar når jeg føler jeg burde gjøre det. Så jeg skal nok rusle ned en tur på Sex og samfunn i morgen, når jeg tenker på det.

Fikk du med deg denne?: NTNU-forskere siktet av PST

–⁠ Føler meg unik

Ine Andersen (21) studerer utviklingsstudier ved Oslomet. Hun sjekker seg for hver gang hun bytter seksualpartner.

Ine forteller at det er én veldig enkel grunn til at hun tar seg det bryet:

–⁠ Jeg vil ikke spre en eventuell sykdom videre, det er ganske kjedelig. Plutselig vet man ikke hvem man har fått det fra og må fortelle alle sine siste seksualpartnere at de også må sjekke seg.

Jeg vil ikke spre en eventuell sykdom videre

Ine Andersen, student

Ine synes ikke det er noe særlig tiltak å sjekke seg etter hver gang, men opplever at ikke alle rundt henne tar det like alvorlig.

–⁠ Jeg føler meg litt unik. Særlig sammenlignet med gutta, de kan finne på å si sånn: «Jeg husker ikke sist jeg sjekka meg, men jeg har aldri hatt det da!»

Årsaken til at Ine aldri tar noen sjanser og alltid sjekker seg når hun må skyldes en venninne som var litt uheldig.

–⁠ Jeg husker da hun fikk herpes, jeg skal ikke gjøre samme feil, tenkte jeg da. Hun er jo støkk med det hele livet, og det vil ikke jeg gå gjennom. Jeg har vært litt ekstra obs etter at hun fortalte det.

Ine forteller videre at hun aldri har hatt noen kjønnssykdommer.

–⁠ Enn så lenge, sier Ine og banker fort i bordet foran seg.

SKREKKHISTORIER: Ine Andersen, student ved Oslomet, sjekker seg alltid etter hun har hatt ubeskyttet sex etter venninnen hennes fikk herpes.
SKREKKHISTORIER: Ine Andersen, student ved Oslomet, sjekker seg alltid etter hun har hatt ubeskyttet sex etter venninnen hennes fikk herpes.

Gutter er dårligere

Tallene i Studentundersøkelsen viser at 45 prosent av mannlige studenter ikke sjekker seg for hver gang de bytter seksualpartner, sammenlignet med 32 prosent av kvinnene. I årsrapporten til Sex og samfunn fra 2018 kommer det frem at 81 prosent av deres besøkende er kvinner.

–⁠ Hvorfor er gutter dårligere på å teste seg?

–⁠ Det skulle vi gjerne visst. Vi ser at gutter er minoriteter i mange områder i helsevesenet, også hos oss, sier Solli og legger til:

–⁠ Dette blir bare spekulering, men det kan ha noe med at jenter har lettere for å snakke om ting som kan oppleves som personlige, som seksualitet og egen helse.

–⁠ Hvorfor burde man sjekke seg for kjønnssykdommer for hver gang man bytter seksualpartner?

–⁠ Fordi det alltid er en risiko for at man har blitt smittet dersom man har hatt ubeskyttet sex. Den eneste måten man kan vite om man har fått en seksuelt overførbar infeksjon, er om man tester seg.

Hun legger til at besøkende på Sex og samfunn som får påvist en kjønnssykdom, ofte vil vite hvor lenge de har hatt det.

Partnere synes bare at det er tiltrekkende om man er flink til å sjekke seg

Stine Solli, sykepleier ved Sex og samfunn

–⁠ Men det kan jo ikke vi se. Det kan man bare vite om man tester seg for hver gang man har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, og det er nettopp derfor det er en god idé å teste seg etter hver gang.

–⁠ Har du noen tips til studenter som ikke er så flinke til å sjekke seg?

–⁠ Prøv å tenke at det er viktig å ta ansvar for egen helse. Er du i tvil, ta en ekstra test. Partnere synes bare at det er tiltrekkende om man er flink til å sjekke seg, forsikrer hun.

Videre lesning: SiO har søkt om støtte til 600 nye studentboliger

Denne saken har blitt omstrukturert etter publisering. Endringen fant sted 06.02.2020, klokken 18.14. Innholdet i saken er ikke endret.