U1: Gjengen i Samfunnsvitenskapelig fakultetsforening driver studentbar på UiO, og vant årets beste studentforening i 2019
U1: Gjengen i Samfunnsvitenskapelig fakultetsforening driver studentbar på UiO, og vant årets beste studentforening i 2019

Start semesteret med ny student­for­ening

Fra impro og dans til toast, taekwondo og gaming. Studentforeningene i Oslo byr på venner, underholdning og CV-mat.

Å finne seg et sosialt nettverk under studietiden kan være vanskelig. Løsningen for mange er å bli med i en studentforening. Det kan lede til nye opplevelser, og sosialisering med forskjellige mennesker fra hele verden. Er du på utkikk etter noe nytt er det et mangfold av ulike foreninger som alle tilbyr noe unikt. Men når det finnes over 450 studentforeninger i Oslo-området, kan det bli vanskelig å finne den som passer best.

For alle

Mange av foreningene tar del i Studentsamskipnaden SiOs (SiO) initiativ, «Forening for alle». Ordningen er ment å senke terskelen for å bli med i en forening. Leter du etter en forening der du ikke kjenner noen, kan det være lurt å velge en med nettop dette stempelet.

–⁠ Forening for alle er vårt kvalitetsstempel for ekstra sosiale og åpne foreninger. For å tydeliggjøre hvilke foreninger som har hyppig aktivitet, rekrutterer gjennom hele året og er åpne for alle gir vi et stempel til disse slik at de er lette å finne, sier Felicitas Scheffknecht, rådgiver i SiO foreninger.

–⁠ Dersom man ønsker å bli med i foreningslivet, men ikke helt vet hvor man skal starte, er disse foreninger et godt sted å begynne.

Det man får

–⁠ Hva kan man forvente av en forening?

–⁠ Minner! Siden det er så mange ulike foreninger, er nok opplevelsen litt annerledes fra person til person og fra forening til forening, men man møter uansett mange nye mennesker, får seg et miljø, venner, inspirasjon, og masse erfaringer. Tiden i en studentforening vil være noe man kan se tilbake på med et smil, sier Felicitas Scheffknecht.

KULTURELL: Felicitas Scheffknecht, her fotografert i 2017 da hun var leder av Kulturstyret i Velferdstinget.
KULTURELL: Felicitas Scheffknecht, her fotografert i 2017 da hun var leder av Kulturstyret i Velferdstinget.ARKIVFOTO: Roar Blåsmo-Falnes

I 2019 er foreningsdagene denne uka: i dag (28. januar) på Oslomet, og 30. januar på Universitetet i Oslo (UiO) på Blindern - begge klokken 11-14. Der får du muligheten til å snakke med et stort utvalg av foreninger som driver med alt fra kor og aktivisme til toastlaging. Hvis du ikke har mulighet til å ta turen innom, kan de fleste kontaktes via internett. Og for å hjelpe deg på veg, har vi laget en liten oversikt med noen av de største, og hva de tilbyr.

For den sportsglade

Oslostudentenes idrettsklubb (OSI) tilbyr 33 idretter, blant annet boksing, dans, håndball, og den afrobrasilianske kampsporten Capoeira. Liker du lagsport, er en OSI-klubb et godt valg. Medlemskontingent varierer ut fra hvilken idrettsklubb du blir med i. OSI kan kontaktes via hjemmesiden deres, og hvis du har spørsmål, kan du ta en tur innom standene deres under foreningsdagene.

–⁠ I OSI så møter man mange mennesker i samme livsfase, med en felles interesse, som skaper et godt grunnlag for et veldig oppløftende treningsmiljø, sier Eva Trælstad Velinov som driver med Taekwondo gjennom OSI

–⁠ Det hjelper på treningsmotivasjonen, humøret og ikke minst formen.

For spilleren

Også på Oslomet finner du et bredt utvalg av foreninger. Oslomet Gaming er en forening for alle - men det hjelper selvsagt at du er interessert i å spille, enten det er på data eller med brettspill.

–⁠ Vi har mange arrangementer hver måned. Vi har brettspillkvelder, konsoll-kvelder, LAN, digitale arrangement over nettet, og mange Dungeons and Dragons grupper, sier Christian Sørensen, Leder i Oslomet Gaming.

De tilbyr også kontorer hvor man kan spille fritt, når det er åpent.

–⁠ Kontoret kan brukes de fleste dager, og vi informerer om åpent kontor via discord, sier Sørensen.

Foreningen har en medlemskontingent på 100 kr per semester, og da får man tilgang til alle arrangementene. Føler du et kall til å bli med i Oslomet Gaming kan du oppsøke dem på Facebook.

Les om Sosialistisk Ungdoms fornyet politikk: –⁠ Vi har behov for en radikal endring i norsk student­po­li­tikk

Studentbarene på UiO

Fakultetsforeningene på UiO kan også tilby sosiale arrangementer og nyttige erfaringer. Som frivillig i en fakultetsforening kan du blant annet jobbe i baren eller kafeen, være DJ under arrangementer og lage quiz.

Blir du med i Samfunnsvitenskapelig fakultetsforening (SVFF) ved UiO, kan du jobbe som frivillig på studentbaren, U1. SVFF ble kåret til årets forening under foreningsdagen i 2019, og Torkel Sinnes i SVFF, kan fortelle om mange fordeler for deres frivillige.

–⁠ Da får du blant annet gratis kaffe, te og mulighet til å henge på U1 utenom åpningstid. Vi arrangerer også mange kule arrangementer for de frivillige i løpet av semesteret. Blant annet Bli-kjent fest den 8. februar og Galla. De som er frivillige hos oss kommer ikke bare fra SV-fakultetet, men også andre fakulteter.

Det eneste kravet for medlemskap er å melde seg inn i en av de ulike arbeidsgruppene for de frivillige. SVFF har infomøte 4. februar, men hvis man ikke har mulighet til å dra innom, er det bare å sende en mail til blimed@svff.no, eller droppe innom baren på Eilert Sundts hus på Blindern.

Realistforeningen, som holder til på Matematisk-naturvitenskapelige fakultetet (Matnat), tilbyr også mulighet til å jobbe i studentbar. Til tross for navnet, er foreningen åpen for studenter fra andre fakulteter også.

–⁠ Det beste med å være med i Realistforeningen er at du møter så utrolig mange forskjellige folk. Det er en overvekt av Matnat-studenter, men andre studenter er hjertelig velkomne, sier Ada Mathea S. Veddegjerde, formann i Realistforeningen.

Veddegjerde kan også fortelle om et sterkt sosialt samhold i foreningen.

–⁠ Du finner alltid noen som kan hjelpe deg med studiene dine, om det er med fagligkompetanse eller emosjonell støtte. Men det fineste er at du får venner og opplevelser for livet!

For å bli med i Realistforeningen kan du kontakte formannen@rf.uio.no eller internansvarlig@rf.uio.no.

Journalistutdanningen får kritikk: –⁠ Har følt behov for å avlære studenter

For skuespilleren

Er det improvisert teater du interesserer deg for, arrangerer Impro Neuf gratis workshop to ganger i uka. Du velger selv hvor mange du har lyst til å bli med på.

–⁠ Vi synes det er verdens morsomste hobby, og vil at flere skal få kjenne på kreativiteten, mestringsfølelsen og gleden med å drive med Impro, uttrykker Kristine Sterud, Styreleder i Impro Neuf.

For å bli med kan du melde deg inn i Facebook-gruppen, eller møte opp på workshop: tirsdager fra 19:00 på Chateau Neuf på Majorstua.

For deg

Det er altså mange foreninger der ute som kan tilfredsstille dine altruistiske, musikalske og kreative behov. Er du nysgjerrig kan du utforske mulighetene på foreningsdagene, eller søke på SiOs hjemmesider. Og skulle du likevel ikke finne noe som passer deg, er det også en mulig å starte en helt ny forening.

Fikk du med deg denne?: SiO har søkt om støtte til 600 nye studentboliger