SMITTEFARE: Kinesiske myndigheter mener at over fire hundre mennesker er bekreftet smittet, og byene Wuhan, Huanggang og Ezhou er stengt av, skriver NTB. Bildet er av den kinesiske byen Chongquing, hvor det har blitt bekreftet fem smittetilfeller, ifølge Reuters.
SMITTEFARE: Kinesiske myndigheter mener at over fire hundre mennesker er bekreftet smittet, og byene Wuhan, Huanggang og Ezhou er stengt av, skriver NTB. Bildet er av den kinesiske byen Chongquing, hvor det har blitt bekreftet fem smittetilfeller, ifølge Reuters.ARKIVFOTO: Hanne Marie Lenth Solbø

Full beredskap mot virus som kan ramme norske studenter

–⁠ Vi tør ikke gjøre alt vi ellers ville gjort, forteller en norsk student i Kina.

Siden starten på nyåret har det mye omtalte koronaviruset herjet. Etter at det første tilfelle oppsto i Kina har viruset spredd seg til Sør-Korea, Thailand og Japan. Et tilfelle er bekreftet i USA, og onsdag meldte Dagbladet om en mulig smittet fransk mann. Dette er i så fall det første mistenkte tilfellet i Europa.

Viruset smitter mellom mennesker og fører til lungebetennelse og luftveisinfeksjoner hos de smittede. Onsdag kveld er 17 personer hittil bekreftet døde, ifølge China News Sevice, og kinesiske helsemyndigheter har bekreftet 440 tilfeller av smitte. Nå er Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) bekymret for norske studenter som oppholder seg i land med smittefare.

Munnbind utsolgt

Ingvild Friis Bjerkeli studerer politikk Universitet i Shanghai. Hun forteller til Universitas at hun opplever situasjonen som svært bekymringsverdig.

–⁠ Vi tør ikke gjøre alt vi ellers ville gjort, som å dra på restauranter og kjøpesentre. Det er særlig mye bekymring rundt spredning etter kinesisk nyttår, ettersom det er mange som reiser bort da.

Bjerkeli forteller at myndighetene råder folk å unngå store folkemengder, vaske hendene og bruke munnbind.

–⁠ Man må kjøpe munnbindene selv. Enten så har de blitt utsolgt eller så har butikkene satt prisen kraftig opp.

Fikk du med deg denne anmeldelsen?: «Forandring fryder».

Jobber med beredskap

For øyeblikket er det registrert 151 norske studenter i Kina gjennom ANSA. Om lag 70 prosent av norske studenter som oppholder seg i utlandet registrerer seg gjennom organisasjonen.

–⁠ Vi har en del norske studenter der, da det blir et stadig mer populært land å ta utdanning i og reise på utveksling til, sier Håkon Randgaard Mikalsen, politisk rådgiver og kommunikasjonsrådgiver i ANSA.

Han anbefaler studenter å registrere seg om de er i utlandet så de kan få bistand dersom de befinner seg i land med smittefare.

–⁠ Vi jobber med beredskap for ulike land. Som i dette tilfellet med utbruddet av coronavirus. Det regner vi som en sak som vi må følge med på og som er viktig for våre medlemmer å få informasjon om.

ANSA overvåker situasjonen gjennom kontakt med norske myndigheter, Folkehelseinstituttet (FHI), Verdens Helseorganisasjon (WHO), Utenriksdepartementet og Sjømannskirken.

Fraråder ikke reise

Tirsdag formiddag opprettet ANSA en egen side med informasjon om viruset. Organisasjonens beredskapsgruppe jobber nå med å opplyse samt svare på henvendelser fra bekymrede studenter og foreldre. Mikalsen forteller likevel at faren ikke er alt for stor.

–⁠ Er det grunnlag for å hente folk hjem?

–⁠ Nei, på ingen måte, sier han.

WHO og Folkehelseinstituttet fraråder ikke reisende å ta turen til Kina som følge av utbruddet. Kinesiske myndigheter i landet anbefaler derimot innbyggere å ikke reise inn eller ut av byen Wuhan, der utbruddet oppsto.

–⁠ Hva gjør dere hvis en norsk student blir smittet?

–⁠ Det må vi se an på. Men vi prøver i beste forstand å bistå studenter og til dels familier, sier Mikalsen og legger til:

–⁠ Vi ser det kommer nyheter om at viruset har spredd seg til ulike land. Men det er heller ikke grunn til å bekymre seg for det. Det virker som de helseansvarlige i Kina har veldig god kontroll på smittekilden.

Ikke gå glipp av: GoStudy mistet etisk stempel.

–⁠ Mange er bekymret

Fredrik Berteus Kroken (22) studerer næringsliv i Shanghai og er hjemme i Norge på ferie, men opplever at medstudenter i Kina er bekymret.

–⁠ Det varierer jo hvordan folk tar slike nyheter, men det har vært mye snakk om det og det har dominert nyhetsbildet ganske kraftig. Skolen sender nye oppdateringer og beskjeder gjennom hele dagen.

Kroken opplever at mediene i Norge og Kina dekker spredningen av koronaviruset på svært ulike måter.

–⁠ Mens kinesiske medier rapporterer om situasjonen på en kontrollert måte, bidrar vestlige medier til å gjøre det til en større krise enn det egentlig er. Det reflekterer ikke situasjonen så godt og skaper et dårlig bilde av Kina.

Kroken skal tilbake til Kina og studiene i starten av mars.

–⁠ Er du bekymret for å dra tilbake?

–⁠ Foreløpig ikke, det er fortsatt tidlig så jeg tar det med ro så langt. 400 mennesker er smittet og det er mye, men sammenlignet med befolkningstallet er det jo fortsatt lite.

Kroken forteller at han kommer til å høre på rådene som har blitt gitt av myndighetene når han vender tilbake.

–⁠ Vi har blant annet blitt bedt om å gå med munnbind, forberede maten vår godt og ikke oppsøke store folkemengder.

Man vet fortsatt veldig lite, men likevel har det blitt en stor «mediehype» rundt det

Antoine de Bengy Puyvallée, forsker ved Senter for utvikling og miljø ved UiO

–⁠ Kritisk til mediedekningen

Antoine de Bengy Puyvallée, forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitet i Oslo, forteller til Universitas at han er kritisk til mediedekningen av viruset.

–⁠ Man vet fortsatt veldig lite, men likevel har det blitt en stor «mediehype» rundt det, sier Puyvallée. Ikke ta tabloide titler som varsler om den neste katastrofen seriøst.

Puyvallée skjønner at folk blir bekymret, men ønsker at man skal fokusere på hva man faktisk vet om viruset nå.

–⁠ Det er mange som er bekymret, men det er viktig å huske at det er få som faktisk har dødd av viruset, sier han.

–⁠ Hva er det verste som kan skje?

–⁠ At det blir en genetisk mutasjon på viruset og at det dermed blir farligere for mennesker. Dette blir mer sannsynlig dersom viruset spres på en ukontrollert måte.

Puyvallée understreker likevel at overreaksjon og panikk også er farlig, og enda mer sannsynlig at skjer.

–⁠ Hvis land begynner å stenge grenser og begrense reiser, kan det ende med å ha store konsekvenser for den globale økonomien, og særlig den kinesiske.

–⁠ Har du noen tips til norske studenter i Kina?

–⁠ Følg nøye med på hva de kinesiske myndighetene sier, og hva Verdens helseorganisasjon anbefaler. Og ikke la deg lure av mediedekningen av viruset.

Norge i beredskap

Onsdag ettermiddag meldte NTB at Helse-Norge forbereder seg på hva som kan skje dersom det smittsomme viruset inntar landet. WHO møtes onsdag kveld for å vurdere situasjonen. Deretter vil Helsedirektoratet og FHI møtes for å vurdere mulige tiltak mot viruset i Norge.

–⁠ Vi har gode nasjonale beredskapsplaner i Norge som er laget nettopp for å kunne imøtekomme smitte til landet, skriver Trine Hessevik Paulsen, lege hos FHI, i en e-post Universitas.

–⁠ Det er laget planverk fra øverste nivå helt ut i alle kommuner for å kunne håndtere en smittevernshendelse. I disse er det blant annet definert hvem som har ansvar for å skal koordinere og hvordan arbeidet skal foregå.

Se kravene til studentsamskipnadene: Vil sikre åpenhet.