EKSTREMT: PST håndterer de mest alvorlige truslene mot rikets sikkerhet.
EKSTREMT: PST håndterer de mest alvorlige truslene mot rikets sikkerhet.ARKIVFOTO: Ketil Blom

NTNU-forskere siktet av PST

To vitenskapelig ansatte ved NTNU etterforskes for blant annet mistanke om at de kan ha gitt Iran informasjon som bidrar til fremstilling av masseødeleggelsesvåpen. De to er suspendert og risikerer avskjedigelse fra NTNU, skrev Universitetsavisa mandag.

–⁠ Forskningen er knyttet til et mindre miljø bestående av personer av utenlandsk opprinnelse, herunder tilreisende gjesteforskere fra Iran, opplyser Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til Universitetsavisa. Etterforskningen er ennå i en tidlig fase. Det er foretatt avhør i saken og innhentet tekniske bevis.

Det var ledelsen ved instituttet de to er ansatt ved som slo alarm i april i fjor, etter å ha avdekket datainnbrudd. Det skjedde samtidig som de to NTNU-forskerne hadde invitert en gruppe gjesteforskere fra Iran på besøk. Disse gjesteforskerne oppholdt seg ved NTNU i den perioden hvor datainnbruddene skal ha skjedd. Gruppen hadde benyttet en nanomekanisk lab under besøket, der man kan foreta avanserte analyser av for eksempel ulike metallegeringers egenskaper, som styrke og hardhet. NTNU kontaktet PST kort tid etter at dette ble oppdaget.

Er du på utkikk etter en mer sosial hverdag og spennende aktiviteter?: les om hvordan man finner riktig studentforening!