«Et oppgjør med den skan­di­na­viske sofa­ak­ti­vismen»

Med ordet og gitaren som våpen undersøker Siri Byrkjedal hva moderne aktivisme innebærer.

Hvor står den politiske protestvisa i 2020? Mens Moddi lengter tilbake til de gylne 60-åra, kaster Siri Byrkjedal et metablikk på dagens politiske aktivisme i sin debutplate, «Songs for a Restless World». Her utforskes alt fra mikroplast og fake news til skyldfølelsen du får av å snike på bussen, når du egentlig prøver å være et oppriktig og redelig menneske. «There is a dark cloud coming our way», lyder åpningssporets dom – med hentydninger til klimakrisen – og en kan lett føle seg handlingslammet i møte med problemene vi har skapt.

Men selv om vi aldri vil kunne temme naturkreftene, finnes det et håp i ordet og ønsket om å protestere. Gjennom et knippe hjemsøkende folkperler, dissekerer Byrkjedal samfunnsengasjerte ungdommers rastløshet og fortvilelse i møte med alt fra forsøplede verdenshav og trusler mot demokratiet til hverdagslige erfaringer som opplevelsen av å bli avvist på byen. Det er lett å kjenne seg igjen i Byrkjedals rike tekstunivers.

Flere anmeldelser: «Ungdoms­kultur uten pusterom»

Musikalsk vitner den utstrakte bruken av forskjellige strengeinstrumenter om at sogningen Byrkjedal har funnet inspirasjon hos blant annet Thea Hjelmeland. Videre er det noe med den skjøre, urbane melankolien som gjør det vanskelig å plassere henne i en stueren folkrock-tradisjon.

Balansen mellom de mer formanende politiske protestvisene og de presise gjengivelsene av hverdagslige menneskelige erfaringer, er kanskje albumets største styrke. Selv om den politiske aktivismen går igjen som en overordnet tematikk, finnes det også enkeltlåter, som «Thought she wouldnʼt mind» og «Some day», hvor de tusenvis av tanker som streifer gjennom et ungt og privilegert skandinavisk hode, finner sitt utløp. Særlig sistnevnte fungerer som den perfekte følgesvennen til spaserturen en tåkefylt vintersøndag, når hodet banker og du febrilsk forsøker å vandre deg vekk fra alle bekymringer. Hvor langt Byrkjedal kommer til å nå med sine politiske viser, er jeg usikker på. Det betyr derimot ikke at hun ikke er verdt å lytte til.

Leste du denne?: Bor på båt året rundt