FORT GJORT: Aktivistene fortviler når de plukker opp brukte tamponger og dopapir med mistenkelig bløte substanser. Likevel synes de arbeidet er verdt det. – Det er ikke mye tid som skal til for å gjøre en liten forskjell, sier Hanna Johansson
FORT GJORT: Aktivistene fortviler når de plukker opp brukte tamponger og dopapir med mistenkelig bløte substanser. Likevel synes de arbeidet er verdt det. –⁠ Det er ikke mye tid som skal til for å gjøre en liten forskjell, sier Hanna Johansson

Bruker fritiden på å redde verden

Hva skal til for at du bruker søndagen på å plukke opp andre menneskers brukte bind og tamponger? Denne gjengen gjør det som hobby.

–⁠ Det verste jeg har funnet er en brukt tampong, forteller Kaja Mainardi (40).

Student Hanna Johansson (23) sukker medfølende idet hun trer hagehanskene over hendene. Innen den neste halvtimen skal Mainardis ord vise seg å være profetiske. Men dét er en risiko denne gjengen er fullt klar over. Brukte kondomer, bind og dopapir pakket rundt urovekkende bløte substanser er velkjente gjengangere i denne fritidsaktiviteten.

Etterlyser endringer i Universitet- og høyskolelovene: Presseforbundene krever åpenhet hos samskipnadene

Vil redde verden

Sammen med student Hanne Solheim (22) har de satt av en onsdag formiddag på nyåret for å gjøre verden til et litt bedre sted. Dagens gjøremål er nemlig å fylle én plastpose hver med søppel. De frivillige søppelplukkerne er alle medlemmer av organisasjonen Wold Saving Hustle (WSH). Medlemmene jobber med å spre budskap som skal hjelpe klima, samt styrke dyre -og menneskerettigheter. Og deres endelige mål? Intet mindre enn å redde verden.

Du har det hele tiden i bakhodet at det du gjør ikke er godt nok

Hanna Johansson, student og aktivist

Tar tak

Er det i overkant ambisiøst å ha som mål å redde verden?

–⁠ Er det bedre å sette seg et mindre mål?, spør Solheim oppgitt.

–⁠ Et av formålene våre er å gjøre folk mer bevisste på forsøpling i naturen. Dette er et enkelt tiltak alle kan gjøre selv. Jeg kan kanskje ikke gjøre de store tingene for å redde verden, men jeg kan plukke en pose søppel, skyter Johansson inn.

Etter å ha operert på en radius på ti meter i ti minutter, står alle tre med halvfulle poser. Dagens åsted er området bak Blindern T-banestasjon. Gjengen gyver løs på bakken. Forbipasserende kikker nysgjerrig på den krokryggede gjengen. De oppmøtte består av to studenter og en fulltidsaktivist. Solheim studerer musikk og teater på Musikkteaterhøyskolen. Johansson fullførte nylig en bachelor i internasjonale relasjoner i England. Mainardi er inne i sitt andre år som fulltidsaktivist, etter at hun sluttet i jobben på Sats. De tre har ikke mye til felles, annet enn et brennende engasjement om å ta tak for å redde verden. Bokstavelig talt.

FRYKTEN: Hanne Solheim (22) har bestemt seg for ikke å få barn, i frykt for den usikre fremtiden klimaendringene fører med seg. Hun
plukker søppel for å hjelpe naturen i et forsøk på å gjøre fremtiden litt lysere.
FRYKTEN: Hanne Solheim (22) har bestemt seg for ikke å få barn, i frykt for den usikre fremtiden klimaendringene fører med seg. Hun plukker søppel for å hjelpe naturen i et forsøk på å gjøre fremtiden litt lysere.

Synd og bind

–⁠ Er dette en avokadostein eller en ball, spør Mainardi, og myser på det sirkulære objektet hun holder opp.

–⁠ En ball, konkluderer hun.

Søppelet på bakken er det ikke vanskelig å få øye på. Plastposer, engangsbestikk og sneiper stikker opp mellom bladene på bakken. Det er derimot ikke alltid like enkelt å se hva søppelet faktisk er.

–⁠ Quiz! roper Solheim.

–⁠ Er dette en brukt kondom eller en engangshanske, spør hun.

Svaret har de ikke tid til å tyde. Mer søppel ligger på vent for de tre plukkerne. Dagens magre oppmøte er i stor kontrast til veksten WSH har hatt siden oppstarten i Bergen i 2017. Siden den gang har organisasjonen startet 46 lokallag verden rundt. Medlemmene organiserer jevnlige workshops og aksjoner. Gjengen i Oslo plukker fast søppel siste søndag i måneden. I dag har de bestemt seg for å ta en ekstra tur ut for å starte nyåret.

– Å fy, jeg fant et brukt bind, erklærer Solheim etter kort tid.

Søppelkollegaene rynker solidarisk på nesen.

–⁠ Jeg synes ganske synd på vedkommende som har måttet skifte under her, erkjenner hun, og ser mot bakken under gangbroen det etterlatte bindet har okkupert.

–⁠ Men akkurat nå synes jeg aller mest synd på meg selv.

Er dette en brukt kondom eller en engangshanske?

Hanne Solheim, student og aktivist

450 år

Fordelen med det brukte bindet er at det er enkelt nok å plukke fra bakken. Verre er det med de mindre bitene av søppel.

–⁠ Tror folk snus er nedbrytbart, spør Johansson, og rister fortvilet på hodet mens hun prøver å rive opp sin n-te snus fra den frosne bakken.

Nedbrytningstiden til den lille snusposen er på langt nær like lang som det større søppelet aktivistene kommer over i dag. Plastflasker bruker hele 450 år på å bryte ned i naturen - tipptippoldebarnet ditt ligger med andre ord for lengst i graven innen vannflasken du la igjen i parken forsvinner. Sigarettstumper forsvinner etter kun ett til fem år, ifølge nettstedet Miljøstatus, som er et samarbeid mellom flere statlige etater, med Miljødirektoratet som ansvarlig redaktør.

Men uansett om søppelet aktivistene finner er stort eller lite, får det dem til å kjenne på skammen knyttet til klodens klimaproblemer. Denne klimaskammen har sendt jordens innbyggere i en kollektiv skammekrok menneskeheten knapt har sett maken til. Men ikke alle mener hysteriet er berettiget. Klimaaktivister møter derfor motstand fra flere hold. Det tærer på psyken til de grønne krigerne. Og det tar WSH på alvor.

HOLDER TELLING: På under tretti minutter plukker aktivistene søppel til 4.55 kilo. Totalt i 2019 plukket WSH-erne to tonn med søppel.
HOLDER TELLING: På under tretti minutter plukker aktivistene søppel til 4.55 kilo. Totalt i 2019 plukket WSH-erne to tonn med søppel.

Shame, shame, shame

For å få bukt med de psykologiske kvalene har organisasjonen en egen intern «self care»-gruppe. De hjelper aktivistene med å best mulig ta vare på seg selv i hverdagen for å unngå «utbrenthet» og «mangel på empati». Derfor har de laget en egen «self care» sjekkliste.

–⁠ Det er en viktig del av WSH. Å huske å ta vare på seg selv, sier Johansson.

Sjekklisten skal hjelpe aktivistene med å gjøre nettopp det. Der kan aktivistene rangere hvordan det går med deres medmenneskelige forhold, miljø, spiritualitet, fysiske helse og mentale helse. Listen på 66 påstander består blant annet av punkter som: du har mennesker i livet ditt som oppmuntrer deg til å følge dine drømmer, du får nok søvn, du har kontroll på meldinger og e-mail så de ikke hoper seg opp og du har latterkramper minst en gang om dagen.

Vil ikke ha barn

Dét synes Johansson er bra. Skammen kjenner hun på. Den dukker særlig opp:

–⁠ Når du gjør ting du vet aldri blir godt nok. Spesielt nå når vi er blitt så bevisste over hva som skader miljøet. Du har det hele tiden i bakhodet at det du gjør ikke er godt nok, forteller hun.

Den skammen har derimot ikke Solheim.

–⁠ Jeg tror jeg vet veldig godt at jeg gjør mitt best ut fra det jeg kan. Det er ikke produktivt å gå rundt og skamme seg. Hvis jeg vet at jeg får til det jeg kan ut fra mine forutsetninger, får det være greit.

Men hun kjenner på frykten for hvilke utfordringer kloden kan møte på i fremtiden med klimautfordringer.

–⁠ Det har skremt meg nok til at jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil ha barn, forteller 22-åringen.

–⁠ Aldri?

Hun tenker seg om.

–⁠ Per dags dato.

Fire og en halv kilo

Etter en snau halvtime med søppelplukking er posene fulle.

–⁠ Det gikk mye fortere enn jeg trodde, sier Solheim, og lukker posen.

Tiden er inne for å veie dagens fangst med en bærbar vekt. Tallet fire og en halv kilo lyser opp. På under en halvtime har de tre aktivistene plukket søppel som tilsvarer normalvekten til et nyfødt barn.

– Å, se der, sier Johansson, og peker ned idet aktivistene vandrer over gangbroen til andre siden av t-banestasjonen. Plastflasker og sjokoladepapir pryder bakken. Når aktivistene først har begynt å se på søppelet som ligger rundt, er det vanskelig å se bort.

–⁠ Nei! Utbryter derfor Solheim, og ser demonstrativt vekk.

–⁠ Nå vil jeg ikke se mer.

Vurderer du nytt tidsfordriv? Sims 4: «Morro men repetativt»