REALISTISK: I Sims 4: Studentliv er det vanskelig å sjonglere jobb, studiet og sosiallivet.
REALISTISK: I Sims 4: Studentliv er det vanskelig å sjonglere jobb, studiet og sosiallivet.

Mye morro, men grunn­leg­gende repetitivt

Bli med på en morsom og dybdeløs ferd gjennom et forenklet, amerikansk studentliv i Sims 4: Studentliv.

Eller er det et britisk studentliv? Byen tilleggspakken er lagt til heter «Britechester», morsomt ordspill, men utenom det er det lite som tyder på hvor Sims-verden befinner seg. Dette er den åttende tilleggspakken til Sims 4, spillet som kaller seg et «livssimulatorspill». Det kan stemme dersom livet ditt består av høyt soppinntak og overforbruk av innredning.

I tilleggspakken Studentliv får du altså muligheten til å sende simmene dine på universitet for å lære seg nye evner og kvalifisere seg til nye jobber. Du kan velge mellom å studere hjemmefra, eller bo på campus. Dersom du velger å sende simmen din på campus, vær forberedt på en litt annerledes spillopplevelse enn det du har opplevd tidligere i Sims 4. Med mindre du spilte Sims 3: Studentliv. Da har du opplevd noe lignende tidligere.

Teater Neuf har satt opp et teaterstykke om hevnporno: Et vakkert stykke underholdning

Dagene på campus er mer fokusert enn om man bor hjemme, og man kan konsentrere seg om å gjøre lekser og semesteroppgaver slik at man faktisk består semesteret med en noenlunde ok karakter. Selv valgte jeg å ta så mange fag som mulig i første semester, altså fire, og tro til virkeligheten ble det alt for mye å gjøre og jeg endte opp med en ganske gjennomsnittlig karakter i alle fagene. Det sosiale er ofte viktig for simmene dine, og på campus betyr det at du kan melde deg inn i studentgrupper, eller delta på fester og andre hendelser. Jeg anbefaler deg å ta opp et heftig lån - jobber du ved siden av studiene har du lite tid til både det sosiale og gode karakterer. Snakker vi den mest realistiske tilleggspakken noen sinne?!

Det er altså mye som kan utforskes, og ofte er det en nødvendighet, på grunn av manglende veiledning. Selv om jeg fullførte opplæringsdelen i spillet, gis det lite info om hva som er mulig og hvordan i tilleggspakkene. Men som din opplæringsguide sier: «Ha det gøy, det er ikke mulig å gjøre noe galt». Svært få handlinger i Sims har varige konsekvenser, så her er det bare å prøve seg fram. Det er ofte en styrke, for eksperimentering leder til mange morsomme øyeblikk. Er simmen din for eksempel materialistisk, blir den anspent dersom du ikke kjøper nye ting til hjemmet. Og kjøper man et minikjøleskap og setter det på soveværelsene på campus, blir det en overflod av mat og søppel, ettersom alle i bygget bruker den fremfor kantinen. I tillegg har du enormt mange valg hva gjelder simmens aktiviteter og hvilke ambisjoner den skal ha. Ambisjonene er en god måte å skape progresjon på, ettersom du får en oppgaveliste over hva simmen din kan gjøre for å bli fornøyd.

Universitas var på Jaga Jazzist sin jubileumskonsert: Lenge leve nerdene

Alle valgene skaper en følelse av at spillet er mye større og har flere funksjoner enn det egentlig har. Når man har utforsket litt, innser man at det meste av funksjoner er overfladiske, og mangler dybde. Tar du ett semester eller to, er det ikke mange overraskelser i de neste. Utfører simmen din unike handlinger fordi den har rampete eller snill personlighet, tar det ikke lang tid før de repeteres. Da blir det plutselig langt mellom de morsomme øyeblikkene som gjør spillet underholdende. Samtidig kan det bli frustrerende at simmene dine kan være komplette idioter og må passes på til enhver tid, særlig om du er noe investert i livet deres. Og er ikke det hele poenget? Elsker du allerede Sims 4 kan jeg ikke skjønne noe annet enn at du elsker alt denne tilleggspakken har å by på. Flere muligheter er det som trengs for å hindre at det blir for repetitivt for fort. Er du usikker, så gjør deg selv en tjeneste: spill kun grunnpakken først. Med åtte tilleggspakker blir prisen fort høy om du vil prøve alt.